Black metal fest Willemeen, een groot succes

Facebookrssmail

Op vrijdag 18 maart was een avondje black metal geprogrammeerd in de Willemeen te Arnhem. Maar liefst zeven bands stonden deze avond of in de zaal of in het cafe en over de publieke belangstelling mocht er deze avond niet geklaagd worden. Willemeen was uitverkocht. Een avondje extreme metal georganiseerd door Doomsday Celebration & Immortal Frost Productions. Bands uit allerlei windhoeken in Europa met als hoofdact het Poolse Mgla. Mgla was in december vorig jaar nog te gast in het Leidse Gebr. de Nobel en mede om deze reden werd er deze keer uitgeweken naar Arnhem.

De avond begon met de Nederlandse band Ethraid Engrin een nog jonge band opgericht in 2012. Black metal met natuurlijk het traditionele corpse paint, muzikaal sterk en met de schelle vocalen van zanger / gitarist Infinitum een aangenaam stukje zwart metaal van vaderlandse bodem. Met nummers van de promo uit 2014 als ‘In de eeuwigheid vergaan’ was dit optreden een welkome start van deze avond.

Van het cafe naar de zaal waar Deus Mortem het podium betrad. Het debuut album, ‘Emanations of the Black Light’, van deze heren stamt alweer uit 2013 en wat deze band brengt is brute en snelle black metal. Een strakke, ietwat passief oogende, set werd ons voorgeschoteld. Met nummers als ‘Receiving the Impurity of Jeh’ trok de band uit het Poolse Wrocław de zaal vol en wist het publiek te boeien. De podium presentatie was wat ondermaats maar muzikaal was het optreden dik in orde.

Een druk programma en een vol huis. Dat betekend natuurlijk dat de bands elkaar overlappen en er keuzes gemaakt moeten en dat het daarnaast dringen is om de bands in het cafe aan het werk te zien. Natuurlijk een goede zaak voor bands als het Duitse Streams Of Blood en de zuiderburen van Ars Veneficium uit het Vlaamse Limburg die op deze manier de mogelijkheid krijgen zich te tonen voor een groot publiek. Ars Veneficium is in 2013 opgericht en heeft inmiddels twee EP’s uitgebracht en deze heren zijn in staat een goede set te spelen. Muzikaal sterk composities met sterk gitaarwerk en melodieuze solo’s. Ars Veneficium is zeker een band om in de gaten te houden.

Op het hoofdpodium was het de beurt aan het Franse Aosoth. Deze band heeft inmiddels al vier full-lenghts uitgebracht, het laatste en meest recente stamt uit 2013 ‘ An Arrow in Heart’. Brute black metal met hier en daar invloeden van uit het death metal genre worden afgewisseld met trage melodieuze stukken. Het gebruik van samples wordt niet geschuwd door deze band en brengende een mooi rustpunt in de voor black metal begrippen energieke show. Wild headbangend en af en toe poserend in de bekende “Status Quo formatie” brachten de mannen met enthousiasme hun muziek. Het publiek werd vermaakt in de uitpuilende zaal. Aosoth zette een heerlijke show weg en zette een ieder op scherp voor het hoofdgerecht.

Mgla, de Poolse band die vooral na het laatste album ‘Exercises In Futility’ enorm aan populariteit gewonnen heeft. Vanaf 2005 zijn deze heren actief en nog twee andere platen uitgebracht, ‘Groza’ (2008) en ‘With Hearts Toward None’ uit 2012. Black metal met aanstekelijk riffs en de kracht van de herhaling in de riffs. Op het podium worden de drummer Darkside en zanger / gitarist M bij gestaan door twee sessie muzikanten, Mgla is immers een tweemans formatie en speelt pas live sinds het verschijnen van ‘With Hearts Toward None’ in 2012. Uiterlijk onherkenbaar, getooid met capuchon en het gezicht volledig afgedekt, spelen de heren de Willemeen ruim een uur lang plat. Oude nummers en nieuwe nummers wisselen elkaar af, muzikaal geweldige doch eenvoudige nummers welke het publiek vermaakten. Een statische vertoning 1e klas maar dat mocht de pret niet drukken. Mgla zal zich zeker doen laten gelden in de toekomst, de band heeft de potentie.

Afsluiter van de avond vond plaats in het cafe en terwijl de zaal langzaam leegliep met mensen die de laatste trein huiswaarts wilden halen bleef er voldoende publiek over om het cafe goed gevuld te houden. Het was het aan het Italiaanse Deathrow de eer de avond waardig af te sluiten. En dit deden de Toscaanse heren met verve, heerlijke metal met traditionele vocalen. Deathrow, ook al weer een dikke tien jaar actief speelde een lekkere set met nummers als ‘ The Sentinel’ van het laatste album ‘The Eerie Sound of the Slow Awakening’. Deathrow zorgde voor zeer vermakelijke afsluiting van een top avond in de Willemeen.

Foto’s (c) Jos M. Skeleton

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ