Vanden Plas – The Ghost Xperiment: Awakening

Facebookrssmail

De Duitse progressieve Metalband Vanden Plas wordt opgericht in 1990 en bestaat dus al bijna 30 jaar. Opmerkelijk feit is dat er in al die jaren geen enkele bezettingswijziging heeft plaatsgevonden. Waar hun debuutalbum ‘Colour Temple’ nog redelijk recht toe recht aan Metal vooral leunend op Stephan Lill’s gitaarspel bevat, is Vanden Plas langzaam geëvolueerd naar Progressieve Metal zwaar beïnvloed door ‘grote’ broer Dream Theater. Om Vanden Plas de Duitse Dream Theater te noemen doet men de band wel wat te kort. Ze hebben wel degelijk een eigen geluid en klinken wat theatraler wat mede te danken is aan de vocalen van Andy Kuntz en het smaakvolle toetsenwerk van Günter Werno. 

Ook dit album is weer een conceptalbum. The Ghost Xperiment : Awakening is het eerste deel en handelt over een paranormaal experiment met als hoofdrolspeler Gideon Grace. Het tweede deel van het verhaal The Ghost Xperiment : Illumination staat gepland om uitgebracht te worden eind volgend jaar. Over naar het album nu. 

Vanden Plas klinkt ook nu weer als Vanden Plas wat je zowel positief als negatief kunt opvatten. Ook op dit album doet Vanden Plas wat ze al ruim 25 jaar doen, namelijk het maken van goede theatrale progressieve Metal. De zes nummers op dit album klokken allemaal ruim boven de 5 minuten en dat had met sommige nummers wel wat korter gemogen. Op de lange duur begint het allemaal wat op elkaar te lijken mede doordat er grotendeels alles in hetzelfde tempo wordt gespeeld. 
Vervelend wordt het echter nooit want Vanden Plas weet de aandacht goed vast te houden middels tempowisselingen en het gitaarspel van Stephan Lill die moeiteloos wisselt van heavy riffs naar subtiel gitaarspel en de ene na de andere mooie gitaarsolo uit zijn instrument tovert. 

Mijn favorieten van dit album zijn het openingsnummer ‘Cold December Night’ vanwege het agressieve begin en ‘Devils’ Poetry’, het langste nummer waarin Vanden Plas in het middenstuk even alle muzikale registers opentrekt. Vanden Plas levert wederom een goed en solide album af maar ik hoop dat de Duitsers op de opvolger The Ghost Xperiment: Illumination toch wat meer risico durven te nemen 
(80/100) (Frontiers Music)                                                        

Tracklist: 

1 Cold December Night (7:20) 
2 The Phantoms Of Prends-Toi-Gardens (5:23) 
3 Three Ghosts (8:48) 
4 Devils’ Poetry (9:43) 
5 Fall From The Skies (9:31) 
6 The Ghost Xperiment (5:54)       

Line Up: 

Andy Kuntz – Vocals 
Stephan Lill – Guitars 
Gunter Werno – Keyboards 
Andreas Lill – Drums 
Torsten Reichert – Bass 

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ