Mare Infinitum: Georgy Bykov & Ivan Guskov aan het woord

Facebookrssmail

Op 28 en 29 oktober vond de 16e editie plaats van de Dutch Doom Days in Baroeg, Rotterdam. Zoals we gewend zijn van de organisatie, was de line-up weer dik in orde. De Russische band Mare Infinitum was ook van de partij en zette een van de betere shows neer. Een band die nog niet zo bekend is maar geweldige Doom maakt en het verdient even onder de aandacht gebracht te worden. Vandaar een kennismaking met Georgy Bykov, oprichter van de band en vocalist Ivan Guskov.

Allereerst wil ik jullie complimenteren met jullie show op Dutch Doom Days in Baroeg Rotterdam afgelopen 28 oktober, het was geweldig! Hoe hebben jullie dit optreden en jullie verblijf in Rotterdam ervaren?

Georgy Bykov aka Homer (G.B.): Heel erg bedankt! Het was een geweldig concert voor ons: geweldig publiek, echt coole bands in een hele vriendschappelijke sfeer. Ik wil zowel Leon van Rijnsbergen als Pim Blankenstein, de jongens die dit mogelijk hebben gemaakt, bedanken!
Na het optreden heb ik samen met mijn vrouw, 2 dagen in Nederland doorgebracht (we hadden sightseeing in Rotterdam en Amsterdam) en daarna nog 2 dagen door in Dusseldorf.

Ivan Guskov (I.G.): Ik wil graag iedereen bedanken die ons optreden op Dutch Doom Days mogelijk heeft gemaakt. Het was een onvergetelijke ervaring! Ik heb veel vriendelijke mensen ontmoet, zeer getalenteerd ook. Ik heb elke band gezien die op de eerste dag speelde en ik wil zeggen dat het een plezier en een eer was om het podium met hen te delen. Ik heb het gevoel dat ik een verloren deel van mijn familie heb gevonden. Ik hoop dat we elkaar ooit weer zullen zien en samen meer shows zullen spelen!
Dit was niet mijn eerste keer in Nederland, maar het was de eerste keer dat ik tijd had om gewoon te lopen, rond te kijken en de sfeer van jullie prachtige land te ervaren. Ik houd echt van Nederland!

Natuurlijk zou ik ook graag wat meer willen weten over de band. Wanneer en hoe is het begonnen? Hoe zit het met de line-up?

G.B.: Ik begon de band in 2007 met een vriend van mij, Mikhail (hij heeft zijn eigen project genaamd “Frozen Ocean”). We besloten om wat nummers te doen in het genre Funeral Doom Metal. Nadat Mikhail het project had verlaten, ging ik ermee verder. In 2010 ontmoette ik zanger Andrei Karpukhin en we hebben samen twee volledige albums «Sea of Infinity» (2011) en «Alien Monolith God» (2015) opgenomen. Ivan kwam erbij tijdens de sessies van het eerste album en werd een permanent lid. Andrei verliet de band dit jaar, dus op dit moment is onze huidige bezetting: Ivan Guskov – zang, Georgy Bykov – gitaar, Boris Levinskii – bas, Alexey Slavin – drums, Alexander Strelnikov – lead guitar (sessie).

Als ik het goed heb, kwam Ivan bij de band om de clean vocals te zingen, maar nu doet hij ook de growls. Behoorlijk goed ook! Ivan, had je ervaring met dat soort zang of ben je er zomaar aan begonnen toen het opkwam? Het lijkt mij moeilijk te combineren, hoe slaag je erin?

I.G.: Ik had ervaring met deze stijl van zang, maar toen ik het de eerste keer deed, had ik maar een paar uur om te begrijpen hoe ik het moest doen. Maar ik heb de beste growl leraar ter wereld – Andrei Karpukhin, de stem van Comatose Vigil, Abstact Spirit en ex-Mare Infinitum zanger. Ik denk echt dat hij een van de beste growlers ter wereld is, omdat hij geen technische apparaten gebruikt om het dieper of agressiever te laten klinken. Ik gebruik zelf ook nooit technische snufjes. Dus ik begreep dat het gewoon een andere manier van zingen is en na een beetje oefenen merk ik dat dit deel van mijn zang steeds beter klinkt. Voor mij is het niet moeilijk om clean en extreme zang te combineren. Het is gewoon een kwestie van oefenen.

 

Is het altijd jullie intentie geweest om ‘Epic’ Death Doom te spelen of rolde jullie er gewoon in?

G.B.: We zouden een Funeral Doom band zijn, maar ik denk dat het creatieve proces ons in een andere dimensie heeft bracht. Dus de muziekstijl die we nu spelen is iets heel natuurlijks.

I.G.: Als iemand mij vraagt naar onze muziekstijl, zeg ik dat Mare Infinitum “Doom-Death metal met progressieve invloeden” speelt.

Hoe zit het met de andere projecten of andere bands? L’Homme Absurde, Dopehaze, enz … Andere genre? Welke is jullie top prioriteit (Ik hoop Mare Infinitum!)

G.B.: Ik speel in de band L’Homme Absurde als gitarist. Het is een project van onze drummer Alexey. Hij schrijft daar alles en treedt op als zanger. We spelen Post Black metal met een aantal progressieve elementen (zoals ongewone tijdsaanduidingen 17/8 enzovoort.) Maar mijn belangrijkste prioriteit is natuurlijk Mare Infinitum.

I.G. Voor mij is het een ingewikkeldere vraag, omdat ik ervan hou om muziek te maken in verschillende genres. Ik speel met veel verschillende bands. Nu, de nieuwe Mare Infinitum muziek voor het derde album “in aanbouw” is, zal ik meer tijd doorbrengen met Andrei en onze band dOpehaZe. We noemden onze muziekstijl “Goddamn Dope Blues”, een soort Stoner / Sluge / Doom ding. Je kunt ons eerste album bekijken op onze bandcamppagina (https://dopehaze.bandcamp.com/releases), het gratis downloaden of kopen. Momenteel werken we aan ons tweede album. Vorig jaar hadden Andrei en ik een opnamesessie in Polen met lokale muzikanten. Deze band heet Maze Of Feelings, het album wordt binnenkort uitgebracht en je kunt de eerste 3 nummers op YouTube bekijken. Misschien zullen we ooit op Dutch Doom Days spelen, wie weet? 😉
Ook heb ik hier in Moskou een paar coverbands. We spelen bluesrock en klassieke rock. En, natuurlijk, mijn baan in het theater, waar ik dingen uitvoer als hippie tribal-love-rock musical “Hair” of beroemde “Jesus Christ Superstar”. Ik hou van zingen, ik speel graag gitaar en harp, ik vind mijn werk leuk. Mijn prioriteiten stem ik af op de situatie.

Welke bands of artiesten, zou je zeggen, hebben invloed gehad op jullie muziek of manier van schrijven? Als ik jullie vraag naar een top 5-lijst favoriete bands of albums, wat zouden jullie dan kiezen?

G.B.: Er zijn veel invloeden van soundtracks uit de Sovjet-films en populaire muziek en rock-metalmuziek uit de hele wereld. Mijn meest favoriete artiesten zijn: Depeche Mode, Roxette, Abba, Mirage (Sovjet-populaire band), Queen, Tiamat, Therion, Fear Factory, Dark Tranquillity, Metallica. Elk van die artiesten heeft zeker iets in mijn hoofd gezet.
Mijn favoriete albums:
1. Tiamat- Wildhoney,
2. Therion – Vovin,
3. Fear Factory – Demanufacture,
4. Roxette – Tourism,
5. Queen – all albums 1984-1995.

I.G.: Toen ik een kind was, luisterde mijn vader naar classic rock zoals The Beatles, Deep Purple, Pink Floyd, LedZep en nog veel meer. Dus dat is mijn achtergrond. Ik luister naar heel wat verschillende muziek (rock, jazz, blues, zelfs sommige elektronische muziek), dus hier is mijn top-5 (eigenlijk te kort voor mij)
1. The Beatles – alle opnames
2. Deep Purple – alle opnamen 68-75 behalve “Stormbringer”. Ik weet niet waarom, maar ik vind dit album niet leuk.
3. Black Sabbath – eerste zes albums, natuurlijk;)
4. Led Zeppelin – Physical Graffiti
5. Pink Floyd – Meddle, Dark Side of The Moon en nog veel meer …

Hoe denk je over de meer klassieke Heavy Metal bands uit jouw land, zoals Aria en Kruiz?

G.B.: Respecteer ze allebei! Onlangs heb ik het concert van Kruiz uit 1988 in München bekeken, dat was verbazingwekkende energie! Helaas bereikten ze niet de populariteit die ze waardig zijn vanwege de ineenstorting van de USSR. Aria, deze band is nog steeds een van de meest populaire metalbands in Rusland. Ze hebben verschillende generaties fans en ze blijven nieuwe fans vergaren. Ik ben geen fan maar ik vind veel van hun nummers leuk en ik vind hun laatste album leuk.

I.G.: Op dit punt ben ik het niet eens met Georgy. Voor mij is Aria slechts een Russische lokale versie van Iron Maiden, maar simpeler. Aan het eind van de jaren 80 was Kruiz leuk, maar ik geef de voorkeur aan brutere dingen zoals Shah (album “Beware” klinkt nog steeds geweldig!) Of vroegere bands zoas Korrozia Metalla of Black Obelisk. De jaren 80 en begin jaren 90 waren een mooie tijd voor het Russische underground metal podium.

 

Kunnen jullie me wat meer vertellen over de metalscene in Rusland? Welk genre is volgens jullie het meest populair? Van wat ik heb gehoord, kunnen Russische fans heel enthousiast zijn. Dutch Death band Bleeding Gods is op tournee geweest in Rusland en ze hebben zich erg vermaakt!

G.B.: Ik denk dat wanneer je in Rusland speelt en je een buitenlandse band bent, het geen kwestie van stijl is. Mensen hier houden niet zozeer van een genre maar van de bands. Dus als je een eigen publiek hebt in Rusland, komen ze je bezoeken, ongeacht wat je speelt. Wat betreft de Russische metalbands denk ik dat de meest populaire stijl hier Pagan Metal is. Voor zover ik weet zijn bands als Arkona en Svarga erg populair en kunnen ze solo-optredens verzorgen voor honderden fans.

I.G.: Ik ben niet zo erg betrokken bij de Russische metalscene, maar ik hou echt van bands uit de voormalige USSR. Band Ennui uit Georgia en Stoned Jesus uit Oekraïne zijn echt geweldig. Thrash band Manic Depression uit Moskou en L’Homme Absurde, natuurlijk. Een week na Dutch Doom Days bezocht ik een lokaal Doom fest. Bands Nebulae Come Sweet, Woe Unto Me en Psilocybe Larven brandden het huis af!

Mare Infinitum heeft tot nu toe 2 albums uitgebracht, beide overigens geweldig! Zijn jullie momenteel bezig met een nieuw album of is er misschien al nieuw materiaal klaar voor een nieuw album?

G.B.: Ja natuurlijk. We werken aan nieuwe nummers. Op dit moment hebben we 5 tracks die min of meer zijn voltooid en verschillende ideeën die snel nummers zullen worden. Ik hoop dat we volgend jaar gaan opnemen.

Hoe zit het met live optredens, in jullie thuisland en in het buitenland, krijgen jullie voldoende kansen? Naar welke landen zijn jullie geweest en welke zouden jullie willen bezoeken (meer), speciale evenementen?

G.B.: Ons optreden op Dutch Doom Days was de eerste keer dat we ooit buiten Rusland speelden. Meestal spelen we concerten in Moskou en een paar keer bezochten we andere steden in Rusland. Ik hoop dat we in de nabije toekomst opnieuw in Europa zullen spelen. Wat betreft het rondreizen denk ik dat het meest redelijke geval voor ons is om met een grote headliner te toeren als supportband. Het maakt niet uit waar het zou gebeuren.

I.G.: Dutch. Doom. Days … Onze. Eerste. Europese. Optreden. Ooit. Wauw. Ik weet niet wat er vervolgens zal gebeuren, maar het is zeker een goed begin. Het is nog steeds een beetje ongelooflijk voor mij.

De reviews van ‘Alien Monolith God’ op het internet die ik heb gevonden zijn stuk voor stuk lovend! Geweldig natuurlijk, heeft dit voor meer aandacht voor de band gezorgd?

G.B.: Ja, we hebben heel veel recensies van ‘Alien Monolith God’ gelezen en de meeste waren zeer positief. Ook werd het album nummer 6 van 15 tussen de genomineerde albums voor het «Album van het jaar» op MetalSucks! Dat is geweldig!

En last but not least: waar kunnen we jullie muziek kopen? Ik veronderstel bandcamp of iets dergelijks? Is er ook een vinyl-release?

G.B.: Je kan contact met ons opnemen per e-mail Ghost-of-doom@yandex.ru om CD’s en T-shirts te bestellen, of contact opnemen met ons platenlabel Solitude Productions (https://solitude-prod.com/) en onze bancamp bezoeken. Wij hebben nog geen vinyl edities van onze albums, maar het kan in de toekomst gebeuren.

Nog enige afsluitende woorden van jullie kant?

G.B.: Bedankt voor de steun en feedback. Ik hoop jullie allemaal weer te kunnen zien bij live shows!

I.G.: Bedankt voor je komst en je fantastische support! Het was geweldig om zoveel vriendelijke mensen te ontmoeten die ECHT van deze muziek houden!

Ik hoop ook dat we Mare Infinitum vaker zullen zien optreden en met mij meer Doom liefhebbers als ik naar de opkomst tijdens hun show op Dutch Doom Days mag geloven. Mocht je er niet bij geweest zijn en hou je van zware Death Doom met een progressief tintje, bezoek hun bandcamp, je zal acuut verkocht zijn!

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ