Motorpsycho neemt Doornroosje mee in haar 3 uur lange trip

Facebookrssmail

Motorpsycho, de band van de Noren Bent Sæther, Hans Magnus “Snah” Ryan en Kenneth Kapstad bestaat al sinds 1989. De band heeft sinds haar oprichting vrijwel alle muziekstijlen tussen jazz en thrashmetal wel onderzocht. Motorpsycho begon als een heavy metal band. Maar al snel deden invloeden uit de psychedelische- en stoner rock hun intrede in de muziek van de band. Sinds de opnames van Demon Box in 1993 beschouwt Motorpsycho muzikale diversiteit als een van haar uitgangspunten. Ieder nieuw album van Motorpsycho is vanaf dan steeds weer een muzikale verrassing. In 2016 brengt Motorpsycho haar 20e album, ‘Here be Monsters’ uit, waarop onder andere prog- en spacerock weer in een unieke Motorpsycho mix worden gegoten. Tijdens de gelijknamige tour doet Motorpsycho onder andere Doornroosje aan.small

De band had tevoren aangekondigd een kleine 3 uur te gaan spelen. Af te meten aan de imposante hoeveelheid versterkers op het podium en de dubbele bassdrum in Kennet’s drumkit konden we een avond vol heavy rock verwachten. Daarin werd het publiek niet teleurgesteld. Motorpsycho was naar Nijmegen gekomen om keihard te rocken. De gitaarversterkers van Bent en Hans Magnus stonden zo ongenadig hard dat voorin de zaal de drums en zang volledig overstemd werden door grommende bassen en gierende gitaarriffs.©Ariane van Ginneke- Motorpsycho (3)

De show van Motorpsycho werd daarmee een bijna fysieke ervaring, je werd overspoeld door de psychedelische gitaarriffs en melodieuze baslijnen. Het werd een bijna 3 uur durende muzikale trip waarop Motorpsycho Doornroosje meenam. De kracht van Motorpsycho is dat de band tijdens een nummer bijna onmerkbaar kan schuiven van subtiele pop naar loodzware stoner riffs en weer terug. De bijna eindeloze herhalingen werkten hypnotiserend en ineens merkte je dat het karakter van het nummer totaal veranderd was. Aan alles was te merken dat Motorpsycho een goed geoliede machine is, de mannen speelden geconcentreerd en snaar strak en hadden vaak aan een blik al genoeg om de distortion volledig in te trappen of juist terug te gaan naar bijna lieflijke geluidstapijten.

Het epische ‘Big Black Dog’ van ‘Here Be Monsters’ werd met zijn superieure opbouw van prachtige ingetogen samenzang naar een orkaan van gitaargeweld een van de hoogtepunten van de show. Bent herinnerde Doornroosje aan de eerste show in Nijmegen in 1993 waarna knetterharde uitvoeringen van ‘Junior’ en ‘Feedtime’ van ‘Demon Box’ uit datzelfde jaar volgden.De reguliere set van bijna tweeënhalf uur werd afgesloten met het smerig rockende ‘Mountain’ waarin naast het bluesy intermezzo vooral de ZZ Top moves van Bent en Hans Magnus opvielen. In de toegift speelde Motorpsycho ‘Here Be Monsters’, de naamgever van het nieuwe album waar deze ruim 20 minuten lange trip van dromerige, spacy en psychedelische rock juist niet op staat.©Ariane van Ginneke- Motorpsycho (5)

tenslotte

De show van Motorpsycho was intens, overdonderend en hypnotiserend tegelijk. De lichtshow van de band verdiende een compliment, nooit overheersend maar met effectieve lichteffecten werd de sfeer van de muziek versterkt. Het publiek in Doornroosje ging massaal op in de trip van Motorpsycho. De bijna drie uur waren voorbij voor je er erg in had.

Fotografie: Ariane van Ginneke

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ