Zodiac – Road Tapes

Facebookrssmail

Na het uiteenvallen van Misery Speaks in 2010 staken gitarist Stephan Gall en drummer Janosh Rathmer de koppen bij elkaar om een nieuwe band op te richten. Al snel werd Nick van Delft gevonden om zich over de microfoon en de lead guitar te ontfermen. Met de komst van bassist Ruben Claro was de band compleet en al in 2011 bracht ZODIAC haar eerste ep uit.

zodiac-roadtapesvol1-webstore-bigZODIAC speelt een mix van classic rock, blues en hardrock, zwaar leunend op de seventies. Belangrijke invloeden van de band ZODIAC speelt een mix van classic rock, blues en hardrock, zwaar leunend op de seventies. Belangrijke invloeden ZODIAC speelt een mix van classic rock, blues en hardrock, zwaar leunend op de seventies. Belangrijke invloeden van de band zijn Led Zeppelin, ZZ Top, Neil Young, Thin Lizzy en Iron Maiden, maar ook moderne bluesrockers als Joe Bonamassa en Rival Sons. De band heeft inmiddels 3 studio albums achter haar naam, waarvan vooral de laatste, ‘Sonic Child’ uit 2014 een waar meesterwerk is. ZODIAC is echter vooral in haar element op het podium. Daar komen hun krachtige bluesrockers en intense ballads pas echt tot leven. Ik mocht de band in november live in de Cacaofabriek in Helmond recenseren en was stevig onder de indruk. Geen wonder dus dat de band besloot om tijdens de Duitse tour naar aanleiding van het verschijnen van ‘Sonic Child’ opnameapparatuur mee te laten lopen en het resultaat uit te brengen op een live album: ‘Road Tapes Vol. 1

ZODIAC klinkt overtuigend, gepassioneerd en zelfverzekerd op dit 10 nummers tellende album. De muziek van ZODIAC is live intenser dan op haar studioalbums. Zanger Nick klinkt overtuigend met zijn soulvolle, ietwat rauwe stem. De klappen op het drumstel zijn harder, de riffs rauwer en de solo’s feller, maar het blijft altijd muzikaal.

Het album opent met het bluesy groovende ‘Swinging On The Run’ van ‘Sonic Child’, lead guitarist Nick geeft meteen zijn visitekaartje af met een langgerekte solo die het nummer naar een hoger niveau tilt. In ‘Free’ is de zang van Nick de eyecatcher, van dreigend naar gepassioneerd. In het middenstuk gaat het orgel van Ruben een duel aan met de gitaren van Nick en Stephan, waarna het gas er pas echt op gaat.

zodiac

De mix van Duits en Engels waarin Nick de nummers aankondigt is een beetje wennen, maar ergens ook wel charmant. Zo gauw de instrumenten weer spreken is dat charmante snel weg en slaat het rockmonster genadeloos toe. Zoals in de classic rocker ‘Holding On’, maar vooral in de geweldige knetterharde Neil Young cover ‘Cortez The Killer’. Toch een klassieker van de eerste orde, maar ZODIAC maakt het nummer zich compleet eigen met respect voor het origineel en grootmeester Young.

In ‘A Bit of Devil’ van de eerste plaat is er een hoofdrol voor de ritmesectie, met donderende drums en een lekker dreigend grommende bas. ‘Rock Bottom Blues’ is met zijn prachtig langgerekt intro met orgel en gitaar, bijna een rustpunt op de plaat. Maar schijn bedriegt, het nummer bouwt langzaam maar zeer overtuigend op naar een ziedende finale. Daarmee is ‘Rock Bottom Blues’ één van de hoogtepunten van het album. ‘Diamond Shoes’ is weer zo’n lekkere classic rock nummer dat grooved en waarin de gitaarriffs je links en rechts om de oren vliegen.

‘A Penny and a Dead Horse’ opent heerlijk dreigend met de slide gitaar en zang van Nick. Het nummer barst pas echt los als de rest van de band invalt met een galopperend ritme, Country rock van de allerhoogste kwaliteit en één van de hoogtepunten van het album. In ‘Moonshine’ hoor je het metal verleden van vooral Stephan en Janosh terug: beukende drums en moddervette gitaarriffs.

Afsluiter ‘Coming Home’ is een 15 minuten durend epos waarin werkelijk alles zit wat ZODIAC zo geweldig maakt: dramatische zang ondersteund door een psychedelisch orgel, bluesy gitaarriffs, een heerlijk groovende ritmetandem en moddervette, spacy gitaarsolo’s.

ZODIAC heeft met ‘Road Tapes Vol. 1’ een zeer overtuigende commercial van ruim een uur afgeleverd voor haar eigen live shows. Wat een heerlijke plaat, met de intensiteit van een liveshow, maar bovenal met muzikaliteit en passie. ZODIAC is een band die veel meer bekendheid verdient in Nederland. Een band die je vooral ook live moet zien. Zolang dat niet mogelijk is is ‘Road Tapes Vol. 1’ het beste alternatief. (8,5/10)(Napalm Records)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ