Idol Throne – The Sybilline Age

Facebookrssmail

Moet/mag je gelijk aan het begin van je recensie al de conclusie over een album prijs geven? Soms kom je een album van een totaal onbekende band tegen waarvan je erg enthousiast wordt. Deze keer valt die eer ten deel aan Idol Throne, afkomstig uit Indiana, Amerika. Oprichter van de band is gitarist Jason Schulz, hij gaat in 2018 aan de slag met de formering van de band en wanneer deze in 2020 compleet is, kan er aan het eerste full-album gewerkt worden. Eerst verschijnt in 2021 een demo, in dit jaar twee singles en dan nu dat eerste album, ‘The Sybylline Age’.

Wat voor stijl maakt Idol Throne? Met 1 woord lukt dat niet, het is een mix van maar liefst thrash, heavy, power en prog metal. Vrij uniek dus. Zeker bij een nieuwe band wil je al snel vergelijken, in de bijgeleverde promo worden Heathen en Symphony X genoemd.

Gestoken in een prachtige albumcover begint ‘Unholy warrior’ als een flink thrashnummer met een fijne thrashriff, maar net als in alle andere nummers wordt er met grote regelmaat van tempo gewisseld. Thrash wordt met heavy dan wel power dan wel prog afgewisseld en aangezien de meeste nummers minimaal 6 minuten klokken, is bijna elk nummer een aaneenschakeling van breaks en tal van gitaarsolos’s, hierbij meermaals neoklassieke invloeden waarneembaar, alsmede veelvuldig afwijkende zanglijnen te horen zijn.  ‘Labyrinth’ is met zijn iets meer dan 4 minuten het kortste nummer, maar ook hierin wordt deze afwisseling niet geschuwd. Met eigenlijk alleen maar nummers van hoge kwaliteit valt het niet mee om hoogtepunten te noemen, maar het instrumentale ‘Last full measure’, ‘Raven’s blade’ met zijn heerlijk pompende ritme en het afsluitende lange titelnummer zijn nog grotere parels dan de andere nummers. Door de grote variatie in de nummers heb je wel meerdere luisterbeurten nodig om het album te doorgronden. Om het hierboven genoemde vergelijken nog eens te benoemen, zelf moet ik meermaals denken aan de legendarische US metalband Hades.

Met zulke kwalitatief hoogstaande nummers is het logisch, dat de muzikanten ook allen een erg hoog niveau hebben, beide gitaristen schuwen in hun solo’s ook meermalen het neoklassieke niet, maar ook de ritmesectie klinkt geweldig. Ook productioneel klinkt het album als een klok.

Idol Throne levert een fantastisch en indrukwekkend debuutalbum af. Hou je van de hierboven beschreven mix van stijlen dan is dit album een absolute aanrader. Voor mij absoluut jaarlijstmateriaal. (92/100) ( Stormspell Records )

Bandleden:

Jake Quintanilla                 –              Vocals

Jason Schultz                     –              Guitars

Martin Bowman                –              Guitars

Trevor Lahey                      –              Bass

Aaron Grove                      –              Drums

Tracklist:

1                    A tale untold

2                    Unholy warrior

3                    The labyrinth

4                    Sacred fire

5                    White wolf

6                    Last full measure

7                    Crown of fools

8                    Raven’s blade

9                    Power and control

10                The sibylline age

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ