Death – Scream Bloody Gore (re-release)

Facebookrssmail

sbg_1400Een recensie schrijven over de re-release van één van de meest baanbrekende death metal platen allertijden. Van ook nog eens één van de meest geprezen bands in dat genre allertijden. Aangevoerd door misschien wel de meest geniale (death) metal componist allertijden.

Ga ik mijn vingers daar aan branden?

Mijn antwoord is kort en simpel: “No Way!”.

Ik ga er namelijk van uit dat iedere zichzelf respecterende (death) metal liefhebber dit ‘Scream Bloody Gore’ album al jarenlang in huis heeft. Als dat niet zo is dan kan je nu beter stoppen met lezen en direct naar de dichtstbijzijnde platenboer hollen om de achterstand in je muzikale opvoeding, met al dan niet, deze geremasterde- en uitgebreidere versie goed te maken.

Death werd in 1983 opgericht door Charles Michael Schuldiner (beter bekent als ‘Evil’ Chuck en later “gewoon” als Chuck Schuldiner) onder de naam Mantas. Na wat rehearsal tapes en een demo werd de bandnaam in 1984 veranderd in Death. In wisselende samenstellingen , waarvan de leden later opduiken in bands als D.R.I., Slaughter, Repulsion, Massacre en uiteindelijk ook weer in Death, worden er enkele demo’s en rehearsals opgenomen die wereldwijd flink geruild werden in het tape-traders circuit. Door meerdere ledenwisselingen in de band, verhuizingen van New York naar Florida en vervolgens weer naar San Francisco (Californië), blijft het uitbrengen van een plaat uit.

Dankzij de ‘Mutilation’ demo verschijnt in 1987 eindelijk het langverwachte debuut ‘Scream Bloody Gore’ via het Combat label (in Europa via Under One Flag, een sub- label van Music For Nations). Een juweel van een plaat die geproduceerd werd door Randy Burns (Megadeth/Crumbsuckers/Possessed/Dark Angel) met een prachtig hoes, ontworpen door Edward J. Repka en met een drummer (Chris Reifert) die later furore zou gaan maken met zijn eigen band Autopsy. Wie is er niet los gegaan op het smerige geweld van ‘Zombie Ritual’, ‘Evil Dead’, ‘Torn to Pieces’, ‘Baptized in Blood’, ‘Denial of Life’, ‘Mutilation’, ‘Sacrificial’ etc.?

Chuck & Chris Reifert 1986
(foto: Chuck & Chris Reifert 1986)

Chuck verhuist na het uitbrengen van ‘Scream Bloody Gore’ terug naar Florida, neemt afscheid van Chris Reifert en zet Death voort met enkele muzikanten die hij achterliet na zijn verhuizing naar San Francisco, jongens die inmiddels deel uit maakte van de band Massacre.

‘Leprosy’ , de opvolger van het debuut, komt een jaar later uit en is minstens net zo sterk als de eerste plaat. Nadat gitarist Rick Rozz als eerst en later ook drummer Bill Andrews en bassist Terry Butler (na het derde album ‘Spritual Healing’) de band weer hadden verlaten om samen met Kam Lee, Massacre te heroprichten, borduurde Chuck met zijn Death voort op de muzikale (progressievere) koers die hij op het derde album was ingeslagen.

De muziek evolueerde vanaf ‘Spiritual Healing’ van lompe death metal naar een meer technische variant binnen die stroming. Het was een komen en gaan van bandleden door de jaren en albums heen. James Murphy (Obituary, Agent Steel), Gene Hoglan (o.a. Dark Angel, Testament), Steve DiGiorgo (Sadus), Andy LaRocque (King Diamond), Paul Masvidal (Cynic) en vele andere gerenommeerde muzikanten uit de thrash- en death metal wereld maakten deel uit van Death.
Schuldiner bewees met de latere albums ‘Human’, ‘Individual Thougt Patterns’, ‘Symbolic’ en ‘The Sound of Perseverance’ dat hij een geniale songwriter was en dat zijn muziek veel mensen aansprak ook buiten de death metal wereld.

Naast de geremasterde versie van het eerst album, bevat deze re-release een heel interessante tweede schijf, zeker voor echte Death fans. Op het toegevoegde album krijgen we de opnames te horen die de eerste aanzet waren voor het ‘Scream Bloody Gore’ album, opgenomen in een studio in Florida, maar echter afgekeurd door platenmaatschappij Combat. Het zijn instrumentale versies van ‘Torn to Pieces’, ‘Legion of Doom’, Scream Bloody Gore’, ‘Sacrificial (Cunt)’, ‘Mutilation’, ‘Land of no Return’ en ‘Baptized in Blood’. ‘Legion of Doom’, afkomstig van de eerste demo ‘Death by Metal’ uit 1984, is de enige song die nooit eerder op een officiële release is uitgebracht.

Het is even wennen om de nummers zonder Schuldiner’s typische, wat krijsende grunt te horen. De zeven nummers laten wel prachtig horen hoe de muziek van Death in de vroege dagen in elkaar zat qua tempowisselingen en opbouw. De tien overige nummers van de extra cd zijn afkomstig van een rehearsal-tape uit 1986, op de Kiss cover ‘Do you Love Me’ en nog een eigen Death interpretatie van datzelfde nummer na, staan de overige nummers allemaal op ‘Scream Bloody Gore’.

Deze re-issue is een mooie gelegenheid om ‘Scream Bloody Gore’ alsnog in je verzameling op te nemen of om je oude grijsgedraaide exemplaar te vervangen voor een leuk kleurtje (oranje of blauw). Voor verzamelaars is dit een uniek document, met opnames die wellicht op cassette al door het circuit dwalen, maar die lang niet de goede geluidskwaliteit hebben van deze geremasterde versie. Er schijnen meerdere deluxe edities van dit album op de markt te komen dus zoek even het internet af welke het best bij je past, allen voorzien met “liner notes” van Max Cavalera (Sepultura/Soulfly), Randy Burns (producer) en Chris Reifert.

Death is al lang niet meer, en helaas is Chuck Schuldiner ook niet meer onder ons. Chuck overleed op 13 december 2001 aan de gevolgen van kanker. Het heruitbrengen van Chuck’s materiaal wordt door een enkele metalhead gezien als lijkenpikkerij en het roept misschien ook wel wat vragen op. Maar het feit dat Death tribute bands als Death D.T.A., Gruesome (eigen composities) en ons eigen Death To All het zeer goed doen, geeft aan dat we Chuck Schuldiner en Death nooit mogen vergeten en dat zijn nalatenschap net zo gekoesterd moet worden als de grootmeesters in de beeldende kunst, uit nog veel verder vervlogen tijden.

En Chuck kijkt met ons mee want het feit dat ik dit verhaal zit te schrijven op de dag dat Chuck 49 zou zijn geworden kan geen toeval zijn.

(Relapse Records)

Disc 1:

1.Infernal Death
2.Zombie Ritual
3.Denial Of Life
4.Sacrificial
5.Mutilation
6.Regurgitated Guts
7.Baptized In Blood
8.Torn To Pieces
9.Evil Dead
10.Scream Bloody Gore
11.Beyond The Unholy Grave
12.Land Of No Return

Disc 2:

1.Torn To Pieces (Original Florida Session)
2.Legion Of Doom (Original Florida Session)
3.Scream Bloody Gore (Original Florida Session)
4.Sacrificial (Original Florida Session)
5.Mutilation (Original Florida Session)
6.Land Of No Return (Original Florida Session)
7.Baptized In Blood (Original Florida Session)
8.Regurgitated Guts (Rehearsals 08-20-1986)
9.Sacrificial (Rehearsals 08-20-1986)
10.Sacrificial – Take 2 (Rehearsals 08-20-1986)
11.Torn To Pieces (Rehearsals 08-20-1986)
12.Do You Love Me? V1 (Rehearsals 08-20-1986)
13.Infernal Death (Rehearsals 08-20-1986)
14.Zombie Ritual (Rehearsals 08-20-1986)
15.Beyond The Unholy Grave (Rehearsals 08-20-1986)
16.Do You Love Me? V2 (Rehearsals 08-20-1986)
17.Denial Of Life (Rehearsals 08-20-1986)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ