Nargaroth, Noctem, een geslaagde avond extreme metal

Facebookrssmail

Op donderdag 24 maart was er weer een serieus avondje metal geprogrammeerd in het Leidse Gebr. de Nobel. Vier bands, uit verschillende windhoeken, mochten deze avond aantreden in de grote zaal. Ter gelegenheid van de Europese tour van Nargaroth werden we in Leiden getrakteerd op optredens van Faanefjell, Conceived by Hate en Noctem. Helaas liet de publieke belangstelling te wensen over en wellicht dat dit te maken had met het feit dat deze bands al eerder, op zaterdag 19 maart, in Apeldoorn te bewonderen waren hoewel het daar eigenlijk ook te rustig was.

Eerste band op het podium was het Noorse Faanefjell en deze band heeft tot op heden alleen nog een debuutplaat, ‘Trollmarsj’ in 2010, uitgebracht. Wat kregen we hier voorgeschoteld? Lekkere melodieuze black metal flinke folk invloeden, met teksten over trollen en een uitstraling alsof de mannen rechtstreeks van het front gewandeld waren. Een vermakelijke show en na een half uurtje kwam er een eind aan de trollenmars van Faanefjell.

Tweede band van de avond was Conceived by Hate en deze band komt uit El Salvador. Opgericht in 2002 als Spiritual Demise en vanaf 2003 actief onder de huidige naam hebben de heren uit San Salvador in 2012 hun debuut plaat ‘Pestilence Reborn’ uitgebracht. In de jaren tot aan het heden is het rustig gebleven en is er behoudens wat splits is er niets verschenen. Op het podium was het zeker niet rustig, de mannen brengen een stevige mix van death en thrash metal met hier en daar wat metalcore invloeden. Een energiek gebrachte show en vooral de nummers met een thrash basis als ‘At The Gates Of Nowhere’ gingen er lekker in en werden goed ontvangen. Minpuntje was de soms wat storende keyboards.

Gelukkig hadden wat meer mensen halverwege de avond de weg naar de Gebr. de Nobel gevonden toen het Spaanse Noctem mocht aantreden. En deze band uit de Spaanse sinaasappel stad mag je eigenlijk niet missen. Brute blackened death, corpse paint en een met bloed besmeurde zanger Beleth steelt de show met sterke vocalen en agressieve podium act. Deze band is van een heel ander kaliber dan de twee voorgaande, iets wat duidelijk te zien was aan de beleving van het publiek. Met nummers als ‘Decrepit Human Kingdom’ en ‘Divinity’ van het debuut album werd de bezoeker getrakteerd op een strakke show.

En dan was het dan toch echt tijd voor het hoofdmaal van deze avond, Nargaroth. De band opgericht in 1996 na het ter ziele gaan van Exhuminenz door René Wagner eerst onder de naam ‘Kanwulf’ en tegenwoordig luisterend naar de naam ‘Ash’. Het studiowerk doet Ash in zijn eentje en tijdens de live optredens laat hij zich vergezellen door sessie muzikanten. Black metal is het recept en met nummers als ‘Black Metal ist Krieg’ en ‘Possessed by Black Fucking Metal’ weet je ook meteen waar je aan toe bent. De Europese tour is niet ter promotie van een nieuw album, het laatste album dateert immers al weer van 2009. Waar gitaristen lekker de manen laten wapperen is de verschijning van zanger Ash is toch wat statischer, gemaskerd is het lastig contact te maken en van interactie met het publiek was er dan ook nauwelijks sprake. Nargaroth speelde een lekkere set met nummers als ‘Sommer’ en ‘Zorn Des Lammes III’ met gevoel voor melodie maar ook was de sfeer van woede en haat jegens de mensheid voelbaar maar.

4de

Een geslaagde avond met uiteenlopende stijlen van extreme metal in Gebr. de Nobel, jammerlijk was het gebrek aan publiek. Het zij zo.

Foto’s (c) Kick Verhaegen aka Sidekick.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ