Pentagram – Curious Volume

Facebookrssmail

Pentagram-Curious-VolumeAan het doorzettingsvermogen van Bobby Liebling ligt het zeker niet. Al meer dan 40 jaar, is hij de charismatische zanger van deze cultband. Misschien wel een band die moeiteloos in de top-10 geplaatst kan worden van de bands met de meeste bezettingswisselingen tijdens hun bestaan.

Door dit soort hobbels op de weg, naamswijzigingen en andere strubbelingen, zag het 1e album ‘Pentagram’ niet eerder dan in 1985 het levenslicht en is ‘Curious Volume’ pas het 8e volledige album. In de 90-er jaren nam Peaceville Records, Pentagram na hun 2e album onder hun hoede en bracht (als ‘part of the deal’) de eerste 2 albums in 1993 opnieuw uit (de reissue van het eerste album kreeg zelfs de nieuwe albumtitel ‘Relentless’ mee). In 1994 waren zij het platenlabel waarop het 3e album ‘Be Forewarned’ verscheen.

Met de nieuwe plaat is men weer teruggekeerd op ‘het oude nest’. Vanaf het uptempo openingsnummer ‘Lay Down and Die’, nemen Bobby, oudgediende Victor Griffin (gitaar), Greg Turley (bassist) en nieuwbakken drummer ‘Minnesota’ Pete Campbell je mee aan de hand langs 11 sterke composities. Doom metal (sterk beinvloed door Black Sabbath) en heavy metal vormen de basis van de muziek. Ook mogen de diverse stoner riffs niet onvermeld blijven. In ‘Walk Alone’ duiken er zelfs Life Of Agony achtige zanglijnen en groovende ritmes op. Het is een zeer divers album geworden, zonder vullers en allemaal goed opgebouwde nummers met kop en staart.

Voordat je het doorhebt zet je de cd graag weer op repeat als na een kleine 42 minuten het album eindigt met ‘Because I Made it’ met een mooi opgebouwde gevoelige solo als slotstuk. Teksten handelen vooral over het roemruchte verleden en andere levenservaringen van Bobby. Hierover is al veel gezegd en geschreven en zelfs een documentaire (‘Last Days Here’) gemaakt. De man is een levende legende, heeft vele fans en wordt wereldwijd gewaardeerd. Het gehele artwork van ‘Curious Volume’ was in handen van de Nederlandse kunstenaar Richard Schouten. Op 22 mei zette men op het ‘Rock Hard Festival’ in Gelsenkirchen een zeer geslaagd optreden neer. Dit optreden was toen de 3e show van een korte tour. Deze tour krijgt vanaf 30 september een vervolg. Dan start men in Amerika en sluit men op 19 november af in de ‘Matrix’ in Bochum.

(8/10)(Peaceville Records)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ