Alcatraz Metal Festival dag 2: Sabaton, speakers en pyro’s!

Facebookrssmail

Op dag twee van het Alcatraz hard rock en metal festival is het de beurt aan D-A-D om de dag te openen. Met een redelijk gevuld festivalterrein, warmt D-A-D het publiek op voor al wat nog komen gaat vandaag. In Denemarken zijn de heren al jaren ongekend populair. De bijzondere gitaren van bassist Stig Pederson zijn opzichzelfstaand al de moeite waard om een kijkje te nemen. Vol enthousiasme speelt de band een mooie set in het zonovergoten Kortrijk.

SR4A3402_DAD

Hierna is het de beurt aan de powermetal heren van onze oosterburen, Powerwolf. In Duitsland heeft Powerwolf inmiddels een grote fan schare achter zich verzameld. Ook in België zorgt Powerwolf voor een grote respons bij het publiek. Met opener ‘Sanctified With Dynamite’ krijgt de band het publiek meteen aan het zingen. Niet verwonderlijk met twee entertainers in hun midden. Zowel Attila Dorn, de operazanger, evenals Falk Maria Schlegel jutten het publiek regelmatig op. Powerwolf weet overduidelijk hoe ze het publiek moet opjutten. Aangenomen dat de aankleding van de band een bepalende factor is bij het succes.

 

Death To All dan. Death wordt door velen beschouwd als wellicht dé belangrijkste deathmetalband ooit – ze hebben het genre in elk geval voor een belangrijk deel mee vormgegeven. Aan ex-bandleden Sean Reinert, Paul Masvidal en Steve DiGiorgio de taak om met DTA het succes van Death te evenaren. Vooraf enigszins sceptisch over deze band, heeft het mij ontzettend positief verrast. Hard, maar ontzettend strak. Een waardig eerbetoon aan Chuck Shuldiner.

Vervolgens is het de beurt aan Annihilator. Na ‘King Of The Kill’ en ‘No Way Out’ verdwijnt de volledige band van het podium. Even weet niemand precies wat er aan de hand is. Uiteindelijk wordt ons door de organisatie medegedeeld dat er zich technische problemen voordoen. Hierdoor is het voor Annihilator onmogelijk om verder te spelen. Alles wordt weer afgebroken en het optreden van Annihilator zit erop.

 

Twijfelachtig over de exacte reden, maakt Alcatraz zich op voor Carcass. Deze grind/death metal band is sinds de zomer van 2007 weer helemaal terug. Carcass geeft een technisch hoogstaand optreden. Keiharde gitaarsolo’s zorgen voor het enthousiasme bij het publiek.

 

Daarna is het de beurt aan de Poolse death metal band Behemoth. Met Nergal als enig, oorspronkelijk lid, heeft het drietal een groot aantal aanhangers verworven. Een duistere sfeer heerst er over het terrein tijdens het optreden van Behemoth. In een hoog tempo komen alle nummers, de één nog strakker dan de andere, voorbij. Muzikaal indrukwekkend, samen met veel uitdossingen op het podium.

Hierna is het tijd voor de Duitse hardrock, power- & speedmetal band Accept. Een harde, stevige set wordt er gespeeld door deze oudgedienden. Met een immens drumstel laat Accept horen hoe je strak moet spelen.

Venom dan. In het begin van de jaren tachtig maakte deze Britse bende ongeregeld uit Newcastle een reeks albums – ‘Welcome To Hell’ (1981), ‘Black Metal’ (1982) en ‘At War With Satan’ (1984) – die de metalscène op hun grondvesten deed daveren en helemaal zou veranderen. Anno 2015 is zanger/bassist Conrad Thomas, beter bekend onder zijn alias Cronos, het enige bandlid dat nog van de originele bezetting is overgebleven. Venom speelt een afwisselende set met zowel oud als nieuw werk. De band lijkt in topvorm en knalt met de geweldige drummer Dante het festivalterrein over. Dit in samenhang met de nodige pyro’s.

Wanneer The Final Countdown wordt ingezet, weet de Sabaton fan dat het moment daar is. Vanaf het eerste nummer Ghost Division, de vaste opener bij ieder Sabaton concert, knallen het vuurwerk en de pyro’s je tegemoet. Opvallend genoeg lijkt het terrein ondertussen een stukje rustiger te zijn geworden. Veel mensen laten Sabaton blijkbaar voor wat het is. Doodzonde, want Sabaton knalt als vanouds! Met achtereenvolgens To Hell And Back, Carolus Rex en No Bullets Fly laat Sabaton zien hoe je het publiek moet vermaken. Wanneer de gitarist voor de zoveelste keer het intro begint te spelen van Swedish Pagans, voelt Joakim Brodén zich genoodzaakt dit nummer ook daadwerkelijk te spelen. Na de vaste interactie met het publiek bij Resist And Bite, wat iets te lang duurt, speelt Sabaton als een speer verder. In een moordend tempo worden vervolgens onder andere de nummers Far Frome The Fame, Panzerkampf, Screaming Angels en The Art Of War gespeeld. Voor het publiek er erg in heeft, is Sabaton echter alweer van het podium verdwenen.

SR4A4059_Sabaton

Wetende dat de band standaard terugkeert voor drie nummers. Na Night Witches vraag Joakim het publiek: ‘’Would you jump with us? And would you sing with us? En begint vervolgens aan Primo Victoria. Waarna het einde in zicht is. Als laatste nummer wordt Metal Crüe gespeeld. Dit onder begeleiding van ontzettend veel pyro’s en vuurwerk. Sabaton is voorbij. Nadat Sabaton ruim een kwartier te laat begon, lijkt het erop dat ze de set hebben moeten inkorten. Het voelde aan de korte kant aan. Desondanks had Sabaton het publiek in hun greep.

Alcatraz hard rock en metal festival 2015 is aan zijn einde gekomen. Mooi weer, uitstekende optredens en een geweldige sfeer verder, kunnen bijna 13.000 bezoekers terugkijken op een top weekend. Met een perfecte aankleding in een redelijk intieme setting weet Alcatraz hoe ze het aan moeten pakken. Alcatraz hard rock en metal festival is na vele pogingen van anderen wellicht het eerste festival dat het legendarische Dynamo Open Air doet vergeten!

Foto’s: Armelle van Helden, RockMuZine

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ