Interview Amon Amarth, Olavi Mikkonen aan het woord.

Facebookrssmail

Het Zweedse Amon Amarth is door de jaren heen uitgegroeid tot één van de meesters in het viking death metal genre. Het nieuwe conceptalbum ‘Jomsviking’ dat hun tiende album tot nu toe is zal op 25 maart losgelaten worden op de wereld. Vanwege deze gelegenheid sprak ik met gitarist Olavi Mikkonen over het nieuwe album, de komende tour en over de ontwikkelingen en toekomst van de band.

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om het jomsviking verhaal te gebruiken voor dit nieuwe album?

AmonAmarthJomsvikingWanneer we begonnen te praten over het nieuwe album waren we het er meteen over eens om een volledig conceptalbum te maken. Tevens hadden we het idee om het te maken als een soort soundtrack voor een film. Later kwam Johan met het idee om de Jomsviking saga te gebruiken voor het album. Ik denk dat hij hierop is gekomen door zijn rol in de film ‘Nortmen – A viking Saga’ (voor deze film werd het nummer ‘deceiver of the gods’ gebruikt) dat was een ander aanpak dan de normale manier voor ons.

 

Je zegt dus dat dit album als inspiratie of ondersteuning kan dienen voor een film?

Inderdaad zoiets bedoel ik, wij hebben het ervaren alsof we muziek maakte voor een film en Johan heeft het verhaal geschreven met de gedachtengang alsof die een filmverhaal schreef. Zo voelde het hele werkproces voor dit album ook aan voor ons.

Waarom wordt het nieuwe album ‘Jomsviking’ een concept album genoemd?

We wilde wat anders proberen en uiteindelijk voor de fans zal het niet zoveel anders zijn vergeleken met wat we in het verleden gedaan hebben, maar voor ons was het echt anders om schematisch te werk te gaan zodat de muziek beter bij de tekst en het verhaal paste. Zoiets hadden we nog nooit eerder gedaan en doordat we veel interactie met elkaar hadden was het het heel leuk en uitdagend en voelde het als een zeer positieve verandering in onze manier van werken. Het belangrijkste voor mij is dat we heel veel lol en plezier hebben gehad met het maken van dit album.

Gaat er nog een album komen over het Jomsviking verhaal of gaan jullie wat anders doen bij een volgend album?

Wij zijn het soort band dat nooit nummers achter de hand houd en gebruiken alle nummers die we schrijven voor het album waar we dan mee bezig zijn. Voor het volgende album gaan we weer fris en fruitig vanaf het begin starten en zo hebben we altijd gewerkt tot op heden en om eerlijk te zijn zien we het nut er niet van in om aan nummers te werken die toch niet op het album komen. Ik weet zeker dat we voor het volgende album vast weer een ander soort concept of gewoon iets compleet anders uitproberen.

Hoe was het om weer met producent Andy Sneap te werken en ook op dezelfde locatie te zijn als toen jullie het vorige album ‘deceiver of the gods’ opnamen?

De voornaamste reden is dat we ons daar goed bij voelden en Andy is erg fijn als producent. We voelen ons erg op ons gemak als we met hem aan het werk zijn. Er is altijd druk en spanning als je opnames aan het maken bent voor een album, maar we hadden ook veel lol samen en hadden echt zin om daar te zijn om dit album te maken. Dat is het belangrijkste lol hebben en lachen met elkaar en dus goede sfeer hebben terwijl je aan het werk bent. Ook een reden is dat Andy altijd meedenkt en helpt als je de gitaar stukken moet opnemen. Ook met de vocalen, drums en bas partijen doet hij hetzelfde en dat ervaren wij als heel ontspannen en fijn. Tevens is Andy ook erg scherp op het geluid, hoe alles klinkt en houdt hij de productie goed in de gaten zodat alles met elkaar klopt.

Dit is jullie tiende album voelt het voor jullie als een soort van jubileum of mijlpaal?

We hebben het er niet echt veel over gehad en natuurlijk is dit het tiende album, maar we hebben er niet lang bij stil gestaan of over nagedacht om eerlijk te zijn. Voor ons was het belangrijkste om een zo goed mogelijk album te maken en om op de top van ons kunnen te presteren. Altijd proberen onze grenzen te verleggen om nog beter te worden.

Wat kan en mag je vertellen over het vertrek van Fredrik Andersson uit de band en hoe was dat voor de overige leden van Amon Amarth?

Ik kan hierover niet in details treden, maar het zijn vertrek was voor beide partijen het beste en we voelen ons als band goed erbij en hij ook. Wij als band gaan onze weg en hij slaat een nieuwe weg in en gaat verder in de muziek met zijn nieuwe band (This Ending), beiden richten ons op de toekomst en kijken terug op een mooi verleden met elkaar.

Tobias Gustafsson (ex- Vormitory) heeft het drumwerk gedaan voor het album gaat hij ook de drums doen tijdens jullie komende optredens?

Dat is nog niet echt besloten, maar we hebben voor Tobias gekozen om het drumwerk te doen op dit album vanwege het feit dat we graag iemand erbij wilde hebben vanaf het begin van het album. Tobias is al vele jaren een goede vriend van ons en is daarom makkelijker voor ons om met hem te werken, want we kennen hem en het is natuurlijk een uitstekende drummer. De chemie die wij als band met hem hebben is de voornaamste reden om met hem in zee te gaan om dit album op te nemen. Voor de komende vier optredens voor de album release zijn we op dit moment hard aan het oefenen met een andere zeer getalenteerde zweedse drummer en hij klinkt super dus de fans hoeven zich geen zorgen te maken. We gaan onze tijd nemen om de juiste nieuwe drummer te vinden, want we hebben geen haast en willen zeker weten dat we de juiste man voor achter de drums hebben die ook bij ons past als band.

Welke band hebben jouw beinvloed en geinspireerd om metal muzikant te worden?

Als je het over gitarist willen worden hebt dan zekers Ace Frehley en Kiss als een kind, maar mijn grootste inspiratie en invloed als muzikant is Jeff Hanneman geweest en ondanks dat Amon Amarth nooit heeft geklonken als Slayer is hij toch mijn grootste inspiratiebron geweest en natuurlijk ook een grote muzikant waar ik veel respect voor heb.

Komen deze invloeden ook terug in de muziek die je nu maakt met amon amarth?

In het verleden hebben we zaken die teveel leken op hetgeen andere bands deden niet gebruikt en bleven bij het Amon Amarth geluid touw en deden we wat van ons verwacht werd. Nu zijn we wat ouder en wijzer en maken we ons er niet zo druk meer om wanneer iets een beetje klinkt als Accept, Judas Priest of Slayer. Het maakt het niet meer uit die bands zijn grootheden en onze helden. We kopieren niks van hun ofzo, maar soms schrijf je een gitaarstuk dat super klinkt en dan lijkt het iets op van een andere band of een bepaalde stijl dat we vroeger niet konden gebruiken. Nu maken we ons er niet meer druk over en gebruiken we het als we het goed vinden klinken.

Waarom spelen jullie paar pre release shows zoals op 24 maart in Tilburg en wat kunnen de gelukkige fans die kaartje hebben verwachten?
We willen gewoon opwarmen voor de komende festivals en optredens van de komende tour en we hebben een nieuwe drummer mee die we dit willen laten ervaren. We hebben geloof ik, zoiets heel lang niet gedaan, ik denk dat het de laaste keer voor het album ‘Faith of the Horns’ was dat we twee release shows in Duitsland gedaan hebben. Het leek ons leuk om juist in kleine zalen te spelen die dan lekker vol zijn en wij de enige zijn die gaan optreden. We gaan een hele lange show spelen met veel nummers van het nieuwe album maar ook nummers van voorgaande albums en het leek ons gewoon leuk en weer iets anders en ik weet zeker dat de fans heel erg gelukkig zullen worden van deze shows.

Jullie spelen op een paar festivals zoals Fortarock deze zomer wat voor show kunnen de fans verwachten?

Ik weet niet helemaal wat er mogelijk is per festival, dat verschilt namelijk per locatie waar we spelen en op wat voor soort podium we spelen. We hebben wel alles bij ons, we spelen de hele zomer op allerlei festivals en we hebben de grootste show ooit bij ons voor een festival tour. We zullen dus zo efficient mogelijk met de mogelijkheden moeten omgaan die ons geboden worden, we zijn niet de hoofdact op de festivals. Echter weet ik zeker dat het een geweldige show gaat worden en dat we alles dat we kunnen gebruiken ook zullen gebruiken.

Komt er na deze zomer nog een tour om het album ‘Jomsviking’ nog meer te promoten?

We hebben na de zomer een uitgebreide tour al gepland en geboekt, maar deze wordt pas na onze optredens op de festivals deze zomer bekend gemaakt. In die tour zullen we ook zeker weer onze fans in Nederland komen opzoeken en we nemen twee fantastische bands mee op deze tour. Ik ben een groot fan van deze beide bands dus dat wordt een heerlijke ervaring voor mij, maar ook zeker voor onze fans. Ik ben er enorm enthousiast over in ieder geval.

Hoe is het voor jouw om zulke positieve energie en terugkoppeling voor jouw muziek te krijgen van de fans op sociale media en tijdens concerten?
Het is een soort van onwerkelijk soms, maar ook te gek om zoveel fans blij te maken met onze muziek. Het is super om het te ervaren en verder weet ik niet wat ik er over kan vertellen of hoe ik het moet verwoorden. Zelf ben ik al mijn hele leven een metalfan en kijk nog steeds op naar bands zoals Judas Priest, Iron Maiden en Slayer. Als we op festivals met hun spelen en we treden voor hun op dan ben ik nog steeds nerveus, omdat ik weet dat bijvooorbeeld Iron Maiden na ons speelt. Wat ik wel weet is dat wij als band elke keer harder moeten werken om te groeien en groter te worden om ooit dezelfde status te verkrijgen als de bands die ik eerder genoemd heb en ook voor ons als band is het allerbelangrijkste dat we onze fans gelukkig maken met onze muziek en optredens.

Hoe zie jij de toekomst van Amon Amarth qua albums en de soort concerten die je wilt doen?

Het zou fantastisch zijn om grotere shows neer te kunnen zetten zoals bands als Iron Maiden. Echter realiseren we ons dat we als death metal band met brute vocalen een stijl muziek spelen die minder geschikt is voor het grote publiek zodat we nooit de volgende Iron Maiden of iets dergelijks gaan worden. We gaan daaraan niets veranderen echter om nog groter te worden, we zijn blij met hetgeen we tot nu toe bereikt hebben en met de muziek die we maken en spelen. We focussen op de optredens om deze zo goed mogelijk te doen en proberen met albums te komen die vernieuwend zijn en het geweldig maken om in deze band te spelen. Tegen de hollandse fans wil ik nog zeggen dat we jullie steun heel erg waarderen en we kijken uit om jullie te zien tijdens de diverse optedens in nederland!!!!

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ