Blackberry Smoke betovert De Bosuil met dampende Southern Rock

Facebookrssmail

De Bosuil in Weert wordt vanavond voor even omgetoverd in een Juke Joint ergens in het diepe zuiden van de Verenigde Staten. Southern Rock gigant Blackberry Smoke doet tijdens haar Europese ‘Find a Light’ tour Weert aan en neemt the Quaker City Night Hawks op sleeptouw. De Bosuil is al weken stijf uitverkocht. Om half 8 staat er al een lange rij voor de deuren en al bij aanvang van de show van the QCNH staat de concertzaal stampvol. In het publiek veel baarden, Blackberry Smoke t-shirts en cowboyhoeden.

Quaker City Night Hawks


Quaker City Night Hawks is afkomstig uit Fort Worth Texas. De band voldoet aan het beeld dat je hebt bij een Southern Rock band: Baarden, lange haren, cowboyhoed of baseballcap en om het af te toppen een jaren 70 bril op de neus van zanger/gitarist Sam Anderson. Als je bij aanvang van de show een rondvraag zou doen in het publiek of iemand de band kent vermoed ik dat slechts een kleine minderheid deze vraag met “Ja” zou beantwoorden. Daar brengt Quaker City Night Hawks met een heerlijke rock ’n roll show zeker verandering in!

Slepende, grommende riffs en afwisselend rauwe en soulvolle vocalen vormen de basis van de muziek van Quaker City Night Hawks. ZZ Top, the Rolling Stones, maar ook Fu Manchu doemen op als referentie bij de muziek van Quaker City Night Hawks. Dat gezegd hebbende verrast de band met het funky ‘Honcho’ waarin een funky gitaarriff en de Sam’s soulvolle stem de hoofdrollen vervullen. Maar het mooist is Quaker City Night Hawks toch als het tempo omlaag gaat en de gitaren lager gestemd worden. Prachtige voorbeelden hiervan zijn het intense ‘Cold Blues’ en het traag rockende ‘Mockingbird’.

Quaker City Night Hawks zet zich met een degelijke rockshow op de kaart in Weert en verre omstreken.

Blackberry Smoke


Het uit Atlanta Georgia afkomstige Blackberry Smoke laat er zich op voorstaan dat de band ongrijpbaar blijft. Natuurlijk sluit Blackberry Smoke aan bij de Southern Rock traditie van Lynyrd Skynyrd, the Allman Brothers en the Black Crowes, maar de band put ook vrijelijk uit de country, de folk, rock ’n roll en blues. Albums hebben allemaal een andere sfeer maar altijd het onmiskenbare Blackberry Smoke signatuur. De 5 bandleden: leadzanger en gitarist Charlie Starr, bassist Richard Turner, drummer Brit Turner, gitarist Paul Jackson en keyboardspeler Brandon Still zijn allemaal meesters op hun instrument en daarnaast gezamenlijk een ongelofelijk goed ingespeeld rockmonster. De band is sinds 2000 bij elkaar en heeft 6 albums op haar naam staan. Maar de band staat toch vooral bekend om haar energieke live shows.

Opgewarmd door de stevige Southern Rock van Quaker City Night Hawks zijn de verwachtingen hooggespannen bij het publiek. Als de pauzemuziek stopt, de zaallichten uitdoven en Elvis’ ‘Promised Land’ door de speakers klinkt gaat er een siddering door de zaal. Het is duidelijk dat de zaal gevuld is met echte fans. Bijna alle nummers worden woordelijk meegezongen veelal extatisch met gesloten ogen. Blackberry Smoke opent stevig met southern rockers ‘Fire in a Hole’ en het rauwe ‘Nobody Gives A Damn’. In de aanstekelijke country-rocker ‘Good One Comin’ On’ gaat het tempo wat omlaag. Met ‘Waiting For the Thunder’ hebben we een eerste hoogtepunt van de avond te pakken. Zware riffs, fraaie samenzang en prachtige solo’s op gitaar en orgel, maar bovenal een geweldig lied. ‘Medicate My Mind’ toont een andere kant van Blackberry Smoke, melodieuze gitaren en hartverscheurende zang. Blackberry Smoke is een live band pur sang, nummers kunnen uitmonden in lange jams of, zoals tijdens ‘Sleeping Dogs’, overgaan in andere nummers: ‘Come Together’ krijgt een onversneden Southern rock saus.  ‘The Whippoorwill’ is een prachtig slepende Southern rocker met klagende slide gitaren, piano en intense zang. Blackberry Smoke heeft er duidelijk zin in. Vooral gitarist Paul Jackson heeft vrijwel de hele show een brede grijns op zijn gezicht. Zanger Charlie Starr zoekt contact met het publiek doet zelfs een verzoekje. De traditional ‘Son of the Bourbon’.

Het allermooiste van de avond is de Blackberry Smoke klassieker ‘One Horse Town’ dat het small town USA drama invoelbaar maakt. Slepend, verhalend en prachtig opgebouwd naar de climax waarin de verteller het enige paard in het dorp zadelt en wegrijdt. Met het giftige ‘Arrow’ eindigt de reguliere set abrupt. De laatste riffs sterven weg, het podium wordt zwart en de band verlaat het podium. Natuurlijk komen ze terug, Blackberry Smoke is nog lang niet klaar met de Bosuil. De heavy riffs van ‘Flesh and Bone’ en het groovende ‘Ain’t Much Left Of Me’ krijgen gloedvolle uitvoeringen en nog is de koek niet op. Omdat een meisje in het publiek hartstochtelijk vraagt om ‘Train Rollin’’ krijgt de Bosuil nog een extraatje. “We didn’t play this one in a long time. If we fuck up it’s your fault” waarschuwt Charlij de Bosuil. Natuurlijk gebeurt dat niet en gaat de Bosuil nog een keer massaal uit zijn dak.

Ruim 2 uur staat Blackberry Smoke op het podium van de Bosuil en vanaf het eerste akkoord van ‘Fire In the Hole’ tot het wegsterven van de gitaren van ‘Train Rollin’’ neemt de band het publiek stevig in haar greep.

Foto Blackberry Smoke (c) Archief RockMuZine / Armelle van Helden

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ