Asphyx – Necroceros

Facebookrssmail

Neerlands hoop in bange Death Metal dagen Asphyx brengt na een periode van 4 jaar eindelijk weer een album uit. En wat voor een! Hun 10e studioalbum ‘Necroceros’ is nu al 1 van de hoogtepunten van 2021, en dat zeg ik zonder enige vorm van chauvinisme.

Met opener ‘The Sole Cure Is Death’ levert Asphyx meteen haar visitekaartje af. Furieuze Death Metal met halverwege een zware Doom-passage. Het hieropvolgende ‘Molten Black Earth’ volgt de tegenovergestelde weg. Zware Doomy gitaarriffs met in het midden een tempoversnelling die live gaat zorgen voor een ongevraagde uitnodiging om je in de Moshpit te mengen. ‘Mount Skull’ begint ook weer ontzettend log , ondanks het trage tempo blijft het nummer toch spannend wat vooral te danken is aan het groovende drumwerk van Stefan Huskens. Na dit Doomy begin slaat het nummer om naar Death/Trash om vervolgens weer te eindigen zoals het begon. ‘Knights Templar Stand’ is een goed rechttoe-rechtaan Old Skool Death Metal nummer dat niet zou misstaan op een Hail Of Bullets-album. Vervolgens krijgen we het eerste absolute hoogtepunt van het album. ‘Three Years Of Famine’. Gitarist Paul Baayens krijgt in dit Doom Metal meesterwerkje alle ruimte om te schitteren. Melancholische melodielijnen, een akoestische break en heerlijk solowerk. Ook tekstueel is ‘Three Years Of Famine’ interessant. Het handelt over de gevolgen van Mao’s ‘grote sprong voorwaarts’. Weer eens wat anders dan de gebruikelijke teksten/thema’s over schedels en dood en verderf. Ook ‘Botox Implosion’ is een positieve uitschieter. Asphyx blijkt ook gevoel voor humor te hebben. In dit Death/Thrash nummer bezingt van Drunen op een sarcastische wijze het nut van cosmetische plastische chirurgie. Op ‘In Blazing Oceans’ kan de luisteraar weer even alles laten bezinken. Simpelweg een mooi Death/Doom nummer met een mooie melancholische melodieuze gitaarsolo ondersteund door stuwend drumwerk. ‘The Nameless Elite’ is een fijn Old Skool Death Metal nummer met ook hier een interessante genre afwijkende tekst die het verhaal vertelt over elitetroepen die achter de schermen werken om de wereld veilig(er) te houden. ‘Yield Or Die’ is een aanstekelijk nummer wat onmiddellijk in je hoofd blijft zitten en het ‘live’ ongetwijfeld goed gaat doen. Afsluiter en titelnummer ‘Necroceros’ is het laatste hoogtepunt van dit geweldige album.De hoes is gemaakt door Axel Hermann en omschrijft prima het muzikaal gebodene op ‘Necroceros’. Productie is prima al zullen er zeker Death Metal puristen (waaronder ik) zijn die het wat te clean vinden.

Mijn slotconclusie kan niet anders zijn dan verplichte aanschaf voor iedere rechtgeaarde liefhebber van Doom/Death/Thrash. Half puntje aftrek voor de productie die zeker niet slecht is maar wel wat ‘lomper/bruter’ had gemogen. Een goede recensent moet immers toch iets te klagen hebben. (95/100) (Century Media Records)

Tracklist

1 The Sole Cure Is Death (4:04)

2 Molten Black Earth (5:07)

3 Mount Skull (6:03)

4 Knights Templar Stand (3:35)

5 Three Years Of Famine (7:38)

6 Botox Implosion (3:16)

7 In Blazing Oceans (5:06)

8 The Nameless Elite (3:57)

9 Yield Or Die (4:29)

10 Necroceros (7:06)

Line up

Martin van Drunen – Vocals

Paul Baayens – Guitars

Alwin Zuur – Bass

Stefan Huskens – Drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ