Ghost Brigade (Patronaat Haarlem, 14-02-2015)

Facebookrssmail

Ghost Brigade is een band die ik inmiddels al meerdere malen live heb mogen aanschouwen. Na het uitbrengen van het vierde uitstekende album ‘Chapter IV – One With The Storm’ is de band nu op tournee om deze plaat live te promoten. Als support acts zijn de bands Talbot uit en Agrimonia mee op sleeptouw genomen. Al met al dus een goede reden om op Valentijnsdag een ‘romantisch’ avondje metal mee te pikken in het Patronaat.

Ghost Brigade

De eerste band van de avond is Talbot uit Talinn, Estland. De band bestaat uit het duo Magnus Andre (basgitaar, synths en zang) en drummer / vocalist Evgeny Mikhailov. De band heeft naar eigen zeggen ‘een uniek geluid van hun eigen massieve en atmosferische noise met een flinke scheut psychedelica daar bovenop’. Ondergetekende kwam helaas net iets te laat binnen om alle nummers te aanschouwen, maar ik moet zeggen dat ik dit er live niet echt uit haalde en ook het publiek leek er niet echt veel mee te kunnen.. Het is leuk om de bassist tegelijkertijd op de bas en het keyboard bezig te zien, maar ik mis zelf toch wel een lekker gitaargeluid in de band.


Hierna is het de beurt aan Agrimonia uit het Zweedse Gothenburg. De band bestaat uit ex-leden van o.a. Martyrdöd, Skitsystem en At the Gates en heeft inmiddels een drietal albums uit en speelt een mix van post-rock, sludge en crust. De zaal is inmiddels al verder gevuld en frontvrouw Christina doet haar best, maar mede door de slechte mix van de knoppendraaier komt de muziek niet echt lekker uit de verf. De gitaarlijnen zijn nagenoeg niet te horen en daardoor hoor je dus eigenlijk vooral de ritmesectie (de basgitaar stond veel te hard in de mix) en de brute strot van Christina. Beetje gemiste kans voor de band naar mijn idee (wellicht een andere geluidsman opzoeken?).


De zaal is inmiddels lekker vol gelopen en dus is het tijd voor Ghost Brigade. Wie de band wat vaker live aan het werk heeft gezien weet dat de live sound van de band altijd dik in orde is, maar dat de kwaliteit van de zang nog wel eens kan wisselen. Gelukkig is vocalist Manne Ikonen vandaag uitstekend bij stem en zet Ghost Brigade een prima optreden neer waarbij de helft van de set bestaat uit nieuw werk. De band trapt af met ‘Wretched Blues’ en ‘Aurora’ van de nieuwe plaat en daarna volgen ‘Minus Side’ van debuutplaat Guided By Fire en ‘Into The Black Light’ van het in 2009 verschenen Isolation Songs.
Het geluid is in tegenstelling tot bij Agrimonia nu dik in orde en de melodielijnen komen goed naar voren. Na ‘Stones en Pillars’ komen afwisselend het in 2011 veschenen album Until Fear No Longer Defines Us en de nieuwe plaat aan bod met de songs ‘Breakwater’,’Clawmaster’,’Electra Complex’ en ‘Divine Act Of Lunacy’. Hierna is het helaas alweer tijd voor het laaste nummer van de avond. De band sluit af met de Finse song ‘Elämä on tulta’ waarvan de zanger zegt dat hij niet kan uitleggen waar het over gaat, omdat wij het Fins toch niet begrijpen…

Hoewel ik het idee had dat de band het prima naar de zin had, is er helaas geen ruimte meer voor een toegift, dus moeten we het doen met deze 10 uitstekend uitgevoerde nummers. Voor ondergetekende was dit zeker het beste optreden van Ghost Brigade van de laatste jaren. Dus als je ze op de zomerfestivals nog mee kan pakken, zeker doen!

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ