Rodahal in vuur en vlam bij Stahlzeit

Facebookrssmail

Stahlzeit (1)Rock en metal liefhebbers met een zachte ‘g’. Ver in het Zuiden van Nederland, in Kerkrade, staat een robuuste zaal: de Rodahal. Naast veel Limburgers was het, zoals wel vaker in de Rodahal, een smeltkroes van nationaliteiten, waaronder natuurlijk veel Duitsers en Belgen. Het is namelijk maar een kleine stap richting de grens. Dat wil niet zeggen dat er geen Nederlandse aandacht was voor deze triple tribute avond. Tot uit de verre provincie Zeeland en Groningen waren mensen afgereisd om headliner Stahlzeit te aanschouwen. Ook AC in DC en Present Danger mochten rekenen op de nodige en overigens terechte waardering. Toch even een kleine Europese eenwording, muziek verbroederd.

Stahlzeit (4)

Net na 19.00 uur mochten de jonge honden van Present Danger het spits afbijten. Nou ja, jong?! Ze bestaan alweer 20 jaar. Doorgaans speelt deze metalband een combinatie van eigen werk en dat van Metallica. De band speelde fanatiek en zocht geregeld contact met het publiek, dat letterlijk moeilijk te bereiken was. Het publiek werd middels dranghekken op grote afstand van het podium gehouden. Dit is natuurlijk niet zo vreemd met zo’n grote risicovolle vuur(werk)act als Stahlzeit in het vooruitzicht. Helaas deed het geïmproviseerde opgehangen spandoek met de bandnaam voorop het podium wat amateuristisch aan. Iets dat je van de act zelf niet kon zeggen!
Present Danger

Ook AC in DC, zoals de naam al doet vermoeden een AC/DC tribute band uit Nederland, had zichtbaar moeite om z’n show te brengen tussen alle vooraf klaargezette materialen die nodig waren voor de hoofdact. Stem, geluid en bewegingen zijn goed afgesteld op de echte AC/DC, maar toch bekruipt me het gevoel van een opgevoerd toneelstukje. De leden van AC/DC zijn stuk voor stuk oude rotten in het rockers vak. Daarmee vergeleken komen de bandleden van AC in DC nog maar net kijken. Het jeugdig bravoure is misschien een valkuil is deze overigens prima verzorgde vertolking, Dat voor wat betreft de line-up op de juiste plaats staat geprogrammeerd.

AC in DC

Na twee maal dik drie kwartier metal en rock, werd het rond de klok van tien uur tijd voor het echt grote werk. Met de bijbehorende knallen van ontploffend vuurwerk werd de aanvang van Stahlzeit, een van de meest toonaangevende Rammstein tribute bands, ingeluid. De Rodahal zal komende uren op z’n grondvesten schudden. Met een combinatie van verbluffende gelijkenis in uiterlijk, stem en optreden van de frontman Till Lindemann geeft zanger Heli en zijn kameraden een heerlijke opwarmer voor de komst van Rammstein naar Pinkpop.

Stahlzeit (2)

Met drie steengoede coverbands achter elkaar had het deze avond wel wat weg van een klein festival. Iedereen komt voor zijn of haar eigen band. Net als bij een festival komt het altijd langzaam op gang, maar als het dan los gaat. Dan gaat het ook goed los. Vanaf het begin van de eerste band was de zaal goed gevuld. In een stampvol uitverkochte Rodahal genoten uiteindelijk vele rockliefhebbers van een tweetal veelbelovende voorgerechten en een uitermate appetijtelijk hoofdgerecht.

Foto’s (c) Marcel Hakvoort

S9660

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ