Mad Hatter’s Den – Excelsior

Facebookrssmail

MHD_Excelsior_cdcover_640Het Finse Mad Hatter’s Den maakte met hun in 2013 verschenen debuutalbum ‘Welcome To The Den’ een bijzonder goede indruk op mij met een gedegen en aanstekelijke mix van Hard Rock/Heavy Metal zoals die uit de koker rolde van giganten als Rainbow/Deep Purple/Accept/Iron Maiden. Gemusiceerd werd er stevig en degelijk, de songs zaten uitstekend in elkaar en in de persoon van Taage Laiho beschikte men over een meer dan verdienstelijke vocalist.

Nu 3 jaar later is het tijd voor deze opvolger en in die tussentijd is er het een ander gebeurd. Een aantal bezettingswijzingen is op het eerste gehoor meer dan adequaat vervangen, die van vocalist Laiho door Jarno Vitri die ook de bas voor zijn rekening neemt, is even wennen. Dat is ook voor een groot gedeelte de muziek zelf. ‘Excelsior’ laat over de gehele breedte een steviger, meer symfonisch geluid horen waarin de vocalen van Vitri echter prima passen. De epische songs barsten van de tempowisselingen, met vet twin gitaarwerk en beukende drums maar blijven lekker wegluisteren.

Wat gebleven is, is het (soms in overdaad gebruik) van de synthesizers. Dat mag de pret niet drukken want de songs op het album zijn gewoon van hoge kwaliteit.

Na het korte Oosterse intro ‘Eye Of The Storm’ krijg je al meteen het lekker stevige ‘Break The Chains’ (Into The Black) voor je kiezen, een nummer waarin de band al meteen een demonstratie van hun muzikale vakmanschap afgeeft. Zeer krachtig en afwisselend. ‘Birds Of Prey’ is daarna een stuk luchtiger net als het daarop volgende ‘Masters Of Hate’ doordat hier zwaar geleund wordt op de zeer aanwezige synthesizer. Hun Iron Maiden invloeden hebben ze nog niet helemaal achter zich gelaten wat goed te horen is in ‘Trail Of Fears’. In ‘Guardian Angel’ treffen we een fraaie power ballad aan en bij ‘Through The Unknown’ gaat het tempo lekker omhoog. Hierna volgt nog fris en stevig episch werk in ‘Hero’s End (At The Silver Gates)’ en de sterke, lekkere felle afsluiter ‘Not Of This World’.

Daartussen staat het fantastische ‘The Aftermath’ dat wordt ingeluid door het korte instrumentaaltje ‘Ascension’. Dit nummer geeft perfect de veelzijdigheid van de band weer en wat tot hun mogelijkheden behoord en die zijn niet gering. Een heerlijk afwisselend metal nummer dat wel doet denken aan het betere werk van Fates Warning.

Mad Hatter’s Den mag met hun tweede album dan wel een lichte koerswijzing hebben doorgevoerd maar ook hierin zijn zij meer dan geslaagd. Het muzikale vakmanschap spat er van af en het geluid en de productie zijn dik in orde. Met een ijzersterke gitaartandem als Korhonen/ Hänninen, krachtige vocalen van Vitri en puik toetsenwerk van Puumalainen heeft de band niets aan kracht ingeboet maar is er zelfs sterker en moderner uit naar voren gekomen. Een extra pluim voor het wederom fraaie artwork dat net zo bijzonder is als de originele bandnaam. Een band om in de gaten te houden en een album dat zeker mag worden gehoord.

(8/10, Inverse Records)

Tracklist:
01. Eye Of The Storm
02. Break The Chains (Into The Black)
03. Birds Of Prey
04. Masters Of Hate
05. Trail Of Fears
06. Through The Unknown
07. Guardian Angel
08. Hero’s End (At The Silver Gates)
09. Ascension
10. The Aftermath
11. Not Of This World

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ