John Illsley speelt Boerderij plat

Facebookrssmail

JohnIllsley-DexterReijsmeijer-9G5A2246 kopieVrijdagavond gaf mede-oprichter en bassist van de legendarische Dire Straits, John Illsley, een fantastische show in de Zoetermeerse Boerderij. Vorig jaar stond Illsley ook al in de Zoetermeerse concertruimte, maar is nu alweer terug om voor zijn fans het nieuwe album ‘Long Shadows’ te spelen.

JohnIllsley-DexterReijsmeijer-9G5A2240 kopie

De avond werd geopend met de Dire Straits klassieker ‘Walk of Life’ uit 1985. De sfeer zat er vanaf het eerste nummer meteen goed in. Niet veel later volgt ook die andere grote hit ‘Private Investigation’ die Illsley met Dire Straits frontman Mark Knopfler maakte.

Dire Straits werd in 1977 opgericht door Mark en en zijn jongere broer David Knopfler, John Illsley en Pick Withers. In 1980 veranderde de stijl van de mannen en scoorden ze hit na hit. Denk eens aan ‘Money for Nothing’, ‘So Far Away’, ‘Your Latest Trick’ en ‘Sultans of Swing’. Het succes werd de heren echter teveel en ze lasten een pauze in. Na diverse reünie pogingen stopte de band in 1995 definitief. Mark Knopfler wilde zich richten op zijn solo-carriëre. In 2008 probeerde Illsley nog een reünie te organiseren, maar daar voelde Knopfler niks voor.

JohnIllsley-DexterReijsmeijer-9G5A2138 kopie

Hierdoor werd Illsley gedwongen om ook solo te gaan en dit bevalt hem nu prima. ‘Long Shadows’ is alweer het 6e studio album dat hij zelf heeft gemaakt en komt op 20 mei officieel uit. De fans die bij de concerten aanwezig zijn hebben de unieke kans om het kersverse album al aan te schaffen bij de merchandise stand, waar naast muziek ook door John gemaakte kunstwerken worden verkocht. Kunst is namelijk de andere grote passie van John.

Toen de nieuwe single ‘Long Shadows’ van het gelijknamige nieuwe album geïntroduceerd werd, zei gitarist Robbie McIntosh voor de grap: ‘Hé, dit is een goede titel voor het album.’ waar smakelijk om gelachen werd. Zangeres Jess Greenfield verzorgde de achtergrondkoortjes, maar ontving zelf ook regelmatig de spotlight op momenten dat John een bass-solo speelde. Zo introduceerde zij het Dire Straits nummer ‘Money for Nothing’. Sting deed het in 1985 al tijdens Live Aid, maar vrijdagavond wist Greenfield dit te overtreffen met haar krachtige stem en een galmend effect.

JohnIllsley-DexterReijsmeijer-9G5A2296 kopie

Robbie McIntosh speelde de fantastische gitaarsolo’s. Hij ging het gitaar-duet met Illsley aan tijdens ‘Sultans of Swing’. Een absoluut hoogtepunt van de avond waar het publiek in de goed gevulde Boerderij helemaal los op ging.

Een jongeman liet al in het begin een papier met 3 grote letters “BUG” aan John zien. Aan het eind van de avond kwam het lied eindelijk voorbij en pakte Illsley het papier van de jongen en hield het op humoristische wijze in de lucht. Het was een echte sfeermaker.

Na een goede twee en half uur inclusief pauze kwam er een eind aan het optreden. Op zaterdagavond staat Illsley met zijn band nog in de North Sea Jazz Club in Amsterdam en op zondag 10 april is het gezelschap te zien in De Bosuil in Weert. Voor beide shows zijn nog kaarten verkrijgbaar.

Fotografie: Dexter Reijsmeijer

JohnIllsley-DexterReijsmeijer-9G5A2164 kopie

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ