AC/DC – Rock or Bust

Facebookrssmail

acdc“And most important of all, thanks to Mal, who made it all possible”. Malcolm, een van de oprichters van de Australische band, werkte nog wel mee met het schrijven voor dit album, maar heeft als bandlid plaats gemaakt voor Stevie Young. Dementie maakt optreden onmogelijk. Het meest opvallende aan het nieuwe album is de 3D voorkant. In letters van steen is het logo te lezen ‘AC/DC’. Als het hoesje kantelt vallen de letters uit elkaar in brokstukken. Een visuele weergave van het album ‘Rock or Bust’. Bij het openslaan van het CD-hoesje zie ik een witte en zwarte gitaar bij de Marshall versterker staan. Daarboven de tekst “In Rock We Trust”. Het album mag dan ook gezien worden als een eerbetoon aan Malcolm Young en een belofte voor de toekomst.

De eerste klap is een daalder waard, aldus het gezegde. De eerste gitaaraanzet bij het openingsnummer ‘Rock or Bust’ is onmiskenbaar AC/DC. Bij het derde nummer ‘Rock the Blues Away’ meen ik wat te herkennen van de Status Quo sound. En het einde van het ‘Baptism By Fire’ doet me denken aan Gun’s and Roses (Paradise City). Tussen de elf nummers vind ik ‘Dogs of War’ opvallend door de duistere klanken waardoor het neigt naar de metal. Het koor dat na de tekst ‘Dogs of War’ steeds ‘Soldier of Fortune’ scanderen geven het nummer een extra live dimensie.

Deze live belevenis is bij het ene nummer wat meer aanwezig als bij andere. ‘Sweet Candy’ draagt ook meer het live gevoel met zich mee. Afsluiter van het album ‘Emission Control’ en bijvoorbeeld ‘Got Some Rock & Roll Thunder’ luistert weer meer als een studio opname. ‘Rock or Bust’ zit daar tussenin. Allen stevige nummers hard als steen, maar zonder veel opvallende elementen. Daarmee misschien toch een beetje een saai album.

Het totaal is een onvervalste gitaarrock plaat zoals ik bij AC/DC verwacht. Pakkende teksten over vrouwen, uitgaan en heel veel Rock ‘n Roll die in een stadion lekker mee te brullen zijn. Dit 11 tracks bevattende album werd opgenomen in de Vancouver’s Warehouse Studio, geproduceerd door Brendan O’Brien en gemixt door Mike Fraser. (7/10) (Colombia Records)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ