Grand Magus – Sword Songs

Facebookrssmail

Grand Magus - Sword Songs - ArtworkGrand Magus, de Zweedse heavy power metallers hebben vandaag hun inmiddels achtste full-length album uitgebracht, het derde dat verschijnt via Nuclear Blast Records. Het nieuwe album is de opvolger van het uit 2014 stamende ‘Triumph and Power’ en heeft de naam ‘Sword Songs’ meegekregen. Een toepasselijke naam daar het drietal van Grand Magus als sinds 1999 een vorm van metal maakt gebaseerd op de heroïsche strijd der vikingen en de Scandinavische mythologie.

Ook deze nieuwe plaat heeft weer veel van doen met strijd, zowel de fysieke strijd als de innerlijke strijd. De opener, ‘Freja’s Choice’, verwijst naar de godin van liefde, seks, schoonheid, vruchtbaarheid, goud , oorlog en dood. Het nummer zelf heeft een pakkende, strakke gitaarrif en en een fijne solo in zich en de zang geeft het nummer een “catchy” en populair geluid. Zanger JB Christoffersson heeft het vermogen het randje van zijn vocale capaciteiten feilloos op te zoeken en gaat niet over het randje waardoor de zang gewaagd klinkt en toch zuiver blijft klinken. ‘Varangian’ lijkt een eerbetoon aan de meester van krijgsliederen in dit genre Manowar. Melodieuze gitaren en een refrein met een meer dan hoog meezing gehalte:

“We are warriors, defenders of steel
Fight through our wars, hunger and need
We are warriors, defenders of steel
Burn our way to Odin’s hall
from all battlefields”

Een refrein dat in je hoofd blijft hangen, een refrein dat goed zal doen tijdens de live shows.

‘Forged in Iron – Crowned in Steel’ is een lekker up-tempo nummer en ook hier een “catchy” meezing refrein en wederom een nummer op de leest van Manowar zoals Grand Magus al sinds jaar en dag leunt op de stijl van de Amerikaanse cult band. Is dat ergerlijk? Eigenlijk niet, de nummers staan als een huis, zijn vermakelijk doch komen soms wat “te” gelikt over. Lekkere nummers, zonder echte uitschieters als ‘Last One To Fall’ en ‘Frost And Fire’ gaan vooraf aan het instrumentale ‘Hugr’ alvorens we belanden bij de afsluiter. ‘Every Day There’s A Battle To Fight’ een mid-tempo rocker die gaat over de dagelijks te voeren innerlijke strijd.

‘Sword Songs’ is een verdienstelijke plaat geworden, zonder uitschieters of echte knallers maar vermakelijk desalniettemin.

(8/10, Nuclear Blast Records)

Tracklist:

1. Freja’s Choice
2. Varangian
3. Forged in Iron – Crowned in Steel
4. Born for Battle (Black Dog of Brocéliande)
5. Master of the Land
6. Last One to Fall
7. Frost and Fire
8. Hugr
9. Everyday There’s a Battle to Fight

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ