Seether bewijst in de Effenaar dat grunge alles behalve dood is

Facebookrssmail

De van oorsprong Zuid-Afrikaanse band Seether maakt haar opwachting in de Effenaar in het kader van haar ‘Isolate and Meditate’ tour 2015. Seether is in 1999 opgericht als Saron Gas in Pretoria, Zuid Afrika. Na de aanslagen met Sarin gas in Japan vond de platenmaatschappij die naam niet meer zo geschikt en in 2002 veranderde de band haar naam in Seether naar een nummer van de Amerikaanse alternatieve rockband Veruca Salt. Van de oorspronkelijke leden van Saron Gas zijn alleen zanger/gitarist Shaun Morgan en bassist Dale Stewart nog over. Drummer John Humphrey is sinds 2003 lid van de band. Live wordt Seether aangevuld met lead gitarist Bryan Wickmann. Met ‘Isolate and Medicate’ uit 2014 bracht Seether haar zesde studio album uit. Hoewel de band zeker een aantal nummers met hitpontentie op haar naam heeft staan is de band nooit echt doorgebroken bij het grote publiek. Wel heeft Seether wereldwijd een trouwe schare fans. De Effenaar is dan ook al vroeg gezellig vol met een opvallend jong publiek waarvan velen met nieuwe Seether tourshirts aan.

LTNT

De wat cryptische naam “LTNT” staat voor Lieutenant. Een grunge-metal band uit Londen die Seether op hun Europese tour mag begeleiden. Het jonge trio speelt een enthousiaste set. De bas gromt, de gitaar klinkt lekker gruizig, de drums donderen en de zanger heeft een lekkere krachtige strot. De nummers van LTNT zijn helaas nog niet sterk genoeg om de hele show te blijven boeien. De band heeft wel talent. Dat ze het voorprogramma voor Seether mogen verzorgen is een mooie kans voor een beginnend bandje, die ze overduidelijk met beide handen aangrijpen.

Seether

Het publiek is echter niet voor LTNT gekomen, maar voor Seether. Als de zaallichten uitgaan en de eerste riff klinkt voel je de spanning in het publiek ook toenemen. Seether opent vertrouwd met ‘Gasoline’ van haar eerste album. Ook ‘Needles’  komt van ‘Disclaimer. Wat meteen opvalt is dat Seether vanavond heel ontspannen met haar nummers omgaat. Shaun zingt ‘Gasoline’ bijna slepend, ‘Needles’ wordt helemaal in een ander jasje gegoten. Bij eerdere gelegenheden leek Shaun wel mensenschuw en verstopte hij zich de hele show achter een gordijn van haar. Daarvan is vanavond geen sprake, al bij opkomst zwaait hij vrolijk naar mensen in het publiek. Als tijdens ‘Needles’ zijn microfoon uitvalt schakelt hij laconiek over op de microfoon van bassist Dale zonder een spoor van irritatie. Na enig smoezen met Dale zet hij met een melige stem een stukje Creed in. In ‘Fine Again’ laat Shaun horen wat een geweldige zanger hij is. ‘Broken’, de hit van Seether samen met Amy Lee van Evanescence krijgt een hele fijne kleine uitvoering van Shaun en Dale samen op gitaar. Drummer John Humphrey grijpt zijn moment:  met wapperende blonde manen speelt hij zijn drumsolo, die hij virtuoos met alleen zijn handen voltooid.

Na dit rustpunt in de show wordt het gaspedaal diep ingetrapt met ‘My Disaster’ van ‘Educate and Medicate’. Het hoogtepunt van de show is een geweldige uitvoering van ‘Words As Weapons’ het prijsnummer van Seether’s laatste album. Het nummer is op plaat al prachtig, maar is nog duidelijk gegroeid tijdens de vele live shows die Seether al gespeeld heeft sinds het uitkomen van ‘Isolate and Medicate’ in 2014. ‘Country Song’ is een typisch Seether nummer, met een ironische ondertoon in het vrolijke country gitaarriffje dat het nummer draagt, maar ondertussen wel rete-catchy en muzikaal. ‘See You At the Bottom’ is dan weer keihard en de oerschreeuw van Shaun komt bijna als een bevrijding. In ‘Nobody Praying For Me’ horen we dan weer de heerlijke bronzen stem van Shaun. ‘Fake It’, normaal een van de hardere nummers van de band krijgt vandaag een bijzonder laid-back uitvoering met een lange instrumentale jam. Op een gegeven moment likt Shaun aan Dale’s bas waarna hij met een smerig gezicht zegt “That’s fucking disgusting, tastes like lemon with salt on a pile of shit!”.Ariane van Ginneke -Seetherjpg (8)

Na een melig intermezzo waarin ‘Tenacious D’s meesterwerk ‘Fuck her Gently’ enthousiast door het publiek wordt meegezongen  is het tijd voor de afsluiter.‘Remedy’ krijgt een furieuze uitvoering, de energie van het podium slaat over naar het publiek en de een na de ander schuift crowdsurfend over de handen richting het podium. Shaun zoekt al spelend het publiek op en nog lang nadat de rest van de band al afscheid genomen heeft staat hij nog tussen het publiek.

Waren eerdere Seether shows misschien strakker en foutlozer, de show in de Effenaar is alleen al bijzonder omdat Seether vanavond echt met haar eigen nummers speelt. Er staat een zeer zelfverzekerde band op het podium waar het speelplezier vanaf spat. Als dan ook Shaun in een bijna uitgelaten bui is kan de avond echt niet meer stuk. Grunge is niet dood,  en zeker niet als Seether haar steeds opnieuw uit blijft vinden.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ