Vanderbuyst – At The Crack Of Dawn

Facebookrssmail

vanderbuystpicture3Vanderbuyst, het Nederlandse vlaggenschip in zake melodieuze eighties hardrock/metal, heeft momenteel de wind in de zeilen. Voor hun nieuwe album zetten zij koers naar Antwerpen en meerden af bij hun geluidsman Martin Furia, wat in het 4e album in 5 jaar tijd resulteerde. Is er nog een markt voor dit genre zul je zeggen, wel, kijk maar eens naar de Top Duizend van diverse radio stations. Die puilen uit met muziek van bands als Van Halen, Thin Lizzy, Guns ‘n Roses, Whitesnake, enz., enz.

Deze bands waren dan ook een belangrijke inspiratie bron voor Vanderbuyst, het power trio dat naast gitarist en naamgever Willem Verbuyst uit Jochem Jonkmans-zang/bas en Barry van Esbroek-drums, bestaat. Over optredens hebben de Brabo’s absoluut niet te klagen, wat ook wel aangeeft dat deze muziek nog lang niet uitgestorven is. Gulzig slurpt mijn CD-speler ‘At The Crack Of Dawn’ naar binnen, alsof hij weet wat voor moois er dadelijk door de boxen zal schallen en daarin wordt ik niet teleurgesteld.

De CD bevat 11 tracks en er wordt lekker stevig gestart met de titeltrack ‘At The Crack Of Dawn’ en ‘Roller Coaster’. Dat zijn samen met ‘Girl In Heat’ en ‘Secret Dancer’ nummers die zich al bij de eerste draaibeurt in de hoorschelp nestelen en weigeren te vertrekken. Andere tracks hebben iets meer draaibeurten nodig om tot bloei te komen. Op ‘Catch’ hoor je duidelijk invloeden van Kiss terug en ook de baslijnen op ‘Lost In Discoteques’ herinneren aan de glamrockers. Een beetje vreemd nummer, dat wel, maar op den duur wel lekker.

De grootste verrassing hebben ze tot het laatste bewaard. ‘Sweet Goodbye’ is een prachtige, akoestische ballad die je meteen meezingt. Als ik niet beter zou weten dan zou ik zeggen dat dit een Lennon/McCartney compositie was, waarbij ook de samenzang nog eens dicht in de buurt komt. Het zou mij niks verbazen als juist dit nummer een hit zou worden. Met ‘At The Crack Of Dawn’ heeft Vanderbuyst een sterk album afgeleverd, dat minstens als een aanvulling in het genre gezien mag worden en zeker airplay verdiend. Je zou dan zomaar enkele tracks in de einde jaarslijsten tegen kunnen komen. Het is ze gegund! (8.5/10)(Ván Records)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ