Weather Systems – Ocean without a Shore

Facebookrssmail

Het in Nederland flink populaire Anathema nam in 2020 (na een mooie carrière van 30 jaar) een sabbatical voor onbepaalde tijd. De oorzaak lag vooral in hun blijkbaar uitzichtloze financiële situatie nadat een geplande tournee vanwege Corona volledig gecancelled werd. Hoewel er ook artistiek niet zo heel veel rek meer leek te zitten in de band, want laatste album ‘The Optimist’ bood nauwelijks nieuwe invalshoeken. Tevens kwamen er steeds meer geruchten naar buiten over de mentale gezondheid (inclusief een vermeende zelfmoordpoging) van gitarist/composer Danny Cavanagh. Zijn broer Vincent (zanger/gitarist) startte vervolgens zijn art-rock soloproject The Radiant.

Maar de afgelopen jaren hoorden we al flarden nieuwe muziek van wat uiteindelijk Weather Systems werd. Een vervolg op Anathema, opgericht door, jawel, Danny Cavanagh. Met naast Danny ook voormalig Anathema drummer/ producer Daniel Cardoso in de gelederen. Vincent schittert door afwezigheid, maar goed, anders had het ook wel Anathema geheten. Muzikaal doet alles echter denken aan de sound van die band. Tel daar de bandnaam en hoes bij op en het beeld is compleet. En met nummers als ‘Untouchable Part 3’ en ‘Are You There? Part 2’ is het ook wel heel makkelijk scoren bij de oude fans. De eerste sluit naadloos aan op de eerste twee (overigens door zijn broer geschreven) delen op Anathema’s, eh, ‘Weather Systems’ (uit 2012). De tweede heeft hetzelfde mooie thema, maar is wat minder sterk gezongen dan ‘Part 1’ (te vinden op ‘A Natural Disaster’ uit 2003) en is verder ook wat rommelig qua invulling in de stevige tweede helft.

Beide singles openen het album. Het lange ‘Synaesthesia’ start met een Tool-riff, maar daarna gebeurt er van alles. Het gejaagde drumwerk gaat over in de gezongen titel van de plaat (een deel dat later tot titelsong wordt opgerekt), waarna stevige metalgitaren je bij de les houden, om de laatste drie minuten te verstillen middels zang en piano. Prachtige song. Het snellere en eenvormigere ‘Do Angels Sing Like Rain?’ ramt lekker energiek door en Danny kwijt zich hier qua zang prima van zijn taak. Ook al heeft zijn broer een veel mooiere stem. Zijn gitaarwerk is nogal simpel, met veel herhalende motiefjes, maar dat was vroeger ook al zo.

IIn het door drums en percussie gedragen ‘Ghost In The Machine’ krijgt zangeres Oliwia Krettek alle ruimte, wat bijdraagt aan de afwisseling. De productie vind ik overigens wat rommelig; vooral de drums klinken niet lekker en de mix is niet in balans. Het wordt wat symfonischer in het nummer ‘Still Lake’, waarin de piano en vervormde zang de hoofdrol pakken. De zware gitaren komen halverwege helaas wel erg overdreven binnendenderen. Wat opvalt is dat veel songs zijn qua opbouw nogal voorspelbaar zijn: klein beginnen, wat lagen toevoegen om halverwege open te barsten en vervolgens weer klein te eindigen. Ook ‘Take Me With You’ volgt dat stramien. Mooi, maar geen uitschieter. De titelsong is dus eigenlijk een extended deel uit de openingssong. Zwaar elektronisch, maar daardoor wel fijn voor de variatie op het album en ook wat minder jattend uit de Anathema-discografie. Afsluiter ‘The Space Between Us’ is met zijn tribal-invloeden ook een vreemde eend, maar wel een erg lekkere. Ook al hebben we die sologitaar al heel vaak zo binnen horen vallen. Maar het heeft wat weg van een eigen stijl tenminste.

Tsja, is dit een schaamteloze kopie, een gebrek aan inspiratie of een logische voortzetting van Anathema? Hoe dan ook, deze ‘Ocean without a Shore’ draait prima weg en doet je vooral beseffen wat een unieke band Anathema was. Hun laatste platen sla ik met name vanwege de betere zang en productie wat hoger aan, maar Weather Systems lijkt wel degelijk bestaansrecht te hebben. Live kan Danny de set lekker aanvullen met Anathema hits, succes verzekerd. Nu nog een meer eigen stijl ontwikkelen en minder leunen op het verleden heren!
(80/100 – Mascot Label Group / Music Theories Recordings)

LINE-UP

Daniel Cardoso: drums
Daniel Cavanagh: vocals, guitars, keyboards, bas, programming
With:
Petter Carlsen: vocals
Paul Kearns: vocals
Oliwia Krettek: vocals
Soraia: vocals


TRACKLIST

01. Synaesthesia
02. Do Angels Sing Like Rain?
03. Untouchable Part 3
04. Ghost In The Machine
05. Are You There? Part 2
06. Still Lake
07. Take Me With You
08. Ocean Without A Shore
09. The Space Between Us

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ