Palio Superspeed Donkey (Bitterzoet – Amsterdam, 13-03-2015)

Facebookrssmail

PSD 1In 2011 beginnen vier Amsterdamse leerlingen een band. De op Britse indie-/garagerock van Palio Superspeed Donkey zorgt voor flinke opwinding en diverse labels meldden zich bij de middelbare scholieren. De vergelijkingen met Arctic Monkeys zijn al snel gemaakt.
De toen 14-jarige jongens Willem, Ruben, Sam en Camiel krijgen de kans van Top Notch om hun debuut EP Waterramp uit te brengen en spelen daarna op Paaspop, Noorderslag en Great Wide Open.

Inmiddels hebben de heren hun diploma op zak en hebben ze besloten om een jaar lang veel te spelen en nummers op te nemen. Afgelopen januari verscheen het langverwachte album A Funny Sunshine en kreeg de eerste single ‘Obi One’ veel airplay. Het geluid neigt iets meer naar de Amerikaanse rock dan op Waterramp maar ze verkochten in mum van tijd Bitterzoet uit.

Dat het uitverkocht was werd al snel duidelijk want de zaal stond vol met vrienden, familie en hier en daar een verdwaalde leraar. Daarnaast stonden er waarschijnlijk ook veel liefhebbers van PDS want dat dit het begin is van een mooie carrière kan niet uitblijven. Bijna alles klopt bij deze band; de coole uitstraling van zanger Sam die met alleen wat knipogen menig fan hartkloppingen bezorgt en daarnaast gitarist Willem die als een spring-in-het-veld zich helemaal overlevert aan zijn gitaarspel. Drummer Camiel die door alle tempowisselingen keihard moet werken en bassist Ruben die bewijst dat ook bassisten vrolijk kunnen zijn en zelfs kunnen dansen.

PDS beschikt nu al over zoveel zelfvertrouwen dat hun “grootste hit” al in het begin wordt gepeeld. ‘Obi One’ is een intelligent nummer dat zeker in de live uitvoering meteen zijn uitwerking heeft. Halverwege de show ontstaat er zelfs een heuse moshpit en een enkele crowdsurfer tijdens ‘Kixin’. Ook de rustigere nummers als ‘Cat’ en ‘Ruby On A Boat’ zijn pakkende nummers die vol overgave worden gespeeld, maar is het juist Sam diegene die het hardst moet werken. Hij wil bij de hoge stukken (zoals ook bij ‘Complicated’) nog wel eens uit de bocht vliegen en hier en daar een valse noot zingen. Toch is het niet heel storend maar zeker een puntje om aan te werken, vooral om stemproblemen te voorkomen. Muzikaal is het allemaal even slim,origineel maar vooral erg lekker om naar te luisteren en energiek om te zien.

Palio Superspeed Donkey heeft bewezen dat ze het grootste talent zijn op indierock gebied en dat er een schitterende toekomst in het verschiet ligt als de volgende albums het hoge niveau halen van A Funny Sunshine. Het zal voor de ouders van de mannen niet meevallen om dit te horen, maar het zou doodzonde zijn als PDS na een jaar weer besluit om toch te gaan studeren en de muziek op een zijspoor te zetten.

 

 

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ