U.D.O (Cultuurpodium Boerderij, Zoetermeer, 16-03-2015)

Facebookrssmail

udo1
U.D.O.
Udo Dirkschneider maakte ooit naam als zanger van de Duitse heavy metal band Accept. Daar haalde hij ook zijn grootste successen mee. Accept werd ergens in de jaren 70 opgericht maar pas in het begin van de eighties vestigde de band echt naam. Met hun kenmerkende heavy-, power- en speedmetal braken ze toen echt door. Vooral met hun albums ‘Restless and Wild’, ‘Balls to the Wall’ en ‘Metal Heart’ wisten ze de harten van veel headbangers en metalfans te veroveren.

In 1987 verliet Dirkschneider Accept nadat de overige bandleden een meer toegankelijk geluid wilden. Hij begon zijn eigen band U.D.O. Vijf jaar later keerde hij nog een keer terug naar Accept maar in 1996 hield hij het opnieuw voor gezien. U.D.O. werd daarna opnieuw begonnen met nieuwe muzikanten.

Sindsdien is de kleine metalzanger met zijn kenmerkende stemgeluid druk doende met zijn eigen soloband. Hij nam vele albums op en gaf concerten over de hele wereld heen. Hoewel hij nog steeds succesvol is zijn de gouden tijden van Accept voorbij en zullen waarschijnlijk ook niet snel meer terugkomen.

Garagedays
Garagedays
Udo Dirkschneider bracht onlangs zijn vijftiende studioalbum ‘Decadent’ uit. Om het album te promoten tourt hij twee maanden lang door veel Europese landen. Daarbij werd ook een concert in Nederland gedaan. In Zoetermeer waren maandag twee bands als voorprogramma te bewonderen. Garagedays uit Oostenrijk en het Zweedse Sister Sin. Beide bands zijn samen met U.D.O. op deze lange tournee die hen kriskras door heel Europa zal voeren.

Garagedays trapte al om half acht af voor een nog bijna lege zaal. Er waren hooguit dertig man aanwezig op het vroege tijdstip. Langzaam druppelden tijdens de set van de Oostenrijkse metalband de metal fans de zaal binnen. Veel misten ze niet want Garagedays maakte niet echt veel indruk.

sistersin3
Sister Sin
Bij Sister Sin waren inmiddels een stuk of honderd bezoekers binnen, veel meer zou het ook later op de avond niet worden. De Zweedse band trok lekker fel van leer en maakte veel meer indruk dan de eerste band. Zangeres Liv Jagrell wist het vuurtje goed op te stoken en de old school metal ging er als koek in bij de fans vooraan.

De uit Wuppertal (Noordrijn-Westfalen) afkomstige Dirkschneider is de zestig inmiddels ruim gepasseerd. Dat is geen reden voor hem om de heavy metal de rug toe te draaien. In zijn band zit tegenwoordig zelfs zijn zoon Sven achter de drumkit. Verder zitten ook nog bassist Fitty Wienhold en de gitaristen Andrey Smirnov & Kasperi Heikkinen in U.D.O. Op deze tournee is ook toetsenist Harrison Young ingehuurd. We zagen hem enkele maanden geleden ook op dit podium toen Doro Pesch Zoetermeer aandeed.

U.D.O.
U.D.O.
Het contrast met zangeres Liv Jagrell van voorprogramma Sister Sin is groot. Dirkschneider beweegt nauwelijks op het podium. Met een stoïcijnse blik en zijn karakteristieke houding als ware hij een Duitse generaal werkte hij de songs af. We zijn niet anders gewend van hem. Zijn beide gitaristen hadden wel de grootste schik en vormden een prima tandem.

Muzikaal zit Dirkschneider nog altijd in hetzelfde straatje dat hij ooit met Accept bewandelde. Snelle speed en powermetal met af en toe een rustpuntje. Deze keer bestond dat uit een kort akoestisch gedeelte wat niet helemaal uit de verf kwam. Van het nieuwe album werd een handvol songs gedaan. Die klonken zoals we al jaren van Udo gewend zijn. Aan het eind van de set werd er tot genoegen van de fans nog een tandje bijgeschakeld met songs als ‘Metal Machine’ en ‘Metal Eater’.

Pas in de toegiften werd Accept klassieker als ‘Fast as a Shark’ en ‘Balls to the Wall’ uit de kast gehaald en werd het toch nog een metal feestje. Ondanks dat de maandagavond, zoals Dirkschneider terecht opmerkte, niet echt geschikt is voor een metalconcert.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ