Kyrbgrinder – Chronicals of a Dark Machine

Facebookrssmail

image001(1)De driemansformatie Kyrbgrinder uit Londen is ontstaan in 2000. ‘Chronicals of a Dark Machine’ is hun 3e album en heeft een donderende start in hoog tempo met ‘Slipping away’. De coupletten zijn uptempo gezongen door Johanne James. Zijn zang klinkt tijdens de coupletten een beetje vlak en er is niet zo veel verschil in toonhoogte en volume. Hierdoor blijft de zang soms een tikkeltje op de achtergrond t.o.v. de muziek. Toch petje af voor wat Johanne neerzet, want naast leadzanger is hij ook een voortreffelijk drummer. Uptempo drummen en zingen tegelijk is geen makkelijke combinatie. Het refrein klinkt licht poppy, is wat langzamer gespeeld en gezongen. De verdeling van metal en rock is goed in balans.

De start van ‘Captain America’ is iets zwaarder. De bas van Dave Lugay is lekker aanwezig. Metal voert voor een groot deel de boventoon. In het nummer hoor je wel degelijk de melodielijn in de stem van Johanne. Het refrein is licht poppy en deze afwisseling tussen ‘pop’ en metal is goed neerzet. De melodie van het refrein blijft in je hoofd hangen.

Die 10e en laatste track is de titeltrack ‘Chronicals of a Dark Machine’. Deze is compleet anders dan de rest, want de drums ontbreken. Kyrbgrinder weet zelfs een dromerige sfeer neer te zetten. Het maakt je erg nieuwsgierig naar wat je nog te horen krijgt. Helaas is dat erg weinig, want na anderhalve minuut wordt het instrumentale ‘Chronicals of a dark machine’ weg gedraaid.

De teksten gaan door het hoge tempo grotendeels langs je heen. Niet helemaal terecht, want deze gaan wel degelijk ergens over. Soms is de opbouw van de tracks iets te voorspelbaar in coupletje – refreintje. Gelukkig zitten er leuke wendingen en verrassingen in, vooral in het ritme waardoor verveling wordt voorkomen.

Aaron Waddingham heeft goed gillend gitaar spel laten horen en Dave Lugay dendert daar prima door heen met zijn bas. Johanne James, die je ook nog kan kennen als drummer van Threshold, heeft mooie drum-accenten laten horen. Er zijn leuke, kleine extra’s in de mix toegevoegd, maar de puurheid is gebleven.

Ondanks dit alles weet Kyrbgrinder niet helemaal kunnen overtuigen.  Over het algemeen zijn deze tracks best goed, maar een echte topper ontbreekt. Toch nodigen de tracks wel uit om volume knop verder open te draaien
Voor de liefhebbers: dit is perfecte cd voor een fanatieke workout. Maar bank hangen is natuurlijk ook mogelijk. (7/10) (Kyrbgrinder Records)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ