THIRD STORM – THE GRAND MANIFESTATION

Facebookrssmail

Het gezegde luidt: ‘beter laat dan nooit’ en dat geldt zeker voor de Zweedse Black Metal band Third Storm.
De bandnaam zal misschien voor velen nieuw in de oren klinken, maar toch bestaat deze band al sinds 1986. Destijds opgericht door de ambitieuze tieners, vocalist Heval Bozarslan en gitarist David Eriksson, trad de band veelvuldig op en brachten enkele demo’s uit. Maar helaas waren er meer spanningen tussen de bandleden en besloot de band in 1989 weer uit elkaar te gaan.

Tot 2014. De zanger en gitarist zochten weer contact met elkaar. En besloten om Third Storm weer nieuw leven in te blazen met hun als enigste overgebleven leden en verder een hele nieuwe line up. Meteen begonnen de twee heren demo’s op te nemen en dat resulteerde in een platencontract bij hun huidige label, Dark Descent Records. In de herfst van 2015 bracht de band de EP ‘Taritiya Me’ uit en begon daarna met het schrijven van ‘The Grand Manifestation’.

Wat gelijk opvalt is de prachtige Yin – Yang hoes met aan de ene kant de duivel en aan de andere kant de engel, duidelijk geïnspireerd op het beroemde kunstwerk van Michelangelo.
Een uitstekende blikvanger als je het album voor het eerst in de handen houdt.

Benieuwd naar de muziek!

De band kickt er meteen in met stevige gitaren en grunts op de opener ‘Prima Mobilae’.
Het gitaarspel klinkt vrij melodieus en is het tevens opvallend hoe melodieus de grunts klinken.
Een redelijke opener, echter nog niet direct overtuigt.

Door naar de volgende track ‘As The Stars Watched The Birth of Eternity’. Ook hier wordt qua sound nauwelijks afgeweken van de volgende track. Echter ligt de gitaarriff en gitaarsolo op deze track weer opnieuw uitstekend in het gehoor. Toch lijken bij deze track de vocalen een beetje achter te blijven op de sound. Het samenspel van Gitaar, Bass, en Drums zijn verder namelijk uitstekend.

Maar dan lijkt er vocale verbetering op te treden op de track ‘The Third Thought From The Sun’. En dat komt doordat zanger Heval Bozarslan zijn volume lijkt aan te passen aan de slowtempo sound van deze track. Op deze track vormen de grunts wel een mooie overlap met de sound van de band. Alleen de track ‘Sapiens Formulae’ is de enigste instrumentale track van dit album en is een mooi, mystiek intermezzo bestaande uit een koor en keyboards.

De vocale verbetering zet zich gelukkig verder door op de daaropvolgende tracks ‘Through The Eyes of The Omnipresent’, ‘Forgotten Deity’, en ‘Gorakaathuar’.
Net als bij ‘The Third Thought From The Sun’ weet Bozarslan opnieuw weer zijn vocal sound beter aan te passen op de muziek. Het gitaarspel van gitarist David Eriksson blijft sowieso uitstekend. ‘Forgotten Deity’ opent met een akoestische gitaar, waarna stevig gitaarwerk zich weer inzet met bijbehorende grunt vocalen. Het stevige gitaarspel en solo verschillen weinig met wat de luisteraar te horen kreeg op de vorige tracks, maar de band weet de kwaliteit van de sound te blijven waarborgen tot het einde van dit album.

De enigste domper qua sound en afwisseling is de afsluitende track ‘In Wrath Enshrouded’. Als afwisseling en vernieuwing in de sound zou het beter zijn geweest als het een slow-tempo track was geweest met juist een akoestische gitaar of een mystiek soundeffect. Deze afsluiter is opnieuw weer een stevige track die eigenlijk het album niet afrondt als geheel en bovendien klinkt als alle andere stevige tracks van daarvoor.

In het begin blijven de vocalen achter op de muziek, maar dat komt gelukkig halverwege het album weer helemaal goed. De muziek zit goed in mekaar en kent op dit album uitstekende melodieuze gitaarriffs, prima bass- en drumspel. Alhoewel de band nog niet helemaal weet te overtuigen kun je toch spreken van een geslaagde comeback. Hopelijk zit er in elk geval nog een tweede album in en weet de band daarop zichzelf nog beter neer te zetten dan op ‘The Grand Manifestation’.
(73/100) (Dark Descent Records)

 

TRACKLIST THE GRAND MANIFESTATION

  1. Prima Mobilae
  2. As the Stars Watched the Birth of Eternity
  3. The Third Thought From the Sun
  4. Sapiens Fomulae
  5. Through Eyes of the Omnipresent
  6. Forgotten Deity
  7. Gorakaathuar
  8. In Wrath Enshrouded

 

LINE UP THIRD STORM

Heval Bozarslan: Vocals
David Eriksson: Guitars
Hasse Hansson: Guitars
Daniel Ekeroth: Bass

Alvaro Svanerö: Drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ