Flying Colors – Second Flight: Live at the Z7

Facebookrssmail

image001Flying Colors valt in de categorie supergroepen vanwege de grootheden die meespelen. De twee bekendste zijn gitarist Steve Morse (Deep Purple) en drummer Mike Portnoy (o.a. Transatlantic, ex- Dream Theatre)
Hun debuutalbum ‘Flying Colors’ dateert uit 2012. Het 2e studio album ‘Second Nature’ was net uit toen dit live concert plaats vond in Z7, Zwitserland. Uitgebracht op een dubbel CD, plus DVD.

 

 

CD1

Als het instrumentale intro van ‘Open up your eyes’ klinkt is het gejuich van het publiek te horen Zoals het ook hoort bij een live album.
De zang is loep zuiver. Maar dat weten de fans al van eerdere hun eerdere live album zoals ‘Live in Europe’ (2013).
Er zijn tracks van hun beide studio albums te horen. Van hun 1e album komen o.a.: ‘Kayla’ en ‘Shoulda coulda woulda’. Flying Colors dendert met flink volume door de huiskamer. Dit is geen muziek om in stilte van te genieten. ‘The fury of my love’ start klein en zanger/gitarist Casey McPherson (Alpha Rev ) weet dat mooi te vertolken. Tijdens diverse tracks hoor je het publiek mee juichen en/of mee klappen. Zo ook met ‘Fover ever and a days’ en dit verhoogt de sfeer in de huiskamer.

CD 2
‘One love forever’ klinkt en publiek klapt mee. Op de CD hoor je dat de sfeer in de zaal vrolijk is. Ineens is de sfeer van een feestje veranderd in een intense, ingetogen sfeer. Wow wat is dit mooi. ‘Colder Months’ is geen track van FC maar een van Casey’s band Alpha Rev. Deze track is ontroerend klein gezongen en gespeeld. Als vanzelf luister je ademloos. Zonder pauze gaat het over in ‘Peaceful harbor’. Dit had niet mooier gekund.’The Storm’ wordt hier na gespeeld en ook dit sluit mooi aan. Als laatste klinkt ‘Infinite Fire’. Dit is ook de afsluitende track van hun 1e album.
Mooi gekozen want nu is de stilte die volgt minder onverwacht.

Niet alleen Casey zingt, maar alle mannen zorgen regelmatig voor een vocale aanvulling tijdens diverse tracks. Rest mij nog te zeggen dat ook toetsenist Neal Morse (Spock’s Beard) en bassist Dave La Rue (Steve Morse Band) hun steentje hebben bij gedragen aan deze fantastische dubbel cd.

DVD
De emotie die je hoort op de CD’s is duidelijk te zien op de DVD. Vooral bij zanger Casey McPherson en toetsenist Neal Morse.
Mike Portnoy is goed in beeld gebracht met zijn bekende explosieve manier van drummen. Leuk detail: De vlinder die op de albumcover van ‘Second Nature’ staat, is te zien op de bas drum. Als het even kan, maakt Mike contact met het publiek zoals alleen Mike dat kan. Als het publiek opgezweept moet worden, is dat een taak voor Mike.
‘Colder months’ was op de CD ontroerend. Maar is op de DVD helemaal indrukwekkend. Casey staat helemaal alleen op het podium. Één man, één gitaar raakt je tot in je ziel. Één voor één druppelen de mannen weer het podium op. Voor je het weet zijn ze ‘Peaceful harbor’ aan het spelen. Er is één minpuntje: na het echte concert was er vast wel een toegift. Die ontbreekt op de DVD. De 15 tracks zijn perfect in beeld gebracht. Ook het geluid is perfect. De volgorde van de tracks op de DVD is anders die van de CD’s. Dat maakt beiden aantrekkelijker. Zelfs al heb je alles wat Flying Colors tot nog toe heeft uitgebracht, dan is dit nog een must have.

(9,5/10, Mascot Label Group)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ