Hardcore zoals het hoort op Ieperfest

Facebookrssmail

Elke hardcore (punk) fanaat heeft Ieperfest al ver van te voren in zijn agenda staan. Niet alleen de enthousiastelingen uit België en aangrenzende landen maar ook zijn er genoeg mensen die er meerdere uren voor vliegen om bij HET hardcore evenement van het jaar aanwezig te zijn. Zo zijn er mensen uit de Verenigde Staten, Rusland, Brazilië en Chili die helemaal los gaan op de ijzersterke line-up van dit jaar. En met bands als Judge, Biohazard en Sick Of It All als headliners (toevallig alle drie afkomstig uit New York), is ook deze editie weer een voor de boeken. Alhoewel het weer zeer wisselvallig was met af en toe een stevige bui en momenten met veel zon, mocht dat de pret niet drukken.

Bij aankomst op het festival terrein op de donderdagmiddag, waar een pre-party gepland stond, treffen de eerste gasten een klein ramp gebied, met vele eet tentjes en hekken omver geblazen door de harde wind en regen die die dag woedde in de desbetreffende regio. Ook was de parkeerplaats afgesloten aangezien het onbegaanbaar was voor normale auto’s. Maar na wat opruim- en herstelwerkzaamheden door de gehele vrijwillige, zogenaamde ‘shitworkers’, was het na wat vertraging toch echt tijd voor de pre-party die gevormd werd door vier lokale bands en welke de toon goed zette voor de rest van het weekend.

Op vrijdag is de officiële aanvang van het festival en klinken er om 11 uur in de ochtend al hevige klanken van het festival terrein. Op het programma van deze dag staat veel variatie van genres. Op bijvoorbeeld het Trench podium (het kleinste podium die zich in een tent bevindt) spelen de wat kleinere maar niet minder harde bands als DisXease, Questions en Anchor welke alle drie voor een grote chaos zorgden in de tent. Op het hoofdpodium stonden zowel new-school als old-school hardcore bands, beide geliefd door her publiek. Zo werd er goed gemoshed en meegezongen met Lionheart en Obey The Brave door de jongere bezoekers en hadden de oudere garde hun tijd van hun leven bij Maximum Penalty. Bij de headliner van de dag, het uit New York afkomstige Judge, gaat het figuurlijke dak er compleet af. Alhoewel de band niet zijn strakste en meest overtuigende show van hun carrière speelde mocht dat de pret niet drukken. Het feit dat Judge daar op het podium stond en hun bekendste werk speelde was voor velen genoeg om te moshen, mee te zingen en te stage diven.

Ook dag twee heeft veel te bieden voor de bezoekers van dit 100% veganistische festival. Waar er in de Marquee al vroeg een complete oorlogsgebied ontstaat bij xRepentancex en Bun Dem Out, wordt er een beetje terughoudend genoten van Richmond acts Friend Or Foe en Naysayer. Deze terughoudendheid is vervolgens ver te zoeken bij de volgende bands die het hoofdpodium betreden. De mannen van Trial, die toch al een tijdje meegaan, bewijzen zichzelf naast hardcore te serveren op een overtuigende manier maar ook door de inspirerende speeches die zanger Greg geeft. Ook Guns Up en All Out War worden zeer goed ontvangen aangezien dit toch bands zijn die niet vaak meer spelen. Wanneer de zon onder is, is het tijd voor Walls Of Jericho. Een metalcore act die bewijst dat ze goed op een hardcore festival thuishoren zonder barrières. Vervolgens is het tijd voor de volgende act uit New York, Biohazard uit Brooklyn. Alhoewel deze mannen oud ogen, rennen ze over het podium dan als jongens van 20 en springen ze in de lucht als of hun leven er van af hangt. Een spectaculair optreden wat in stijl wordt afgesloten door iedereen het podium uit te nodigen tijdens het nummer ‘Punishment’.

De zondag ochtend wordt men wakker gemaakt door het uit Wales afkomstige Venom Prison, een harde metal act die flink tekeer gaat in de Marquee. Daarna is het tijd voor het uit Rotterdam afkomstige All For Nothing, een vijftal die met deze show afscheid neemt van twee leden en daarvoor helaas maar 12 minuten krijgt. Vervolgens betreden de mannen van Steel Nation het podium om met hun zware hardcore over het publiek te walsen. Het Brabantse No Turning Back, een van de grootste hardcore acts in Europa op het moment, laten zien hoe een echte hardcore show er uit moet zien met veel sing-a-longs, stage dives, gemosh en no nonsens teksten. Vervolgens nemen hun Duitse vrienden in Nasty de fakkel over en gaan door waar No Turning Back eindigde: nog meer chaos zowel op als voor het podium.

Na al dit geweld is het tijd voor wat vrolijks, het is tijd voor Slapshot. Alhoewel dit niet een milde band is, zorgt de zanger toch voor een mooi feestje en betrekt iedereen hierbij. Ook Stick To Your Guns wordt zeer goed ontvangen, een band met een hoge PMA (positive mental attitude) die een strak optreden teweeg brengen. De avond is aangebroken en is het helaas tijd voor de laatste act.

Om negen uur rennen de mannen van Sick Of It All het podium op en trappen het feest af van de avond. Net als Biohazard lijken deze mannen oud maar zijn van binnen nog jong en laten zien dat zij nog lang niet afgeschreven zijn. Met nummers als ‘Step Down’, ‘Scratch The Surface’ en ‘Injustice System’ bouwen de mannen uit New York een waar feest op deze laatste avond van het festival. Na een uur gespeeld, gerend en gesprongen te hebben verlaat Sick of It All het podium en is dan echt het eind van Ieperfest aangebroken. Een festival dat zich ook dit jaar weer laat zien hoe hardcore hoort te zijn: compassie voor elkaar, geen barrières, veganistisch eten en natuurlijk een strakke programmering.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ