The Charm The Fury (P60 Amstelveen, 03-01-2015)

Facebookrssmail

Mijn eerste concert in het nieuwe jaar is een metalfeestje van eigen bodem in P60 Amstelveen.

The Charm The Fury

Headliner is The Charm The Fury uit Amsterdam, die met hun metal/hardcore aardig bezig zijn zichzelf op de kaart te zetten. Opgericht in 2010 hebben ze in 2012 een EP uitgebracht getiteld The Social Meltdown, in 2013 gevolgd door een volwaardig album ‘A Shade Of My Former Self’. In 2014 heb ik ze al mogen zien spelen op Fortarock Nijmegen en ik ben benieuwd hoe hun act hier gaat overkomen.

Support wordt vanavond geleverd door Illucinoma uit de omgeving van Leiden, en Ethereal uit Den Haag, Illucinoma bestaat uit Joe Tal (gitaar), Jasper Smit (drums), Jeffrey Oonincx (zang), Dave Meester (gitaar) en Jarl Roelofsen (bas) en maakt technische deathmetal. In 2013 namen ze hun EP ‘The Evolutionist’ op.
Dat hakt er meteen vanaf de opening vanavond al meteen flink in. Een flinke batterij riffs, her en der flitsende solo’s, screams en grunts, het publiek wordt weinig rust gegund. Maar goed, daar waren ze ook niet voor gekomen tenslotte.
Het is vanavond voor het laatst dat Jeffrey Oonincx met Illucinoma op het podium staat. De band was al sinds augustus op zoek naar een vervanger voor Jeffrey en meldde op 2 januari dat die nu is gevonden, maar zijn identiteit is vooralsnog niet bekend gemaakt. Voorwaar een mooi afscheidsconcert voor Jeffrey!

 

Het is aan Ethereal om de zaal verder op te warmen. Nadat Ethereal hun EP ‘Lunacy Falls’ uitbracht waren zij in 2010 de eerste metal band die ooit bandcompetitie ‘De Grote Prijs van Nederland’ wonnen. Sindsdien hebben ze op allerlei grote festivals gestaan waaronder Eurosonic, Zwarte Cross en het gigantische Tremplin festival in Marokko.

Ethereal werkt zonder label, manager of booking agent. Hun eigen beeld van waar je bij hun muziek aan moet denken is veelzeggend: “Klinkt als: de bruutheid van Lamb Of God, de overweldigende melodieen en solo’s van Children Of Bodom, de epische riffs van Opeth en de agressie en het ritme van Gojira”. Ga er maar aan staan.
Nog maar net, in november, is hun eerste album uit. ‘Pendular’ is geproduceerd door Joost van den Broek (Ayreon, Epica, Xandria etc) en vanavond is dus een van de eerste gelegenheden om dit moois live te mogen meemaken.

Zanger Daniel Verbrugge, gitarist Michiel Quakernaat, bassist Bjorn van der Ploeg, toetsenist Uri Dijk en drummer Eelco van der Meer openen met ‘Relentless Revelations’ afkomstig van ‘Lunacy Falls’ en stappen dan met ‘Where The Pain Resides’ meteen over op werk van het kersverse album. De mannen zetten een stevige show neer waarin bijna de volledige tracklists van EP en album aan bod komen en sluiten af met de laatste track van het album, ‘The Dopamine Conspiracy’.

En dan The Charm The Fury, met wat voorlopig hun laatste live show zal zijn want zoals ze in december via FaceBook meldden: “On January 3rd we’ll be playing a sort of HOMETOWN show at P60. This is gonna be our last show for a while since we’ll be focussing on new material. Therefore we want to see everyone that has supported us, been there for us in one way or another and celebrate a new and awesome year with us!“ Het is al weer meer dan een jaar geleden dat het debuutalbum werd uitgebracht en kennelijk is het tijd om een pauze in te lassen om met nieuw materiaal te kunnen komen.

Zangeres Caroline Westendorp is bepalend voor het geluid van The Charm The Fury. Zij grunt en schreeuwt maar ook clean vocals gaan haar prima af. Naast Caroline bestaat de band uit Mathijs Parent (gitaar), Rolf Perdok (gitaar), Lucas Arnoldussen (bas) en Mathijs Tieken (drums).

Na het intro schiet de band uit de startblokken met ‘A Testament’, meteen gevolgd door ‘Colorblind’. Caroline stuitert over het podium dat voornamelijk van achteren wordt verlicht, en van waaraf geregeld het publiek vol in de schijnwerpers wordt gezet. In het redelijk gevulde P60 komt het feestje nu aardig los en in een mooie wisselwerking tussen publiek en band stijgt de stemming gestaag.

‘The Social Meltdown’ komt vrijwel volledig voorbij en een flink deel van ‘A Shade Of My Former Self’.
Via o.a. ‘Deliverance’ en ‘Carte Blanche’ naderen we dan alweer, veel te snel voor de meeste aanwezigen, het einde van een prima show. Ben benieuwd naar dat nieuwe materiaal dat eraan zit te komen, en naar hoe dat dan live zal klinken.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ