Forteresse – Thèmes pour la rébellion

Facebookrssmail

SP044Forteresse is een uit Quebec afkomstige Franstalige Canadese black metal band. ‘Thèmes pour la rébellion’ is inmiddels de vijfde full-length van dit viertal en de opvolger van het in 2011 verschenen ‘Crépuscule d’Octobre’. Muzikaal zit Forteresse in het ambient black metal genre de teksten zijn echter niet het standaard black metal materiaal, de teksten hier gaan over de historie van Quebec en het separatisme alsmede het Quebec nationalisme. Het nationalisme in Québec is eeuwenoud. Sinds Groot-Brittannië in 1760 de kolonie “Nouvelle France” veroverde heeft de Franstalige bevolking sterk vastgehouden aan de eigen taal en cultuur. Na de Tweede Wereldoorlog ontstond een beweging die streefde naar afscheiding. De teksten gaan dus over het behouden van de cultuur en de eindeloze draag tot afscheiding van het Engelstalige gedeelte. Tot zover een stukje geschiedenis….

Na het kort intro start het nummer ‘Thèmes pour la rébellion’, een snel black metal nummer met opvallend gitaarwerk. Langzame melodieuze riffs die constant herhaald worden en bijdragen aan de herkenbaarheid van het nummer, een heerlijk nummer met heerlijk brute vocalen van zanger / gitarist Athros. Ook ‘Là où Nous Allons’ is zo’n geweldig nummer en weer zijn het de gitaarlijnen die het nummer onderscheiden met heerlijke herkenbare riffs.

Het album kent ook brutere nummers als ‘Là où Nous Allons’, ‘Le Sang des Héros’ of ‘Vespérales’, geweldige epische nummers en stuk voor stup top nummers. Het album besluit met het instrumentale en duistere ‘Le Dernier Voyage’ ofwel de laatste reis. Deze reis van rebellie en strijd naar soevereiniteit besmeurd met het bloed van helden was het zonder meer waard.

Forteresse heeft met ‘Thèmes pour la rébellion’ zichzelf overtroffen en een geweldige plaat weten te maken. De kracht van de herhaling, met betrekking tot de gitaarriffs, heeft draagt bij aan de herkenning van de nummers en zorgt ervoor dat deze blijven hangen. Een super vette productie, een plaat die iedere black metal fanaat zou moeten aanschaffen.

(8,5/10, Sepulchral Productions)

Tracklist:

1. Aube de 1837
2. Spectre de la Rébellion
3. Là où Nous Allons
4. Par la Bouche de mes Canons
5. Le Sang des Héros
6. Forêt d’Automne
7. Vespérales
8. Le Dernier Voyage

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ