Intense show van Band of Skulls overtuigt in 013

Facebookrssmail

De naam Band of Skulls zet velen op het verkeerde been. Mensen verwachten op z’n minst een Finse black metal band. Dan blijkt de band een trio lieverds uit Southampton te zijn die rock met blues en soul mixen. Band of Skulls is een van die bands waarvan je denkt dat ze elk moment groots door kunnen breken. Maar die zich dan toch steeds weer een tikkie te eigenwijs betonen om het grote publiek aan te spreken. Zo was de band door velen ingedeeld in het vakje bluesy rock tot eerder dit jaar ‘By Default’ werd uitgebracht waarop het trio het rockgeluid aanvulde met een forse dosis electronic dance music.  Deze eigenzinnigheid is een onderdeel van de charme van Band of Skulls.

Electric Company

Electric Company is een product van de Utrechtse Herman Brood Academy. De band is geformeerd rond de broers Zac en Ben Chapman die het merendeel van de songs schrijven en ook tekenen voor het merendeel van de vocalen. De band bestaat sinds 2015 en bracht recent haar eerste single uit.

De muziek van Electric Company klinkt vriendelijk en melodieus. De samenzang tussen de broertjes Chapman is zeer bepalend voor het geluid en de sfeer van de band.  De nummers laveren tussen britpop, indie, folk en country. Electric Company is op haar best in de nummers die een echte countrysfeer ademen. ‘Mathilda’ bijvoorbeeld dat wordt opgesierd met Zac op mondharmonica. Of de single ‘The Hour Was Midnight’ waarin Electric Company een uitstapje richting countryrock maakt. Maar het meest overtuigend is de band in ‘She’s On Your Back’ waarin de gitaren voor het eerst echt ronken en we op Zac’s stem ineens een rauw randje horen wat het een stuk spannender maakt.

Band of Skulls

De Jupiler zaal is behoorlijk volgestroomd als de zaallichten doven en de pauzemuziek vervangen wordt door bijna religieuze orgelklanken. Band of Skulls opent overdonderend met ‘In Love By Default’ het titelnummer van haar meest recente album. Voor de tour is de band aangevuld met een percussionist annex keyboardspeler. Maar gitarist Russel en bassiste Emma blijven samen met drummer Matthew de blikvangers van Band of Skulls. Vooral Russel heeft er zin in vanavond. Hij zoekt constant contact met het publiek en put zich uit in bedankjes en high fives met het publiek. Voor een band met zo weinig hits is het opvallend hoeveel pakkende en herkenbare nummers de Band of Skulls heeft gemaakt. ‘Light of the Morning’, ‘Himalayan’ en ‘Sweetsour’ zijn dan wel geen hits geweest, je zingt ze direct mee en blijven in je kop hangen. Maar Band of Skulls biedt veel meer dan alleen catchy liedjes. De kracht van de band zit hem in de intensiteit en de soms bloedstollende samenzang tussen Emma en Russel. Een van de hoogtepunten van de show is bijvoorbeeld ‘Honest’, dat prachtig klein gehouden wordt met drummer Matthew op akoestische gitaar. Het daaropvolgende ‘Cold Fame’ is dan weer een van de meest intense nummers van de avond, langzaam de spanning opbouwend richting de ontlading. Band of Skulls bewaart het lekkerste voor het laatst met de geweldige groove en riffs van ‘The Devil Takes Care of Its Own’. En met het übercatchy  ‘Death By Diamonds and Pearls’ waarmee de reguliere set wordt afgesloten.  Een groot deel van het publiek loopt gegarandeerd de rest van de week nog regelmatig “Death by diamonds and pearls” te neuriën. En nog is het niet op. In de toegift wordt Tilburg getrakteerd op de heerlijke groove van ‘I Know What I Am’ en het rauwe ‘Asleep At the Wheel’.

Band of Skulls is intens, groovy en sexy tegelijk en windt daarmee 013 bijna vanzelfsprekend om haar vinger. Die doorbraak komt binnenkort, heus!

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ