Sabaton knalt als vanouds op eigen festival

Facebookrssmail

Gelsenkirchen, zaterdag 25 juli. Eén van ’s werelds populairste power metalbands Sabaton geeft een uitverkocht concert op het zelf georganiseerde Sabaton Open Air/Noch Ein Bierfest in het amfitheater van Gelsenkirchen, bekend van het Rock Hard festival. Naast een unieke en extra lange show van Sabaton komen de heren van Bloodbound, Civil War, Korpiklaani en Powerwolf mee als support acts. Het was vooraf even spannend of het festival wel doorgang zou vinden. In vrijwel heel Nederland, evenals in de omgeving van Gelsenkirchen werden bijna alle festivals afgelast vanwege de slechte weersomstandigen. Heavy metal fans kunnen echter tegen een stootje, en het festival vond gewoon plaats. Wel vond er een gereduceerde show van Sabaton plaats, met minder vlammen en vuurwerk.

De stemming zit er bij het publiek al vroeg in tijdens de support acts Bloodbound, Civil War en Korplikaani. Vooral Civil War, met een aantal oud bandleden van Sabaton, is populair. Muzikaal heeft het dan ook vrij veel overeenkomsten met laatstgenoemde band. Als laatste support act is Powerwolf aan de beurt. Nog geen maand ligt het nieuwe album ‘Blessed & Possesed’ in de winkels, waarbij de snelheid een tandje omhoog is geschroefd. Powerwolf speelt een afwisselende set tussen oude en nieuwe nummers, en vrijwel het hele publiek zingt alle nummers mee. Het is echter niet de meest ingewikkelde muziek. De simplistische nummers slaan aan, maar het klinkt allemaal net iets té gelikt. Powerwolf geeft een vermakelijk optreden. Niks meer en niks minder.

Stipt om vijf voor negen wordt het nummer ‘The Final Countdown’ ingezet. Het aanwezige publiek weet dan precies hoe laat het is: tijd voor Sabaton! Luidkeels zingt het volledige amfitheater het nummer mee waarna Hannes Van Dahl de drums inzet. “We are Sabaton… we play heavy metal… and this… is Ghost… Divisiooon…” klinkt het terwijl de overige bandleden het podium betreden. Vanaf seconde één gaan de bandleden volledig uit hun dak, evenals het complete publiek. Direct na het eerste nummer zingt het hele publiek “Noch ein Bier, Noch ein Bier”. Een traditie bij Sabaton concerten in Duitsland. Na een paar nummers krijgt Joakim Brodén zijn eerste bier in zijn handen gedrukt door een roadie, welke hij in één teug opdrinkt. Een moment dat zich de verdere avond meermaals heeft herhaald. Richting het einde toe konden ook de andere bandleden niet meer om het bier heen.

Na ‘To Hell And Back’ en ‘Carolus Rex’ verontschuldigt Joakim het publiek voor het weer: “Het was een slecht idee om de Zweedse zomer mee te brengen!”, waarna ‘No Bullets Fly’ word ingezet. Nooit eerder speelde Sabaton dit nummer live. Hierna volgen ‘Swedish Pagans’ en ‘Resist And Bite’. Bij het laatstgenoemde nummer krijgt ook Joakim een gitaar. Hij vertelt dat hij gevraagd was door Michael Jackson voor de This Is It concertreeks waarna hij de intro van ‘Beat It’ inzet. Dit levert groot applaus en gelach op van het publiek en de drummer zet ‘Resist And Bite’ in. Hierna is het tijd voor een reeks oude nummers, welke normaal niet meer live gespeeld worden. Het publiek geniet dan ook van nummers als ‘Wolfpack’, ‘Panzer Batallion’, ‘Panzerkampf’ en ‘Coat of Arms’. De band is duidelijk op elkaar ingespeeld en speelt met behulp van drummer Hannes alle nummers ontzettend strak. Tijdens de gitaarsolo’s, voorkomend in vrijwel elk nummer, verlaat Joakim steeds het podium en stapt de solerende gitarist naar voren. ‘Panzerkampf’ werd gespeeld met oud toetsenist Daniel Mhyr, tegenwoordig bandlid van Civil War. Het hele publiek wilt dat hij uit zijn kleren gaat en hij speelt het nummer dan ook in zijn onderbroek. Na afloop van het nummer komt hij naar voren op het podium, draait zich met zijn rug naar het publiek toe en trekt ook zijn onderbroek uit. Al huppelend verlaat hij langzaam het podium.

Na ‘7734’ verdwijnt de band enorm snel van het podium en lijkt het optreden aan zijn eind te zijn gekomen, wetende dat Sabaton altijd nog terugkomt voor drie slotnummers. Binnen no-time staat de band dan ook weer op het podium voor ‘Night Witches’, ‘Primo Victoria’ en ‘Metal Cruë’, de welbekende afsluiter van elk Sabaton concert. Sabaton bedankt het aanwezige publiek en vertelt dat de mensen mogen gaan, het is afgelopen. Iedereen blijft echter maar staan en luidkeels wordt voor de tigste keer “Noch ein bier” geschreeuwd. Na een nieuw rondje bier, vind Joakim dat ze het publiek nu niet kunnen verlaten. Na twee volgende nummers is het dan toch echt tijd voor het laatste nummer. In Duitsland is het nummer ‘Got Mit Uns’, verbasterd tot ‘Noch Ein Bier’. Vandaar het Noch ein bierfest, en als laatste nummer dan ook ‘Noch Ein Bier!’ luidkeels wordt meegezongen nadert het einde van Sabaton Open Air/Noch Ein Bierfest. Het publiek kan terugkijken op een energiek, strak concert van een band in topvorm. Iedereen kan met een tevreden gevoel naar huis. Sabaton speelde precies twee uur, waar een normaal concert na anderhalf uur afgelopen is. Tevens speelde de band een aantal unieke nummers live.

Sabaton tourt deze zomer verder door Europa met het vorig jaar uitgekomen album Heroes op zak. Hierbij doen ze onder andere het Alcatraz Metal Festival aan op 8 en 9 augustus, bij onze zuiderburen in Kortrijk. Naast Sabaton en Powerwolf treden hier onder andere Nightwish, Venom, Trivium en W.A.S.P op.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ