Flotsam and Jetsam – Flotsam and Jetsam

Facebookrssmail

coverThrash metal is een genre dat een ongekende populariteit kende eind jaren 80 en begin jaren 90 maar in de nieuwe eeuw flink aan populariteit moest inboeten. De laatste jaren is er echter weer een revival van het genre gaande met releases van het Belgische Evil Invaders of van het Finse Lost Society begint de thrash metal voorzichtig uit het dal te klimmen. Behalve de nieuwe bands laten ook de oude rotten weer van zich horen. Zo was vorig jaar Slayer verantwoordelijk voor het lekkere album ‘Repentless’ en dit jaar heeft ook Anthrax zich niet onbetuigd gelaten met het album ‘For All Kings’. Er staat ons meer te wachten, eerst kondigde Death Angel een nieuw album aan en nu is het de beurt aan Flotsam and Jetsam.

Flotsam and Jetsam verantwoordelijk voor de legendarische debuutplaat ‘Doomsday for the Deceiver’ heeft door de jaren heen verschillende line-up wisselingen ondergaan en dat heeft de band geen goed gedaan. Was de opvolger van de debuutplaat, ‘No Place for Disgrace ‘, nog van grote klasse gaandeweg zakte de band wat weg, een opleving bij ‘The Cold’ (2010) maar het laatste album ‘Ugly Noise’ uit 2012 was van een beduidend minder niveau. In 2014 was daar opeens de, in mijn ogen overbodige, nieuwe opname van ‘No Place For Disgrace’ en lieten de heren zich weer van hun goede kant zien op de Europese podia.

In 2016 verschijnt er een nieuw album genaamd ‘Flotsam and Jetsam’ en ik moet bekennen dat het resultaat verrassend is. Natuurlijk is Eric A. ‘A.K.’ Knutson weer van de partij als enig origineel bandlid en zijn gitarist Michael Gilbert en bassist Michael Spencer als bandleden uit de beginjaren weer bekende namen. Met een nieuwe drummer Jason Bittner (Shadows Fall, Toxik) en gitarist Steve Conley hebben de heren weer een plaat weten op te nemen die meer dan het aanhoren waard is. De plaat opent met het nummer ‘Seventh Seal’, een lekkere up-tempo thrasher met melodieuze gitaarsolo’s en ook ‘A.K.’ laat zich hier goed horen. Bij ‘Life Is a Mess’ wordt het tempo nog wat opgeschroefd, het nummer klinkt bij vlagen wat rommelig maar scoort zeker een dikke voldoende. Eerste vraagteken rijst bij het nummer ‘Iron Maiden’, op zich geen onaardig nummer maar muzikaal en qua zanglijn ligt het er wel erg dik op. Een opvallend lekker nummer is ‘L.O.T.D.’, een nummer dat je voor even terugbrengt naar de eindjaren 80, heerlijk up-tempo met sublieme vocalen. Verdere horen we vermakelijke nummers als ‘Monkey Wrench’ en ‘Time to go’, nummers die lekker klinken zonder naar grote hoogte te stijgen. ‘Smoking Gun’ klinkt wat “poppy” en heeft het net niet maar afsluiter ‘Forbidden Territories’ maakt dit ruimschoots goed.

Flotsam and Jetsam heeft met dit album een zeer verdienstelijk album uitgebracht waar menig “old school” thrasher wat mee kan, als vanouds melodieus en de heerlijke vocalen van meneer Knutson mogen er zijn. Voor de liefhebber, het album is vanaf 20 mei verkrijgbaar.

(8,5/10, AFM Records)

Tracklist:
01. Seventh Seal
02. Life Is A Mess
03. Taser
04. Iron Maiden
05. Verge Of Tragedy
06. Creeper
07. L.O.T.D.
08. The Incantation
09. Monkey Wrench
10. Time To Go
11. Smoking Gun
12. Forbidden Territories

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ