Bjørn Riis – A Fleeting Glimpse

Facebookrssmail

Wanneer wordt een ‘ode aan’ een schaamteloze kopie? Die vraag schiet me geregeld te binnen als ik deze EP beluister. Want hoe mooi hij ook is, alles, maar dan ook werkelijk alles ademt Pink Floyd. Nou maakte de Airbag-gitarist en oprichter er al nooit een geheim van wie zijn idolen zijn, alle releases van zowel zijn band als hijzelf zijn nogal ‘geïnspireerd door’, maar deze EP gaat net een tandje verder. Van de hoes, de titel (een Pink Floyd fansite), de productie tot aan de gastzangeres op het openingsnummer, Durga McBroom; alles lijkt geleend van de Britse progdino’s.

Maar beter goed gejat dan slecht bedacht. En mooi is het zeker! Het rustige ‘Dark Shadows (Part 1)’ opent heel relaxed met akoestische gitaar en de rustgevende stem van Riis. Het melancholische nummer wordt krachtiger zodra Floyd’s achtergrondzangeres losgaat in haar beste ‘Great Gig in the Sky’ improvisatie. Tel daar de Gilmour-gitaarlicks en –solo’s bij op en je hebt een idee hoe dit klinkt. Prachtig dus. Het lange instrumentale ‘A Voyage To The Sun’ vervolgt. Het psychedelische nummer neemt zijn tijd voor de opbouw en groeit langzaam uit tot een moderne ‘One of These Days’, inclusief het slidegitaarwerk.

Het grotendeels akoestische en helaas wederom instrumentale ‘Summer Meadows’ straalt rust uit, al vallen halverwege wat hardere gitaren en drums in. Het doet meer denken aan Gilmour’s solowerk. Het afsluitende ‘Dark Shadows (Part 2)’ gaat weer terug naar het openingsnummer, al is het zeker geen kopie, daarvoor is de insteek te afwijkend. Het is een wat dreigendere versie vol onderhuidse spanning die langzaam boven komt drijven. De lange solo is lekker venijnig en ook Miss McBroom schittert met haar hemelse klanken nogmaals in de bombastische slotminuten. Heerlijk einde van een veel te korte EP.

De stoere Noor met het kleine hartje heeft met ‘A Fleeting Glimpse’ een prachtige ode aan zijn grote voorbeelden gemaakt. Origineel kunnen we de muziek niet noemen, maar voor alle Floyd fans is dit een heerlijke 26 minutenlange ‘trip down memory lane’. Was het niveau van de laatste Pink Floyd ‘The Endless River’ maar zo hoog. (87/100 – Karisma Records)

Lineup

  • Bjørn Riis (all instruments)
  • Arild Brøter
  • Øyvind Brøter
  • Per Øydir
  • Durga McBroom
  • Mimmi Tamba

Tracklist

  1. Dark Shadows (Part 1)
  2. A Voyage To The Sun
  3. Summer Meadows
  4. Dark Shadows (Part 2)
Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ