Birth Of Joy – Live At Ubu

Facebookrssmail

Het rockmonster Birth Of Joy is in 2008 op de Utrechtse Herman Brood Academie opgericht. Het trio bestaat uit zanger/gitarist Kevin Stunnenberg, drummer Bob Hogenelst en organist Gertjan Gutman. De heren omschrijven hun muziek als “Sixties on steroids, psychedelic organ rock&roll”. Je hoort de invloeden van MC5, the Doors en Pink Floyd, maar Birth of Joy geeft haar muziek een eigentijdse draai door ook grunge, punk en garage in hun stomende mix te verwerken.

birth of joyBirth Of Joy heeft drie studio albums uitgebracht. Het meest recente, ‘Prisoner’ uit 2014, heeft in Nederland voor de definitieve doorbraak van de band gezorgd. De band stond op Pinkpop, Lowlands en Noorderslag. Het buitenland was al eerder voor de bijl gegaan. Birth Of Joy heeft bijvoorbeeld in 2013 meer dan 90 shows gedaan in heel Europa en de USA. In Frankrijk zijn de zalen al jaren stijf uitverkocht.

Birth Of Joy klinkt op plaat al krachtig, maar het echte vuurwerk van de band vindt plaats op het podium. Daarom is het niet zo raar dat Birth Of Joy begin 2015 besluit een live album uit te brengen. De locatie waar het album opgenomen wordt ligt voor de hand. Ubu, een club in Rennes, Frankrijk is eind januari twee dagen lang van Birth Of Joy. Samen met een duizendtal knotsgekke Fransen wordt de ware aard van Birth Of Joy op cd en vinyl vastgelegd.

‘Live At Ubu’ is met 23 nummers en 2 uur en 20 minuten een flinke pil die uitkomt op dubbel-cd en driedubbel vinyl. Toch verveelt het album geen moment. De band is er in geslaagd om de geweldige energie van een Birth Of Joy liveshow over te brengen op het album. Waar de band tijdens reguliere shows nog wel eens uitgebreid wil jammen in duels tussen het orgel van Gertjan en de gitaar van Kevin wordt dat op het album spaarzaam toegepast. Wat in een club heel gaaf kan zijn is thuis of in de auto juist vaak langdradig.

In opener ‘The Sound’ grijpt Birth Of Joy de luisteraar gelijk bij de strot met een gierende orgelriff, om pas ruim 2 uur later na een lange psychedelische uitvoering van ‘Monster’ weer los te laten. Tussen al het rockgeweld van het powertrio vallen enkele wat langzamere nummers extra op. Een goed voorbeeld hiervan is het bijna Arabisch aandoende lange intro van ‘Devil’s Paradise’ overgaand in loodzware riffs op gitaar en orgel boven op de harde klappen van Bob. In het dreigende ‘Magic’ bouwt de band magnifiek de spanning op tot de ontlading in het refrein. Het slepende ‘Three Day Road’ dat gedragen wordt door een psychedelische orgelriff groeit uit tot het hoogtepunt van het album. Dit is Birth Of Joy op z’n best: Inventief drumwerk, Gertjan’s psychedelisch orgel dat ogenschijnlijk alle kanten op gaat, maar toch steeds weer op die ene riff terugkeert, de gierende gitaar van Kevin en de slepende zang, prachtig!

Maar ook de knallende uitvoering van ‘Grow’, het dreigende ‘Backstabbers’, het gierende ‘Rock n’Roll Show’ en het stampende ‘Make Things Happen’ behoren tot de hoogtepunten van het album door de energie die er van af spat.

Met ‘Live At Ubu’ is Birth Of Joy er prima in geslaagd de power, muzikaliteit en energie van hun liveshows op plaat vast te leggen. Het enige dat je de heren kunt verwijten is dat ze er geen dvd van gemaakt hebben. Het beuken op de drums van Bob, te zien hoe Gertjan bijna in zijn orgel kruipt en de capriolen van Kevin met ontbloot bovenlijf bieden zeker een meerwaarde bij de livebeleving. Maar ook zonder het visuele aspect is er genoeg om van te genieten. De heren schrijven in hun bio: “Forget about all those indie hipster bands and prepare for some real sleeze&roll. These guys are it and will rock your socks off for sure!” Dat maken ze op ‘Live At Ubu’ meer dan waar. Een plaat om snoeihard in de auto af te spelen, bijvoorbeeld onderweg naar Frankrijk deze zomer. (8/10) (Suburban)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ