Borknagar – Winter Thrice

Facebookrssmail

Press_Cover_01Het Noorse Borknagar timmert inmiddels zo’n 20 jaar aan de weg en komt dit jaar alweer met het 10de full-length album. Muzikaal is er in die 20 jaren wel het een en ander veranderd zo was het genre op debuut album ‘Borknagar’ uit 1996 pure black metal en komt dit gezelschap tegenwoordig met een progressieve viking metal variant. Met het verschijnen van het nieuwe album is Borknagar verder gegaan op de progressieve weg en waar voorganger ‘Urd’ nog bij vlagen de pure black metal ademde is dit op het komende album ‘Winter Thrice’ duidelijk minder. De vraag rijst dan ook doet dit af aan het nieuwe album? Het antwoord is nee, Borknagar weet weer een aantrekkelijk album uit te brengen dat in de lijn der verwachtingen lag en de meer progressieve richting is dus eigenlijk niet echt verrassend. Aantrekkelijk? Niet voor de “die hard” black metal fan, die hadden al lang afscheid genomen van Borknagar, maar voor hen die progressieve metal kunnen waarderen is dit een heerlijk album geworden.

De opening song, ‘The Rhymes Of The Mountain’, zegt eigenlijk alles. Een melodieuze song met “clean vocals” en enkele passages waarbij de brute vocalen op de voorgrond staan. Titeltrack ‘Winter Thrice’ past in hetzelfde straatje maar wat wel gezegd mag worden is dat zanger Vintersorg bij tijd en wijlen de noten net iets te hoog inzet. ‘Cold Runs The River’ is mijn onbetwiste favoriet van dit album, de song opent met traditionele rauwe vocalen en vooral wanneer de dubbele bas drum er in knalt wordt het nummer interessant en geeft een mooie mix tussen het progressieve en het tyraditionele black metal geluid van Borknagar. Een beduidend minder nummer is ‘Noctilucent’ een semi ballad die het voor mij gewoon niet heeft daar waar een soortgelijk nummer als afsluiter ‘Terminus’ beter tot zijn recht komt en meer dan het luisteren waard is.

Borknagar levert met ‘Winter Thrice’ een interessant album af waarbij de progressieve invloeden een duidelijk grotere rol spelen dan op voorgaande albums en voor wie zich kan vinden in een meer progressieve route is het aan te raden deze weg te bewandelen. ‘ Winter Thrice’ is vanaf 22 januari verkrijgbaar.

(7/10, Century Media)

Tracklist:

1. The Rhymes Of The Mountain (06:43)
2. Winter Thrice (06:13)
3. Cold Runs The River (05:51)
4. Panorama (05:51)
5. When Chaos Calls (07:02) 6. Erodent (06:56)
7. Noctilucent (03:54)
8. Terminus (07:09)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ