Penelope – Bounce Back

Facebookrssmail

Uit de categorie ‘ongekend nederrock talent’: onvervalst, met karakter, stevig en met hier en daar een zacht randje. Dat is wat de band Penelope uit Amsterdam kenmerkt. Op vermogen waar het kan en gevoelig waar het mag. Met invloeden van onder meer Mother’s Finest. De band bestaat uit zangeres Vicky van Zijl, gitarist Allard Zwemstra, drummer Jusso Whistler en bassist Mauricio Guerra Lopez. De bandleden hebben een uiteenlopende muzikale geschiedenis en al deze verschillende ervaringen hebben zij weten om te zetten in een sterke debuutplaat. Alle acht nummers op het album zijn van de hand van van Zijl, die verantwoordelijk is voor de teksten en Zwemstra die de muziek voor zijn rekening neemt.

PenelopeHet album knalt er met het openingsnummer, titeltrack ‘Bounce Back’gelijk goed in. “Dit zijn wij, dit kun je verwachten”, lijkt de boodschap en die is dan ook meteen duidelijk: stevige rock met melodieuze, strakke ritmesectie en scheurende gitaren met stoner elementen. Dat laatste laat veel nummers in dit genre doorgaans in basis hetzelfde klinken maar gelukkig wordt dat hier ruimschoots opgevangen door een tweede gitaarlaag en de mooie, afwisselende composities. Maar wat toch vooral gelijk opvalt is de krachtige stem van Vicky. Hè, eindelijk weer eens een echte, lekkere vrouwelijke rockstrot op het rockfront. Rauw en gevoelig en veel daar tussenin en vaak vanuit de tenen.

De plaat is een mengeling tussen up-tempo songs en ballads op z’n Penolope’s: iets rustiger dan de rest maar met de gitaar altijd bij de hand. ‘Running around in circles’ is van de up-tempo afdeling en een nummer dat lekker blijft hangen. En inmiddels ook al op video te zien en te horen. Het intense ‘Baby Blue’ heeft een fijne spanningsopbouw waarin het bereik van de stem van Vicky goed tot haar recht komt. ‘End it all’, de laatste op de plaat, kent veel emotie in compositie, tekst en zang. Het nummer eindigt met een heerlijke gitaarsolo van Roy Jansen die op het podium de band aanvult met de tweede gitaar.

Een band met heel veel potentie die ze op dit eerste album al meer dan waar hebben gemaakt. En ik kan al zeggen dat daar live nog een fiks aantal scheppen bovenop gaat. (8/10) (RVP Records)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ