Behemoth – I Loved You At Your Darkest

Facebookrssmail

2018 Zou weleens het jaar van Behemoth kunnen worden. Want niet alleen verscheen in april hun Live DVD/ CD ‘Messe Noire’, eindelijk is op 5 oktober ook het lang verwachte nieuwe studioalbum ‘I Loved You At Your Darkest’ uitgekomen via Nuclear Blast. Tevens de opvolger van het uitermate succesvolle album ‘The Satanist’ (2014). Voor de release van het nieuwe album werden de fans alreeds getrakteerd op de singles ‘Wolves Ov Siberia’, ‘Bartzabel’ en de track ‘God=Dog’, waar zelfs mijn eigen hondje blij van werd. Ik wil deze recensie niet vol typen met allerlei introductie alinea’s, want de band is inmiddels zo’n gevestigde naam in de Black/ Death Metal genre, dat je in een grot moet hebben gewoond wil de naam Behemoth jou als luisteraar niets zeggen. Dus daarom gaan we maar direct door naar het nieuwe album.

Het album begint met de intro ‘Solve’ waarin een kinderkoor een tekst schreeuwt onder een opbouwende gitaar- en drumspel. Direct daarna volgen de eerste albumtracks, de singles ‘Wolves ov Siberia’ en ‘God=Dog’. Uitstekende singles die nog altijd via Youtube te beluisteren zijn, net als de andere single ‘Bartzabel’ verderop dit album.

Tracks als ‘Ecclesia Diabolica Catholica’, ‘If Cruxifiction Was Not Enough, ‘Angels vs XIII’, en ‘Sabbath Mater’, klinken prima in productie en de arrangementen van een achtergrondkoor zijn met name op de track ‘Ecclesia Diabolica Catholica’ gewoon perfect geprogrammeerd. Tel daarbij op de akoestische gitaar aan het einde van deze track en je hebt gewoon weer een song van wereldklasse. ‘If Cruxifiction Was Not Enough’, ‘Angels vs XIII’, en ‘Sabbath Mater’, zijn lekkere, stevige tracks met een uitstekende drumspel, geweldige gitaarsolo’s, en prima grunts en soundeffects die echt iets toevoegen aan de stevige Metalsound, een van de dingen waar Behemoth gewoon briljant in is. ‘Sabbath Mater’ heeft een gave vocalsound effect onder de verder stevige track.

‘Havohej Pantocrator’ en ‘Rom 5 8’ zijn beiden wat gelaagde tracks en bestaan beide uit een spannende en opbouwende intro van opvoerende drums, een gitaarriff als hoofdlijn onder een stevige tweede gitaarspel. ‘Havohej Pantocrator’ is een prima, wat gelaagde track waarbij als grote verrassing op de achtergrond een akoestische gitaar te horen is. De grunts en screams van Nergal worden regelmatig ondersteund door een mystiek koor, die uiteraard weer perfect getimed wordt ingezet op de momenten waarop je het koor ook daadwerkelijk in moet zetten.

Alleen de track ‘The Next 1000 Years’ klinkt een beetje als een albumvuller en is een stevige track die zich er als het ware snel doorheen jaagt. Maar ach, een mindere track zie ik nog wel over het hoofd voor dit verder perfecte album. Het album wordt netjes afgesloten met ‘Caogula’ als heuse outro bestaande uit stevige gitaar-en drumspel met op de achtergrond een akoestische gitaar. Aan het einde van de outro wordt het album echt afgesloten met klokkengeluiden.

Tja, dit album is gewoon weer alles wat je van de band kan verwachten. Uitstekende vocalen van Nergal, uitmuntende gitaar- en drumspel, prima teksten, en uitstekende arrangementen en programming van de achtergrondkoren en soundeffects. Geen grote verrassingen en voldoende afwisseling.

Dan de puntenrating. Zal ik maar? Er zit niets anders op dan dit album gewoon 100 punten te geven. Want: love it or hate it. Zelfs de grootste Behemoth disliker zal nu eindelijk toe gaan geven dat die band gewoon verdomde goed in mekaar zit. Bovendien wordt deze band niet voor niets gezien als een van de grootste Metalbands van dit moment en favoriet onder vele oudgedienden, zoals bijvoorbeeld Fields of The Nephilim zanger Carl McCoy, en natuurlijk The Big Four. En waarom? Ik zou zeggen: ga maar luisteren naar ‘Love You At Your Darkest’. Want op dit album hoor je het antwoord. (100/100) (Nuclear Blast)

TRACKLIST I LOVED YOU AT YOUR DARKEST:

1. Solve (Intro)
2. Wolves Ov Siberia
3. God=Dog
4. Ecclesia Diabolica Catholica
5. Bartzabel
6. If Cruxifixtion Was Not Enough
7. Angel vs XIII
8. Sabbath Mater
9. Havohej Pantocrator
10. Rom 5 8
11. We Are The Next 1000 Years
12. Coagula (Outro)

LINE UP BEHEMOTH:

Adam “Nergal” Darski – zang en gitaar
“Tomasz “Orion” Wróblewski” – basgitaar
Zbigniew Robert “Inferno” Promiński – drumstel
Patryk Dominik “Seth” Sztyber – gitaar (geen officieel lid)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ