Eerste editie Dynamo Metal Fest voor herhaling vatbaar

Facebookrssmail

Het is zaterdag 18 juli 2015, de eerste editie van Dynamo Metal Fest. Een festival op eigen bodem, de kunstijsbaan in Eindhoven, dat ruim op tijd uitverkocht was. Niet zo vreemd, want voor 15 euro kon het publiek 8 bands zien en horen waarvan de headliner Arch Enemy was.

facelifters 18-7-2015-2De opener is de Eindhovense death metal band Facelifter. De vijf studenten van de Metal Factory hebben deze plek gewonnen door met een bandwedstrijd voor metalbands mee te doen. Zanger Mike van den Heuvel is zeer expressief en is een duidelijke frontman voor de band.

Na de Facelifters is het tijd voor wat old school death metal in de stijl van Obituary, ofwel Bodyfarm uit Amersfoort. Zanger Thomas Wouters krijgt de eerste ‘ouwe lullen‘ de moshpit in en dan is eigenlijk 40 minuten spelen wel tekort. Hun volgende optreden is op het Carpathian Alliance Metal Festival 2015 op 25 juli.

orange goblin 18-7-2015Na de twee Nederlandse bands is het tijd voor een Engelse band: Orange Goblin. Een band waar ondergetekende al het een en ander van gehoord had, maar live nog niet gezien en gehoord had. Onder leiding van Ben Ward (een reus van een kerel!) werden strakke, niet al te moeilijke metalnummers gespeeld. Hun devies is niet voor niets: vuisten in de lucht maar bewaar een vuist voor je bier.

Het is ondertussen een lekkere 24 graden geworden, de zon staat nog achter het podium en het bier stroomt goed uit het vat. Dat komt goed uit want de volgende band is de Schotse band Alestorm. Zanger Christopher Bowes gooit de beuk er in, en de vijf piraten spelen hun ‘Pirate metal’. Niet iedereen is er fan van maar Alestorm maakt er wel een mooi feestje van. Het publiek zwaait met opgeblazen plastic zwaarden en er staat zelfs een heuse piraat in het publiek met een papegaai op zijn hand .

alestorm 18-7-2015-2Na een uur piratenfeest trekt zanger/gitarist Billy Graziadei zijn mannen mee het podium op. De mix van metal en hardcore, samen met de tollende mannen op het podium en hun jumps op het podium zorgen voor enthousiaste crowdsurfers. Als Billy dan ook nog van het podium af komt en het publiek in springt, wordt iedereen uitzinnig.

De tweede Amerikaanse band mag aan de bak en dat is Nuclear Assault,lekkere trash metal. Ouwe rotten in het vak die tijdens het spelen vragen of er weed of hasj naar voren kan komen. En ja hoor, bassist Danny Lilker vindt als eerste de brandende joint die op het podium gegooid is. Als die rond gegaan is en drummer Glenn Evans er een foto van gemaakt heeft gaan de mannen weer verder. Geruchten gaan dat de live shows langzaam maar zeker afgebouwd worden voor de band, maar we zullen zien .

Death Angel is de laatste Amerikaanse band in het rijtje die, voor zover het nog nodig is, het publiek mag opwarmen voor Arch Enemy. Zanger Mark Osegueda is een rasartiest en zet de 5000 man voor hem aan tot moshpits en een wall of death. Ook de crowdsurfers zijn inmiddels niet meer te tellen. Het ijsstadion is aan de kook en na een uur stevige trash is het dan toch eindelijk tijd voor Arch Enemy.

arch enemy 18-7-2015-3Arch Enemy, die na het vertrek van Angela Gossow koos voor Alissa White-Gluz, is weer verder aan de weg aan het timmeren, waarvan de laatste cd ‘War Eternal’ een bewijs van is. De muziek staat als een huis maar Alissa moet duidelijk de kar trekken op het podium. Zowel Jeff als Micheal stralen niet veel uit op het podium en mede door de slechte lichtshow staat de band te vaak in het donker. Daniel zit ook helemaal verscholen achter zijn kit terwijl Sharlee zijn best doet om met de bas te jongleren. Muziek: top deathmetal maar de de Zweden moeten toch een betere show neer kunnen zetten.

Al met al een geweldige dag, mooi weer, goeie bands, iedereen hheeft nieuwe vrienden gemaakt en weet je wat: Volgend jaar weer! 16 Juli 2016 is de tweede editie van Dynamo Metal Fest. Een naam is al genoemd: Sacred Reich! 20 juli start de kaartverkoop: earlybirds à 15 euro en daarna 20 euro. En dat is nog steeds een koopje voor zo’n toffe dag!

arch enemy 18-7-2015-7

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ