Ghost naar 013

Facebookrssmail

De mysterieuze Zweedse hardrockband Ghost komt in maart naar de grote zaal van 013. De groep wordt aangevoerd door duistere paus Papa Emeritus III, die een stel gemaskerde muzikanten (Nameless Ghouls) in een meeslepende muzikale hoogmis leidt. In weerwil van alle symboliek maakt Ghost geen loodzware, inktzwarte muziek, maar zeer harmonieuze classic rock in slimme liedjes.

ghostHet verhaal gaat dat Ghost in 2006 ontstaat als de gitarist een riff speelt, die tot het kenmerkende nummer Stand By Him zal leiden. De leden zitten dan nog in een andere band, maar zijn zo gegrepen dat de oprichting van Ghost onvermijdelijk is. “De riff schreeuwde om een satanische tekst.” De band besluit die duivelse thematiek, de voorliefde voor horrorfilms en de extraverte Scandinavische metal-traditie samen te smeden in de liveshows, het artwork en de kostuums. Eind 2010 levert de geheimzinnige groep het eerste album Opus Eponymous af, wat meteen tot lovende reacties en een Zweedse Grammis Award-nominatie leidt.

Na een grote tournee als support van Paradise Lost krijgt Ghost meer en meer voet aan de grond. In 2011 volgen de grote festivals elkaar op en ook Amerika valt voor de occulte Zweden. Als de band in april 2012 met Mastodon en Opeth aan de tweede Amerikaanse tournee begint, is duidelijk dat Ghost met het onheilspellende imago en de catchy klassieke hardrock een gouden combinatie in handen heeft. Tweede album Infestissumam cementeert de reputatie en de cultus groeit. Mysterie en verkleedpartijen passen ook bij uitstek bij metal. Zo is de gewoonte om na iedere plaat de frontman te vervangen afgekeken van Iron Maiden, bij wie ieder album een nieuw tijdperk en een nieuwe theatrale show voorstelt.

Ghost behoort inmiddels tot de subtop van de metal-eredivisie en speelt hier na Pinkpop (2014) ook op Fortarock. In Zuid-Amerika tourt de band met Iron Maiden en Slayer en het nieuwe album Meliora betekent weer een stap vooruit. “Een zeer toegankelijke combinatie van hardrock en heavy metal, die doet denken aan Black Sabbath, Blue Oyster Cult en Deep Purple”, noteert Counter Culture. De derde langspeler is nog wat melodieuzer, sacraler en heeft vooral nog betere liedjes. From The Pinnacle To The Pit is een ode aan de riffs van Led Zeppelin, Cirice een erg meeslepende classic rocker en He Is misschien wel het hun mooiste liedje. Opgedragen aan vriend Selim Lemouchi, de overleden frontman van The Devil’s Blood, bezingt Ghost de afgrond en euforie van de zelfverkozen dood in een wrange lovesong. Ghost voor Tilburgse discipelen in 013: nu al de séance van 2016.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ