The Blackwater Experience – Peacemaker

Facebookrssmail

The Blackwater ExperienceThe Blackwater Experience is een bluesrock band bestaande uit: Richard Kleuskens (gitaar en zang), Luc Verdellen (bas en backing vocals), Rens Coenen (drum en backing vocals) en Ray Groothuis (Hammond en backing vocals). Deze vier mannen komen uit omgeving Horst. Blijkbaar goede “geboorte grond” voor bands. Want ook Afterpartees, Rowwen Hèze en de Heideroosjes komen uit deze omgeving.

In 2013 bracht The Blackwater Experience haar eerste EP uit en hier kregen ze lovende reacties op. De band heeft in 2014 veel live gespeeld. O.a door hun deelname aan de bandcompetitie ‘Nu of Nooit’.

De single ‘Tenderfoot’ staat niet op hun debuut album ‘Peacemaker’. Deze radio-edit is alleen de downloaden. Er staan wel negen andere nummers op dit album. Het artwork met westernpistool op de cover heeft vrolijke en felle kleuren en springt er lekker uit. Op de cd zelf staat een print van een roterend magazijn. Het artwork aan de binnenkant heeft kogelgaten. Dit alles is leuk gedaan en past bij het westernthema van de nummers.

Op hun FB pagina staat als korte omschrijving over de band vermeld: Smokin’ hot ‘n heavy rock ‘n blues! Deze kreet maakt me extra nieuwsgierig. Waar ga ik naar luisteren? Deze cd begint met: ‘The wolf and the eagle’ en meteen is de bluesrock goed neergezet. De stem van Richard heeft een ietwat rauw randje. Een mooie combinatie met de muziek en leuke tempo- en volumewisselingen. Ook het Hammond-orgel is duidelijk aanwezig.

Na drie nummers die grotendeels up-tempo zijn, komt ‘What never was, will never be’. Dit heeft een wat rustiger, bijna laidback tempo. De rustige Hammond klinkt hier erg mooi. De stem van Richard klinkt zachter ook heel aangenaam. De Hammond combineert hier bijzonder goed met de drums. De drums schroeven het tempo langzaam op. Het bijbehorende crescendo is gaaf. Even later wordt het tempo weer teruggeschroefd. Dit nummer is erg goed opgebouwd.

Titeltrack ‘Peacemaker’ heeft een pakkend intro. Ook hier weer de mooie wisselingen in tempo en volume. Gaaf basloopje, solo! Ik zou The Blackwater Experience graag eens live willen zien. Zouden ze zelf uit hun dak gaan? Of zouden ze ook de battle onderling aangaan? De lange instrumentale stukken die hier in zitten nodigen daar zeker voor uit. ‘Peacemaker’ heeft een leuk onverwacht einde. Goede titeltrack!

Jammer dat er geen boekje met songteksten er bij zit. Ik kan helaas niet alles verstaan wat Richard zingt. Dat is één van de weinige minpuntjes van deze cd. Verder veel lof. Het is goed te horen dat er meerdere backingvocals aanwezig zijn. Deze komen vooral in ‘What never was will never be’ goed uit. Een goede verdeling op de cd tussen de up-tempo nummers en de twee nummers met mid-tempo. Mooie overgangen, niet alleen in tempo en volume. Maar ook in het overnemen van de hoofdrol. Het ene moment heeft de Hammond de hoofdrol, even later neem de gitaar die hoofdrol scheurend over. Natuurlijk klinkt het ook prima als gitaar en Hammond samen de boventoon voeren. De basgrooves zijn gaaf. Goed strak drumwerk. Ook op de basedrum en high hats is er goed strak gedrumd. Gave, lange instrumentale stukken vol met rauwe energie. Het is van alles heel veel. Heel soms net een béétje te veel. En toch: het is zeker lekker om naar te luisteren.

Zelf noemen de hun muziek: seventies georiënteerde Hammond rock. Die naam doen ze zeker eer aan. Want vooral de Hammond is vaak te horen. Als je niet van Hammond houdt, is deze cd niks voor je. Hou je er wel van, dan kom je helemaal niks te kort! (7,5) (Bluescompany)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ