Avatar groots in TivoliVredenburg

Facebookrssmail

Het is altijd een plezier om te zien hoe de carrière van een band begint, vooral als het een band is die net zo vermakelijk en opgewekt is als de Zweedse mannen van Avatar. Ruim een ​​paar jaar gingen ze van het spelen van vrij kleine zalen voor een paar honderd man publiek over naar een Europese headline tournee, die begon op 13 maart in TivoliVredenburg’s Ronda. En het begon met een knaller, de zaal die gemakkelijk tweeduizend mensen kon herbergen bijna uitverkocht. Aangestuurd door een vrij succesvolle release van hun nieuwste album, ‘Avatar Country’, arriveerden de heren op Nederlandse bodem om ‘The King’ en zijn entourage aan het publiek te presenteren.

Maar voordat ze het podium op zouden gaan, waren bezoekers getuige van iets onorthodoxs. Hoewel de eenmansband Old Kerry McKee zeker iets van een ongewone live-uitvoering was, is het eerlijk om te zeggen dat “… de traveling freak show …” die Helzapoppin is, veel toeschouwers heeft verrast. Deze speer-slikkende, ogen uitstekende, vlammen-werpende groep van individuen viel het podium op en zette de sfeer voor de rest van de avond.

En dan is het tijd voor de hoofdact om het geweldige podium te bestijgen. Met de eerste akkoorden van ‘Glory To Our King’ verschijnt The King (ook bekend als Jonas Kungen Jarlsby) en zijn troon zelf op het podium en de bandleden stormen het podium op en verpletteren de lucht met een luid trio van nummers, ‘Legend of the King’, ‘Let It Burn’ en ‘Paint Me Red’. Er moet een apart woord worden genoemd aangaande het podium en het imago van de band. Het is geweldig om te zien hoe het showelement van de band groeit, mede door de decoratie op het podium, de kostuums en de conceptuele ideeën rondom de albums.

Tegen de tijd dat de band het aanstekelijke ‘Bloody Angel’ lanceert, is het publiek aan het bijhalen en meezingen. Tegen die tijd is de zaal al vol met rauwe energie, zowel op het podium als in de pit, met de burgers van Avatar Country headbangend en schreeuwend uit hun longen. En er moet nog veel gebeuren op het moment dat de band het concept van hun nieuwste album vertelt. De nummers worden niet vergeten, nummers die hen succes en populariteit brachten. Het totaal is een mooie mix van nummers uit alle fasen uit de carrière van de band: prachtige ballads als ‘Tower, golden oldie ‘War Song’, het grillige ‘For The Swarm’; de avond brengt het allemaal. Als de avond zijn logische einde nadert, bedankt de band het publiek voor het verbreken van de aanwezigheidsrecord van Europese shows van de band en brengt als dank ‘Hail The Apocalypse’. Het is absoluut het nummer om de geweldige avond af te sluiten. Een avond vol met een geweldig optreden en een verbazingwekkende show.

Foto’s (c) Armelle van Helden

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ