Evergrey brengt vermakelijke show in de Gebr. de Nobel

Facebookrssmail

Vrijdag 7 mei stond er een dark / progressieve metal avond geprogrammeerd in het Leidse Gebr. De Nobel. Hoofdact van de avond was het zweedse Evergrey, het voorprogramma werd verzorgt door het nederlandse My Propane.

My Propane heeft tot heden één album op haar staan naam, namelijk het in 2013 uitgebrachte ‘Modern Violent Gentleman’, dus niet verwonderlijk dat bijna de gehele setlist van dat album afkomstig was. Als opener had men voor het energieke en knallende ‘Drinking Diesel’ gekozen wat een goede keuze bleek gezien de reactie van steeds meer aanwezige publiek. De band had maar een half uurtje en besloot dan ook geen tijd te verliezen, de nummers werden vlot achter elkaar gespeeld. De zang van Valerio was zeer zuiver en ook de achtergrond vocalen van de bassist kwamen goed door zodat de toehoorders goedkeurend mee knikten op de nummers. Als verrassing werd het nieuwe nummer ‘Waves’ gespeeld dat over drie weken zijn premiere maakt met een video en op het komende nieuwe album zal staan, een album dat naar verwachting in het eerste kwartaal van 2017 uit zal komen. Met de energieke afsluiter ‘Stray’ gaf de band nog een keer alles wat ze in zich had en kwam er een einde aan een prima optreden en toonde men zich een waardige opwarmer voor de hoofdact.

Hoewel Evergrey in het verleden een instabiele line-up en matige reeks liveoptredens heeft gehad, doet het Zweedse dark / progressieve metal gezelschap rondom zanger Tom Englund anno 2016 weer helemaal mee. Met een nieuw album dat in september dit jaar zal uitkomen, waarvoor ze maanden in de studio hadden gebivakkeerd was dit het eerste optreden sinds Oktober 2015. De heren hadden er zichtbaar zin in om weer eens lekker te spelen voor publiek en kregen hiervoor de kans in een goed gevuld Gebr. De Nobel.

Na de goede opwarmer van My Propane konden de heren van Evergrey voortbouwen op de goede sfeer en in de ongeveer twee uur volgde er een mooie bloemlezing uit de rijke discografie van de band. Men begon met ‘When the walls come down’ wat een mooi en spannend intro heeft en met een knallende afsluiting het nummer ‘Recreation Day’ inluidde. Een nummer dat zeer goed ontvangen werd door het publiek. Door diverse issues met bas en een mislukte gitaar wissel tijdens het concert werd het publiek getrakteerd op het mooie a capella gezongen ‘Closure’, mooie solo’s van toetsenist en drummer ondersteund door de rest van band. Het publiek genoot zichtbaar van de gekozen nummers van het totale werk van Evergrey en zag nummers voorbij komen als ‘Nosferatu’, ‘Broken Wings’, ‘Masterplan’, ‘The Fire’ en ‘Words Mean Nothing’.

Wat vooral opviel is dat de band zichtbaar genoot van hun optreden en dat er een goede interactie was met publiek met grappige opmerkingen tussen de nummers door. Tevens was Tom Englund erg goed bij stem en ondersteund door een goede strakke uitvoering van de nummers door de enthousiaste bandleden maakte dit optreden tot een genot voor de “die hard” Evergrey fans. De toegiften die men bracht begonnen met ‘The Awakening’ en bevatte verder de nummers ‘King of Errors’, ‘Touch of Blessing’ en afsluiter ‘Grand Collapse’ met een aanvullende gitaarsolo die ervoor zorgde dat de fans aan het eind van de avond konden terugblikken op een sterk en goed optreden van deze Zweedse heren.

Na het optreden was er een after party georganiseerd en kwamen de bandleden vam My Propane en Evergrey langs om een praatje te maken en bestond er de mogelijkheid om met de bandleden op de foto te gaan. Tevens werd men getrakteerd op een een aangenaam toetje, namelijk een voorproefje van het nieuwe album van Evergrey. De DJ kreeg het nummer ‘Distance’ vanaf de telefoon van Tom Englund aangeboden en liet deze uit de speakers knallen, het nummer werd goed ontvangen door de aanwezigen.

Een geslaagd avondje in Gebr. de Nobel.

Foto’s © Kick Verhaegen

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ