Isle Of The Cross – Excelsis

Facebookrssmail

Isle Of The Cross is het kindje van multi-instrumentalist Je Schneider en het debuutalbum ‘Excelsis’ wat uitgebracht wordt op het Italiaanse label Rockshots Records is het resultaat. Voor dit debuut heeft Je Schneider gebruik gemaakt van de diensten van zangeres Diane Lee, zanger Eric Castiglia en de meest bekende huurling is Eric Gillette die zijn dagelijks brood verdient als zanger/gitarist bij the Neal Morse band.

Je Schneider zelf noemt Opeth en Symphony X als invloeden. Dat schept verwachtingen. Die verwachtingen worden helaas niet waargemaakt. Het niveau van beide bands wordt niet gehaald. Toch kan ik me wel enigszins vinden in de gedachtengang van Je Schneider. De Opeth-invloed is dat de nummers brute passages bevatten die afgewisseld worden met rustige momenten. De Symphony X-link is dat de nummers ook vaak bombastisch en orkestraal zijn en de teksten Bijbelse verwijzingen bevatten.

‘Excelsis’ is een conceptalbum dat handelt over twee geliefden die uit elkaar gedreven zijn door verraad en moord en elkaar proberen terug te vinden in het hiernamaals. ‘Excelsis’ is geen makkelijk album om te recenseren. Basis van het album is technische Death Metal maar bevat ook avant-gardistische fragmenten, rock opera momentjes (mede door de vaak meerstemmige zang) en veel bombast. Al deze elementen worden gebruikt in het merendeel van de nummers op ‘Excelsis’. Soms pakt dit goed uit maar meestal niet.

Ook Je Schneider maakt de fout om teveel ideeën in een nummer en in dit geval in 1 album te proppen. Nummers waarbij het wel goed uitpakt zijn opener ‘Sacrifice’ dat lekker bruut is en er mee lekker inknalt. Beste nummer van het album is ‘Tartarus’ met een onorthodox middenstuk dat begint met akoestische gitaar en verder ook nog andere instrumenten laat horen die je niet vaak hoort in dit genre.

Afsluiter ‘The 9th Circle pt.lll Inferno’ is een hoogtepuntje. Vreemde eend in de bijt is de ballad ‘Stars’ met cleane zang en smaakvol gitaarwerk. Moeilijk om duidelijk te maken in welke hoek je het moet zoeken. De diversiteit in stijlen en sfeer maakt het eigenlijk onmogelijk om iemand dit album aan te bevelen. Mijn meest accurate beschrijving van de muziek op ‘Excelsis’ is dat het een hardere en mindere versie is van Avantasia. Ieder moet voor zichzelf maar uitmaken of’Excelsis’ iets voor je is. (75/100) (Rockshots Records)

Tracklist

1 Sacrifice (4:14)
2 Tartarus (8:26)
3 Excelsis (4:31)
4 The Wolf pt. I Invocation (1:09)
5 The Wolf pt. Il Sanctuary (7:19)
6 Stars (6:25)
7 Empyrean (7:41)
8 Paradigm (4:20)
9 Breathia (5:56)
10 The 9th Circle pt. I Caina (2:28)
11 The 9th Circle pt.II Judecca
12 The 9th Circle pt. III Inferno (8:34)  

Lineup

Je Schneider – Leadsongwriter, producer, Vocals, multi-instrumentalist
Eric Gillette – Leadguitar
Diane Lee – Vocals
Eric Castiglia – Vocals

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ