Interview Izegrim, Jeroen en Marloes aan het woord

Facebookrssmail

Op zaterdag 25 mei stond de eerste editie van de Amsterdam Metalnight geprogrammeerd in de Sugarfactory. Een meer dan geslaagd festival met een volledig Nederlandse line-up, van opstomende bands als het talentvolle Hibakusha tot de gevestigde orde als headliner Izegrim. Voor RockMuZine de gelegenheid om een vraaggesprek te regelen met Jeroen, gitarist en oprichter, en zangers / bassiste Marloes, van de Zutphense death metal band Izegrim.

_1590454

Vanaf de oprichting heeft Izegrim een geweldige ontwikkeling doorgemaakt, hoe heb je dit zelf ervaren?

Jeroen: We bestaan eigenlijk al vanaf 1996. In het begin als Isegrim met een S maar toen sprak een Duitse, duistere, black metal band met die naam ons aan. De S werd omgeklapt naar een Z en we hadden een nieuwe bandnaam. De ontwikkeling: Ik ben die band destijds begonnen met onze vorige drummer, Joep van Leeuwen, in een dronken bui: We gaan een band beginnen en we gaan de wereld veroveren, en dus wat mensen bij elkaar gezocht. Het was leuk, Marloes heeft er ook nog even bijgezeten maar eigenlijk is de echte Izegrim pas in 2008 gestart. De line-up die we nu hebben staat in geen enkele verhouding met die we toen hadden, toen was het leuk, amateuristisch en we hebben een Europese tour gedaan met Flotsam & Jetsam, dus dat hebben we wel meegemaakt. Maar die ontwikkeling, we zijn ooit begonnen als een doom bandje met toesten en best melodieus dus muzikaal is er wel een ontwikkeling geweest. Die ontwikkeling was eigenlijk een natuurlijk iets, zoals bijvoorbeeld het nieuwe album. We hebben niet bij elkaar gezeten van: we gaan nu in deze stijl schrijven want dat is een natuurlijk proces. We treden best wel vaak op en je merkt dat sommige nummers beter aanslaan dan andere nummers. Wij vinden de interactie met het publiek super leuk, we doen 100% wat we zelf willen maar wanneer wij merken dat nummers aanslaan bij het publiek dan is dat een extra drijfveer om die richting op te gaan.

_1580806

De nieuwe line-up, Ivo en Bart zijn duidelijk andere muzikanten dan in de vorige line-up. Hoe is de rolverdeling in de band?

Jeroen: Ik ben de regelneef en dat is ook goed, 1 kapitein aan het schip is het beste. Alle beslissingen die genomen moeten worden samen met het management en zaken zoals waar spelen we en waar niet dat beslis ik. Natuurlijk is er wel overleg, ik ben geen dictator. Bart schrijft de meeste gitaarriffs, zo’n 70 tot 80% van de riffs en is gewoon een betere gitarist dan ik en heeft er meer tijd voor. Ik doe een duit in het zakje, Ivo heeft een muzikale opleiding en die weet best wel wat qua composities en arrangementen. Marloes…..
Marloes: Ik verbouw de nummers zodanig dat ik ook mijn teksten kwijt kan, de jongens schrijven mooie riffs maar soms mis ik een refrein of ik wil graag dat een stukje nog een keer terugkomt. Dus ik schrijf de teksten en mijn eigen zanglijnen en zorg er daarmee voor dat het echt een nummer wordt. Zo hebben we allemaal onze bijdrage in het schrijven.

Wanneer Izegrim niet speelt dan zijn jullie vaak samen op pad, dit getuigd van een goede relatie in de band. Wat is het geheim?

Jeroen: Veel drank!
Marloes: Ja drank, nee het klikt gewoon heel erg goed en daarom zijn we ook sinds 2008 in deze bezetting en verandert er ook niks. We kunnen het ontzettend goed met elkaar vinden en we zijn goede vrienden geworden en daarom zien we elkaar ook buiten de band veel. Het klikt goed en ja hoe doe je dat?, hoe werkt een vriendschap? je hebt of je hebt het niet met elkaar.

_1580804 copy

De nieuwe plaat, ‘The Ferrymans End’, hoe is de plaat ontvangen?

Marloes: Goed, goede reviews en de nummers worden live ook goed ontvangen en ik hoop vanavond weer.
Jeroen: Wanneer je kijkt naar Rocktribune waar we een 8,5 krijgen of Aardschok een 9 en die 9 van jullie (moet je nog geld hebben trouwens?) dan mag je daar als Nederlandse band best trots op zijn en dat zijn we ook. We schreeuwen het niet hard van de daken, we zijn nogal bescheiden. Supergaaf, maar toch daar doe je het uiteindelijk niet voor want je doet het voor je fans en wanneer je een 2 of 3 krijgt is dat ook goed, dan heeft een reviewer de cd gekregen die de stijl niet ligt. Dat kan, ik vind ook niet alle bands even leuk dus dat vind ik ook prima. Uiteindelijk doen we het voor dit soort dingen als vanavond, volle bak of zoals gisteravond in Middelburg eveneens volle bak. Je staat je uit de naad te zweten op het podium, nieuwe mensen ontmoeten, een beetje zuipen en feesten en daar doe je het voor. Maar als je een 9 krijgt van jullie of van Aardschok is dat wel leuk, het streelt wel je ego.
Marloes: Wel leuk hoor, ik bedoel je bent zelf erg blij met de plaat en dan hoop je maar dat de rest van de wereld er ook blij mee is en wanneer je dan zulke cijfers krijgt dan bevestigt dat het gevoel en dat is super gaaf. Als het niet zo is ook goed, ik lig daar ook niet wakker van…

_1590452Op de nieuwe plaat zijn hebben de thrash invloeden plaatsgemaakt voor een volle death metal sound, misschien zelfs een beetje black. Wat kunnen we in de toekomst van Izegrim verwachten?

Jeroen: Geen idee. Nee, ik heb geen idee welke kant het opgaat, we schrijven wat we leuk vinden en doen wat we leuk vinden. Het is een hobby en we hoeven er niet van te leven, we kunnen alle kanten op. We zitten niet aan een platenmaatschappij vast die zegt van je moet dan een plaat uitbrengen en dus doen we wat we leuk vinden. Welke kant het opgaat bij het volgende album? Misschien wordt het nog wel simpeler, misschien wordt het alleen maar death metal. Mischien wordt het wel Efteling muziek, ik weet het niet.

Simpeler? Ik heb niet het idee dat het simpeler is geworden…

Jeroen: Dat vinden wij wel. De nummers zijn meer doeltreffend, we waren aan het schrijven en Bart en ik hebben echt af en toe bij elkaar op de rem moet trappen. Een nummer dat 5 riffs heeft en het is goed dan is het ook goed en dan hoeven er geen riffs bij. Dat is wel iets nieuws voor ons, op de vorige albums hadden we vaak zoiets van: ja, er moet nog wat bij. Dat verschil hoor je en dat bedoel ik met simpeler, als een nummer goed was dan was het goed. De composities zijn basic en pakkender geworden en daardoor beter herkenbaar.
Marloes: Simpeler is misschien niet het goede woord, het is niet super riff georiënteerd. Wel riffs maar niet meer 1000 riffs in 1 nummer maar meer een nummer nummer te schrijven.

De nieuwe plaat is een conceptalbum geworden, verandert dan ook de werkwijze?

Marloes: Nee, de nummers worden geschreven en dan ga ik mijn teksten maken. Het is niet zo dat ik een tekst schrijf en een specifiek soort nummer verlang, eigenlijk schrijven we los van elkaar. Ik schrijf mijn teksten en maak er met mijn rare herspinsels een mooi verhaaltje van en dan ga ik kijken wel nummer er bij past. Ik geef geen instructies aan de jongens over wat ik wil, ik heb niet echt een andere werkwijze.

_1580809

De vocalen zijn een stuk agressiever en intenser geworden, de emotie druipt er soms van af. Heeft dit met het concept te maken of heeft dat meer te maken met jouw natuurlijke groei?

Marloes: Nee, dit heeft meer te maken met mijn natuurlijke groei, je staat nooit stil en kunt altijd bijleren. Met elk nieuw album en optreden kun je nieuwe dingen ontwikkelen en proberen en is het dus eigenlijk het natuurlijke verloop naar voor mezelf een hoger plan omdat ik voor mezelf nooit klaar ben.

Wat kunnen we nog van Izegrim verwachten in de toekomst?

Jeroen: Zo veel mogelijk optredens en we willen nog een tour gaan doen en daar zijn we nu mee bezig. Binnenkort komt de nieuwe videoclip. De videoclip hebben we opgenomen met Jens de Vos, geen kleintje in deze wereld en heeft al gewerkt met Aborted en Epica, we hebben hem al gezien en hij is erg gaaf. ‘Time To Run’ een lekker kort en agressief nummer. Daarnaast zijn we met een klein tourtje bezig. We hebben het al mogen aankondigen dat we in Latijns Amerika een tour gaan doen, ergens in oktober of novenmber, maar we hebben nog geen idee hoe dat er uit gaat zien. En Stonehenge, Dokkem Open air en nog wat optredens.

_1590305

Hebben jullie nog ambities en wensen?

Marloes: Hele grote festivals spelen
Jeroen: Ja, Graspop en Wacken staat op onze wensenlijst maar dat lukt nog steeds niet. Finland, zweden en de Scandinavische landen zijn we ook nog nooit geweest, Engeland zijn we nog nooit geweest. Amsterdam zijn we ook nog nooit geweest en dat is ook gelukt.
Marloes: Vanavond voor de eerste keer in Amsterdam, het is ongelofelijk.
Jeroen: 70.000 tons of metal hebben we gespeeld en we zijn ermee bezig om de komende editie daar ook de te gaan spelen. We hebben een prijs gewonnen van beste band aan boord en die worden teruggevraagd, wij vinden te tijd rijp om terug te komen. We hebben wel weer zin in Miami.

Hebben jullie zelf nog iets toe te voegen voor de lezers van RockMuZine?

Jeroen: Ja, bedankt voor je 9, de afrekening volgt nog, dat moeten we vereffenen. Bedankt en we gaan straks lekker bier drinken.
Marloes: Bedankt voor je interesse in ons.

Jeroen en Marloes bedankt en enjoy de eerste Amsterdamse show!

Foto’s (C) Lisa Kortman

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ