Satyricon – Live At The Opera

Facebookrssmail

Live At The Opera is een registratie van het concert wat Satyricon gaf samen met het 55 koppige Norwegian Royal Opera Choir op 8 september 2013 in de Noorse Opera in hun thuisstad Oslo (een verwezenlijking van een van Satyr’s grootste dromen aldus de bio). Al was dit voor Satyricon niet de eerste keer dat er samen werd gespeeld met een koor, want in 2006 deed de band al een show met de brass sectie van de Noorse Royal Guard, het Noorse Radio Broadcasting Orkest en het Oslo Philharmonisch Orkest.

91JgGuD6ThL._SL1500_De combinatie van metalband en orkest / koor is natuurlijk niets nieuws meer, want vele bands gingen Satyr & Frost (al dan niet allemaal even geslaagd) al voor (Metallica, Epica, Dimmu Borgir, Therion). Maar de muziek laat zich in de meeste gevallen altijd prima combineren en zeker in het geval van Satyricon! De koorpartijen geven de muziek net nog een donkerder, onheilspellender en intenser randje dan deze gesproken al heeft en sluiten prima aan bij het oude- en nieuwere werk van de band. Ook dient vermeld te worden dat de songs zelf niet opnieuw zijn gearrangeerd voor dit optreden.

Het plannen van dit concert heeft ongeveer anderhalf jaar in beslag genomen, mede door het overtuigen van de Noorse bureaucraten aldus Satyr. De koorpartijen zijn uitgewerkt samen met de Noorse Filmmuziek componist en producer Kjetil Bjerkestrand. Daarnaast wilde Satyr een speciale ambiance creëren, waarbij de show niet op een opname set moest lijken en publiek niet gehinderd diende te worden door de opname apparatuur op kranen (waarvoor normaal gesproken de eerste 12 rijen van de Opera niet beschikbaar zijn). Hier is hij zoals we kunnen zien op de DVD goed in geslaagd!

Het concert wordt afgetrapt met de opener van de laatste plaat; ‘Voice Of Shadows’, waarna direct stevig wordt doorgepakt met ‘Now, Diabolical’ van het gelijknamige album. Aan het eind van deze song verwelkomd en bedankt Satyr het publiek dat overal vandaan is gekomen (Canada,Taiwan, Japan, Europa etc.) voor hun aanwezigheid. Hierna wordt vervolgd met de klassieker ‘Repined Bastard Nation’ van ‘Volcano’ waarna ‘Our World, It Rumbles Tonight’ en ‘Nocternal Flare’ van ‘Satricon’ volgen. Hierna worden de nieuwe songs even onderbroken door ‘Die By My Hand’ van ‘The Age Of Nero’.

Na het duistere ‘Tro Og Kraft’ wordt Sivert Høyem (o.a. Madrugada) welkom geheten en volgt een prachtige uitvoering van ‘Phoenix’ (kippenvel). Daarna gaan we met ‘Den Siste’ weer terug naar ‘The Age Of Nero’ en komt het self titled album met een geweldige uitvoering van ‘The Infinity Of Time And Space’ voor de laatste keer voorbij. Hierna is het de beurt aan ‘To The Mountains’ van ‘Now Diabolical’en is de reguliere set afgelopen. De toegiften zijn voorbehouden aan ‘The Pentagram Burns’, de enige song van de eerste drie albums ‘Mother North’ waarna wordt afgesloten met ‘K.I.N.G’.

De registratie van het concert bestaat uit een dubbel live CD en een DVD met een prima beeld- en geluidskwaliteit. Het geluid is kraakhelder en alle instrumenten en koorpartijen staan prima in de mix. Ook het camerawerk is rustig en zorgen voor een aangenaam beeld met veel totaalshots. Deze live registratie is een aanrader voor de fans die niet bij deze show aanwezig konden zijn (de band kon helaas niet toeren met dit koor vanwege de kosten) en de liefhebbers van het genre in het algemeen. Het is mijns inziens een van die live registraties die niet in je collectie mag ontbreken! (9/10) (Napalm Records)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ