Kreator haalt alles uit de kast in de 013!

Facebookrssmail

Op donderdag 2 februari staat er een aardig potje metal geprogrammeerd in het Tilburgse 013 met Kreator, Sepultura, Soilwork en Aborted. Aan het Belgische Aborted om om 18:10 aan te vangen. De alles verwoestende moordmachine van Sven de Caluwé is, zoals gebruikelijk, weer eens bikkelhard de grote zaal van de 013 aan het platwalsen. Het verbaasd ons elke keer weer hoe verschrikkelijk hard, bruut en strak deze Belgische band is. Het is niet alleen kneiter hard maar er zit, (voornamelijk) dankzij drummer Ken Bedene, ongelooflijk veel detail in deze band. Helaas is de zaal, in verband met het vroege tijdstip nog niet volledig gevuld  maar Aborted zet een zeer overtuigende show neer.

Na dit meedogenloze geweld van onze Belgische vrienden is het de beurt aan Soilwork. Het is wel even schakelen. Soilwork tapt namelijk uit een heel ander vaatje. Melodieuze death / thrash metal is de sound die de Zweedse band ons al sinds 1996 voorschotelt. De hoogtijdagen van ‘Natural Born Chaos’ zijn al even voorbij, maar de band rond zanger Björn Strid blijft stug doorgaan. De albums die erna volgenden zijn met wisselend succes ontvangen maar de laatste plaat, ‘The Ride Majestic’, was toch wel weer een zeer degelijk. Degelijk is ook dit optreden. Het is muzikaal goed, maar spannend en overtuigend wordt het vanavond niet. Van de eerste 4 albums worden slechts 2 nummer gespeeld, ‘Bastard Chain’ en ‘The Chainheart Machine’, maar dit zal met de beperkte tijd te maken hebben. Het afsluitende ‘Stabbin the Drama’ klinkt toch wel weer lekker, maar wij hebben Soilwork veel beter gezien.

We kunnen elk optreden van Sepultura weer beginnen over met of zonder Max / Igor, maar wij laten de discussie voor wat het is. Het huidige Sepultura is onderhand al langer samen dan de originele line up, op drumbeest Casagrande na, die kwam pas in 2011 zijn diensten aanbieden. Wat een genot is het toch altijd om naar die gozer te kijken. Het is echt een “one of a kind” drummer. Zelden iemand gezien die zo hard slaat en met zoveel groove. Hij blijft ons verbazen, elke keer weer. Sepultura is hier uiteraard om het nieuwe album ‘Machine Messiah’ te promoten en ze knallen er dan ook meteen in met ‘I Am The Enemy’, het tweede nummer van het album. Met maar liefst vijf nummers is deze plaat het best vertegenwoordigd vanavond. De nieuwe nummers doen het goed live en worden enkel onderbroken door ‘Choke’ van de ‘Against’ plaat. Maar zoals gebruikelijk gaat het publiek pas echt los op het oude werk. Vanaf ‘Inner Self’ is het hek van de spreekwoordelijke dam en mag het feest gaan beginnen. ‘Territory’, ‘Refuse / Resist’, ‘Arise’ en ‘Ratamhatta’ het kan niet op vanavond. Sepultura is zeer overtuigend en sluit uiteraard af met de enige echte onvervalste Braziliaanse thrash kraker ‘Roots Bloody Roots’!

Kreator heeft met ‘Gods Of Voilence’ een ijzersterk nieuw album uitgebracht. De ietswat medolieuzere lijn is op deze plaat langzaam maar zeker doorgetrokken en de rauwe Duitse thrash wordt wat meer naar de achtergrond gedrukt. Het klinkt allemaal wat toegankelijker en misschien ook wel commerciëler. Vanaf de eerste noten van ‘Horder Of Chaos’ is het meteen duidelijk; Kreator laat er vanavond geen gras over groeien. Werkelijk alles wordt uit de kast getrokken om er een onvergetelijk avond van te maken. Met ene luide knal wordt de hele 013 met feestelijke snippers versierd en eigenlijk kan er dan al niets meer mis gaan. Kreator heeft er zin in en komt het een zeer gelikte trash set. Zelfs de nieuwe nummers, ‘Satan Is Real’, ‘Gods Of Voilenc’e en ‘Fallen Brothers’ worden al luidskeels meegezongen. Kreator kan putten uit een zeer rijk 31 jarig oeuvre en maakt hier dankbaar gebruik van. De ene na de andere kraker vliegt om je oren en elk nummer wordt met evenveel passie gebracht door Mille en zijn mannen. Alsof de snippers nog niet genoeg waren komt Mille ook nog met een rookkanon tevoorschijn en schieten de slingers uit het plafond. Het podium staat vol met aparte schermen waar de nummers worden ondersteund met prachtige beelden. Zeker bij ‘Fallen Brothers’ zorgen de beelden voor extra impact. Met ‘Civilization’ komt er een eind aan de reguliere set, maar de encore met louter klassiekers (o.a. ‘Flag Of Hate’, ‘Peasure To Kill’) wordt ook nog eens bijgestaan door gigantische vuurkanonen. Het was al een hete avond, maar nu zijn we echt in de hell beland, en daar houden we van! Kreator is waanzinnig!!

Foto’s (C) Lennn Photography

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ