Deep Purple – Long Beach 1971

Facebookrssmail

Deep Purple behoeft natuurlijk geen introductie. De Britse band bestaat al sinds 1968 en werd al snel een van de bekendste rock bands aller tijden. In al die jaren heeft Deep Purple natuurlijk duizenden shows gespeeld. Een aantal nooit eerder op plaat uitgebrachte shows worden nu uitgegeven onder de noemer The Official Deep Purple (Overseas) Live Series.

Deep Purple - Long Beach 1971Long Beach 1971 bevat het concert dat de legendarische MKII lineup (gitarist Ritchie Blackmore, zanger Ian Gillan, bassist Roger Glover, toetsenist Jon Lord en drummer Ian Paice) gaf op 30 juni 1971 in Long Beach, California. De show werd toentertijd op de radio uitgezonden en is nu in opgepoetste vorm uitgebracht op cd en vinyl.

De band brengt op deze plaat vier nummers ten gehore in een kleine zeventig minuten. De show is relatief kort omdat de band optrad als voorprogramma voor The Faces. Er wordt afgetrapt met Speed King van het toen nieuwe album In Rock. Hier hebben we meteen te maken met een hoogtepunt. Alle leden krijgen de kans om te laten zien wat ze in
huis hebben. Vooral het gitaarorgel duel tussen Blackmore en Lord is imposant. Ook de solo van Blackmore met harmonieën van Gillan zijn erg goed.

Op Strange Kind Of Woman is ook duidelijk te horen dat de band goed op dreef was tijdens dit concert. De solo’s vliegen je wederom om de oren en de passie druipt van de opnamen af. Dit geldt ook zeker voor de twintig minuten durende versie van Child In Time. De band sluit af met de zevenentwintig minuten durende versie van Mandrake Root, van het debuutalbum Shades of Deep Purple.

Long Beach 1971 laat een jonge, gedreven band horen die alles wil geven en ook weet te geven op het podium. De geluidskwaliteit is erg goed, maar, zoals je van een 44 jaar oude opname kan verwachten, niet perfect. Er is duidelijk ruis hoorbaar, maar deze is vrijwel nergens storend. Alleen tijdens het zachte intro van Child In Time is de ruis wel erg nadrukkelijk aanwezig. Desondanks is het de beste uitgave van een legendarisch concert. Er zijn veel bootlegs van dit concert in omloop, maar er kan er geen een tippen aan deze versie. (8,5/10) (earMUSIC)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ