American Mafia – Rock ‘n’ Roll Machine

Facebookrssmail

American Mafia  Rock n Roll MachineAan het onstaan van American Mafia gaat een triest verhaal vooraf. Gitarist Tom Jude en bassist Freddy Villano speelden eerst in Holy Water. Maar hun zanger David Knight nam een heel drastisch besluit om (op zijn 50e) uit het leven te stappen. Samen met drummer Bobby Marks besloten ze om te voltooien wat David had achtergelaten. Met deze erfenis moest iets gedaan worden. Dezelfde bandnaam houden wilden ze niet. Daarom werd het American Mafia. In plaats van een zanger te zoeken, trokken ze een heel blik zangers open. David Knight had maar twee songs in kunnen zingen.

Voor de overige songs werden Don Chaffin, Ed Terry, John West, Jimmy Kunes, en Mike DiMeo, toegevoegd. Deze zangers hebben ook mee gewerkt aan het schrijven van teksten en muziek. Allemaal hebben ze in diverse bands hun sporen al verdiend. Mike DeMeo is voor het merendeel verantwoordelijk voor de keyboard. Jay Davidson en Bob Twining hebben elk ook een aandeel in keyboards. Bob alleen de laatste song. Randy Pratt speelt harmonica. Patrick Klein rhythm guitar.

Het eerste nummer, ‘Obsession’, heeft een heerlijk rock intro. De toon is gezet voor een mooi uurtje classic rock. Ed Terry bijt het spits als zanger af. ‘You good lovin’ Mooie up tempo rock afgewisseld met mooie langzame stukken. Net als lijkt het een ballad te worden, schakelen ze weer over naar meer tempo en meer decibellen. De stem van John West met zijn ruwe randje komt hier prima in uit. Bij ‘Death and Statisfaction’ verwacht je misschien een pittig intro. Maar heeft bijna een vrolijk harmonica intro. Mooie blues basis, om daarna weer op rock over te schakelen. Gezongen door Don Chaffin.

‘Living for the city is een cover’. Het origineel is van Stevie Wonder. Toen ik het hoorde wist ik meteen dat het een cover was, maar het origineel schoot me even niet te binnen. Het is heel anders dan het origineel. American Mafia heeft en een lekker rock sausje over gegoten en er zo hun eigen versie gemaakt. Overigens nog ingezongen door David Knight. ‘Al I need’ (to do is think of you), met zijn herkenbare melodie is ook nog ingezongen door David Knight met zijn mooie heldere stem. ‘Resurrection’ heeft een beetje een space–sound. Mooi in combinatie met gitaar. Dit klinkt zo anders! Ik zet mijn oren op scherp en wacht op wat er komen gaat… Maar er komt niks meer. Verbijstering, want binnen de minuut is de song afgelopen…

Teleurstellend einde van een goede cd, waarbij de songs lekker in het gehoor liggen. De teksten zijn vrij eenvoudig, duidelijk gezongen dus zingen al snel een behoorlijk eind mee. Het einde van de songs had hier en daar wel wat beter gekund. ‘Friendly Fire’ heeft een heel voorspelbaar eind. Het einde van ‘If I knew’ is weggedraaid; En dat vind ik een beetje fantasie-loos. Al met al is het een goede feel good cd, toch had ik er iets meer van verwacht. Alle songs zijn oké, maar de echte wow factor ontbreekt. (7,5/10) (Grooveyard Records)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ