Textures – Phenotype

Facebookrssmail

Textures - Phenotype - ArtworkWe hebben er bijna vijf jaar op moeten wachten maar het vijfde album van Textures is een feit en nu is al duidelijk dat we niet weer zolang hoeven te wachten op een nieuw album. Immers na het verschijnen van ‘Phenotype’ dit jaar volgt in 2017 het album ‘Genotype’ zoals al eerder bekend is gemaakt. In de afgelopen periode werd een ieder al lekker gemaakt met nummers als ‘New Horizons’, ‘Illuminate the Trail’ en afgelopen week verscheen verscheen de officiele video van ‘Shaping a Single Grain of Sand’. ‘Phenotype’ is het eerste album dat uitkomt met de nieuwe gitarist Joe Tal dit terwijl de vertrekkende gitarist Jochem Jacobs wel betrokken blijft bij Textures hij zal mede verantwoordelijk zijn voor de productie en de mix. Het is dus een tijdje stil geweest rond Textures na het in 2011 verschenen ‘Dualism’, een geweldig album dat wereldwijd goed ontvangen werd en Textures maakt tot een van de toonaangevende moderne progressieve metal bands. Progressive metal en Textures? Muzikaal kun je inderdaad zeggen dat deze heren in dit genre vertoeven maar Textures brengt meer en wel in de persoon van Daniel de Jongh. Daniels vocalen geven een extra dimensie aan Textures met enerzijds de gevoelige “clean vocals” en anderzijds de brute vocalen welke een thrash tot death metal sound creëren waarmee Textures zich al jaren onderscheid.

‘Phenotype’ is een album geworden die eigenlijk wel in de lijn der verwachting lag. Wellicht dat dat het album wat completer is geworden dan het het voorgaande maar de lijn van ‘Dualism’ is duidelijk voortgezet. Het album opent met ‘Oceans Collide’ en dat is dan ook meteen een van de bruutste nummers op dit album. Een technisch sterk nummer en voor het merendeel gevuld met brute vocalen, een knaller om het album mee te starten. Het volgende nummer ‘New Horizons’ nemen de heren wat gas terug met een soft en bijna popachtig intro maar na een kleine minuut keert het tij en krijgen we er weer zin in met strakke breaks, een gezonde dosis agressie en een pakkend refrein klinkt een en ander toch weer vertrouwd. Opvallend zijn ook de twee instrumentale tracks. Allereerst laat drummer Stef Broks zich horen in het nummer ‘Meander’ en later is het de beurt aan toetsenist Uri Dijk die bij het nummer ‘Zman’ de aandacht naar zich toetrekt. Verder zijn er de vocalen die voor het eerst meerstemmig zijn en daarnaast is duidelijk te horen dat zanger Daniel bij dit album vanaf het eerste moment betrokken is geweest en zich beter kan laten horen en beter tot zijn recht komt wat duidelijk hoorbaar is in bijvoorbeeld afsluiter ‘Timeless”.

Textures heeft met ‘Phenotype’ een heerlijk vernieuwend en fris album uitgebracht zonder het eigen geluid te verliezen.

(8,5/10, Nuclear Blast)

Textures is als onderdeel van Oceans Collide Tour 2016 op 12 februari te aanschouwen in het Dordrechtse Bibelot en de dag erna is 013 Tilburg aan de beurt. OP 5 maart wordt de tour afgesloten in het Haarlemse Patronaat waarna de band verder gaat in Europa als “special guest” van Amorphis.

Tracklist:
1. Oceans Collide
2. New Horizons
3. Shaping Of A Single Grain Of Sand
4. Illuminate The Train
5. Meander
6. Erosion
7. The Fourth Prime
8. Zman
9. Timeless

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ